Borstonderzoek: kijken is beter dan voelen
Waarschijnlijk maak jij je, net als veel andere vrouwen, weleens zorgen over de gezondheid van je borsten. Toch weten veel vrouwen niet hoe ze goed zelf borstonderzoek kunnen doen, en mogelijke ongezonde signalen kunnen herkennen. Hoe zit het met jouw kennis over het verrichten van een goed borstonderzoek?
Kennis en rust
Vitaliteitscoach Monique Wanders werkt met thermografisch onderzoek en leert vrouwen in haar praktijk om zelf borstonderzoek te doen. Zij weet: ‘Kijken naar je borsten is belangrijker dan voelen, omdat borstklachten zich meestal maar in één borst tegelijk ontwikkelen. Je kunt je borsten ook thermografisch laten onderzoeken. Op die manier kun je de kleinste verandering in de gezondheid van jouw borsten ontdekken. Dat geeft je kennis en rust over je eigen borsten.’
Thermografisch onderzoek
Monique legt uit: ‘Medische thermografie is het in beeld brengen van de fysiologische (inwendige) processen in het lichaam met een warmtebeeldcamera. Alleen met ultragevoelige infraroodcamera’s kunnen de minieme temperatuurverschillen van processen van bijvoorbeeld immuun-, hormoon- of zenuwstelsel aan de huid zichtbaar worden gemaakt. Op deze manier wordt een ontsteking, die het begin kan zijn van iets ernstigers, inzichtelijk gemaakt, al voordat er voelbare of met echo of röntgen zichtbare veranderingen zijn. Medische thermografie is daarom heel geschikt als je preventief onderzoek wilt laten doen.’
Fact
75% van de knobbels of andere veranderingen die gevoeld worden, blijkt uiteindelijk geen borstkanker te zijn. De meeste onregelmatigheden zijn bindweefsel dat om je (melk)kliertjes heen zit. Een echt knobbeltje voelt anders dan de rest van je borst.
Wist je dat…
Een (borst)onderzoek met behulp van medische thermografie…
- pijnloos en 100% veilig is?
- betrouwbaar en accuraat is?
- geschikt voor alle borsten (óók implantaten of amputaties) is?
- toepasbaar bij elke cupmaat is?
De meeste onregelmatigheden zijn bindweefsel dat om je (melk)kliertjes heen zit
DIY#1!
Doe het borstonderzoek met je ogen: zijn er verschillen tussen je borsten?
- Ga voor de spiegel staan en kijk naar de voor- en zijkanten van je borsten en oksels.
- Let op verschillen in omvang die er eerder niet waren.
- Voel je een temperatuurverschil tussen je borsten, tepels of een gedeelte van de borst? Dit is het beste voelbaar na 10 minuten zonder bovenkleding.
- Let op een verschil in huidskleur, roodheid, uitslag, kuiltjes, deukjes, knobbeltjes, plooien of andere vervormingen.
- Focus op je tepels. Zie je verschillen, vervormingen of komt er vocht uit?
- Hoe zien eventuele littekens eruit? En de huid eromheen? Voelt de huid warm en hard?
DIY #2!
Doe het borstonderzoek met je handen.
- Problemen ontwikkelen zich meestal maar in één borst. Het is van belang dat je op iedere borst één hand legt, en synchroon voelt. Op deze manier kun je als je rechts iets vindt, rustig voelen of dat links ook zo is. Leg je handpalmen kruislings op je tepels en voel met je vingers of er symmetrie is. Je tepels zijn het draaipunt. Wanneer je asymmetrie opmerkt, is dat een aandachtspunt.
- Om symmetrisch te kunnen voelen, leg je jouw rechterhand op je rechterborst en je linkerkant op je linkerborst. Je tepels zijn het draaipunt. Je gaat weer op zoek naar asymmetrie. Ga je hele borst op deze manier rond.
- Als je een oneffenheid voelt aan de ene kant, ga dan na of je deze oneffenheid ook voelt aan de andere kant.
- Een pijnlijke plek die je kunt bewegen, is meestal een cyste. Een knobbel die keihard en stug aanvoelt, kán duiden op een tumor.
- Weefsel dat verhard of verkleefd is en dat lijkt op littekenweefsel, noemen we ‘fibrocystisch’ en kan ook pijnlijk aanvoelen. Meestal wordt dit een ‘fibroadenoom’ genoemd.
- Vergeet niet je tepel te controleren tussen je vingers.
- Ben je klaar, buig dan voorover en bevoel je borsten nog eens, maar dan tussen beide handen.
- Voer dit onderzoek één keer per maand uit of één week na je menstruatie. Vraag bij twijfel altijd advies aan je huisarts!
Boezemvraag
Wil jij weten hoe gezond jouw borsten zijn? Bij twijfel kun je bij mij een thermogram (pijn- en stralingsvrij borstonderzoek met foto’s) laten maken, en bij ongerustheid kun je altijd je borsten laten nakijken door je huisarts.
Tip!
Geef je borsten eens een zachte borstmassage! Dit houdt ze mooi en gezond!
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.