gezonde-leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl voor mij?

Een gezonde leefstijl: we zouden het allemaal wel willen. Helaas is dat niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Een bakje chips op de bank, een wijntje op het terras… De verleiding is vaak toch best groot. Af en toe een ongezonde maaltijd of snack is natuurlijk niet erg, maar het is verstandig om het wel bij af en toe te houden. Maar hoe vind je die balans?

Een gezond ritme

Gezond leven willen we allemaal. Maar hoe doe je dit? Hoe ga je ervoor zorgen dit je dagelijkse ritme wordt? Er zijn ontzettend veel tips voor een gezonder leven, en je ziet misschien door de bomen het bos niet meer. Maar onderstaande punten vormen vaak een goed begin. Hoeveel kun jij er afvinken?

  • Eet 2 stuks fruit op een dag.
  • Probeer minimaal 250 gram groenten op een dag te eten.
  • Wanneer je vetten gaat verhitten, kies dan voor verzadigd vet zoals kokosolie of roomboter. Maar wanneer je vet niet gaat verhitten, kies dan juist voor onverzadigd vet, zoals bijvoorbeeld olijfolie. Lekker om een klein beetje over je salade te sprenkelen.
  • Ga voor volkoren producten, in plaats van normale. Denk aan volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkorenbrood.
  • Eet minder dan 100 gram vlees per dag.
    Kies voor rundvlees of vis in plaats van varkensvlees.

Luie maatschappij

De laatste jaren lijken we steeds luier te zijn geworden als maatschappij. We hebben een zitcultuur ontwikkeld. Ons lichaam gaat steeds meer wennen aan urenlang zitten. Hierdoor krijgt je lichaam steeds minder energie. Bewegen stimuleert de bloedsomloop. Doen we dit niet, dan merken we hier al snel de gevolgen van. Door regelmatig te sporten of te wandelen heb je minder kans op aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, bloeddrukproblemen, overgewicht en suikerziekte.

Tips

Hoe kun je dan toch een gezonde leefstijl bevorderen? Je hoeft echt geen grote zaken te veranderen in je leven. Een paar kleine aanpassingen maken vaak al een groot verschil. En over het algemeen geldt: hoe laagdrempeliger de verandering, hoe makkelijker je het vol zult houden. Probeer bijvoorbeeld eens de fiets te pakken in plaats van de auto. Of wandel naar je bestemming! Dit geldt ook voor de trap. Laat de lift eens wat vaker links liggen. Het zal je verbazen hoe snel je verschil merkt. Over het algemeen geldt dat je per dag minimaal een halfuur moet bewegen. Dat is zo voorbij!

We lijken steeds luier te worden als maatschappij

Goede nachtrust

Maar een gezonde leefstijl gaat verder dan bewegen. Misschien denk je dat een goede nachtrust maar een kleine rol speelt bij een gezond welzijn, maar niets is minder waar. Als je te weinig slaapt kan dat je dagelijkse functioneren in de weg gaan zitten. Het kan leiden tot obesitas, diabetes, depressie, en hart- en vaatziekten.

Drink voldoende

Ondanks dat ongeveer 50% van ons lichaam uit water bestaat, verlies je op een dag al een grote hoeveelheid hiervan. Je transpireert en gaat naar het toilet. Het vocht dat je hierdoor verliest, zul je ook weer moeten aanvullen. Word je soms ineens duizelig, krijg je hoofdpijn of krijg je een verhoogde hartslag? Dat zijn signalen dat je te weinig water hebt gedronken die dag. Standaard een glas water op je bureau, dus!

Je bent niet alleen

Vind je het het lastig om een gezonde leefstijl te ontwikkelen? Je bent niet alleen! A Love 4 Health kan je hierbij helpen, zonder te diëten.

Datum: 16 juni 2022