Een tepelreconstructie: voel je weer compleet
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, kiezen voor een borstreconstructie. Het silhouet is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis. Met behulp van medische pigmentatie is het mogelijk om een heel natuurlijk resultaat te creëren, waarbij de tepel niet van echt te onderscheiden is. Het lijkt net alsof je echt een tepel óp de huid hebt!
Realistisch effect
Bij medische pigmentatie wordt gewerkt met de nieuwste 3D-technieken, waarbij met licht en schaduw wordt gespeeld. Er kan niet alleen gezorgd worden voor een areola, het ronde of ovale pigmentkleurige stuk huid rond de tepel (dat ook wel ‘tepelhof’ wordt genoemd), maar ook de Montgomerykliertjes, de bultjes rondom de tepelhof, kunnen nauwkeurig worden ingetekend, zodat een zeer realistisch 3D-effect wordt verkregen.
Wensen
De specialist gebruikt verschillende naalden en pigmenten voor een mooi, genuanceerd resultaat. Het pigment wordt in de lederhuid aangebracht, waardoor de kleur het best tot zijn recht komt. De behandeling start met een intake. Daarin wordt alle tijd genomen om de mogelijkheden en wensen te bespreken. De kleur, grootte en vorm worden uitgebreid doorgenomen. De te behandelen borst wordt ingetekend en samen met jou voor een spiegel besproken.
Behandelingen
De behandeling bestaat uit drie sessies, met elk 6 tot 8 weken daartussen. Na de intake worden de wensen uitvoerig besproken: welke kleur en welke vorm is het meest geschikt? De behandeling duurt gemiddeld een uur. Vaak wordt deze behandeling vergoed door de zorgverzekeraar. Het resultaat van de behandeling moet eens in de 1,5 tot 2,5 jaar eenmalig worden bijgewerkt.
De specialist gebruikt verschillende naalden en pigmenten voor een mooi, genuanceerd resultaat
Littekenmassage
Ook kunnen littekens in het geopereerde of bestraalde gebied behandeld worden. Littekens zorgen vaak voor een bewegingsbeperking, en ook voelt de huid vaak strak aan. Het kan zijn dat het litteken verkleefd is met de onderlaag. Littekenmassage biedt dan uitkomst.
Wenkbrauwen en eyeliner
Als je een chemokuur ondergaat, verlies je doorgaans je haar.;niet alleen je hoofdhaar, maar ook je wenkbrauwen. Pigmentatie van je wenkbrauwen (en eventueel eyeliner) kan dan een oplossing zijn. Soms kun je dit laten doen voordat je eigen wenkbrauwen uitvallen. De permanente make-up heeft dan precies dezelfde vorm en hoogte als jouw eigen wenkbrauwen. Soms is het verstandiger om dit pas te doen wanneer de wenkbrauwen al (deels) zijn uitgevallen. Laat je hierover adviseren.
-
Ze zijn gespannen, opgezet, doen zeer en soms zijn er zelfs wat verhardingen in te voelen. Pijnlijke borsten komen veel voor. Zo’n 70% van de vrouwen heeft er in haar leven weleens last van gehad.
-
Je borsten voelen regelmatig gespannen aan. Ze doen ook zeer. Je bent er al eens mee naar de huisarts geweest, maar het is gelukkig niets kwaadaardigs. Het is wel een verschijnsel dat veel voorkomt.
-
Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan.
-
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken.
-
Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan (waarbij de tepel vaak wordt verwijderd), kiezen voor een borstreconstructie, al of niet met een prothese. Het silhouet van de borst is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis.
-
De overgang kan een hele happening zijn. Al op jongere leeftijd heb je wel een idee van wat het inhoudt, maar wanneer je er zelf mee te maken krijgt is het vaak toch anders. De opvliegers, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruatie, van vrouw tot vrouw verschilt het waarmee je te maken krijgt.
-
Iedere vrouw heeft eens in de zoveel tijd last van pijnlijke, gevoelige borsten. Meestal zien we dit als normaal, als iets dat erbij hoort. Het gaat vanzelf wel weer over. Bovendien is het niet een onderwerp waar vrouwen vaak over praten, behalve wanneer er sprake is van ziekte.
-
Vaak sta je er niet bij stil, maar ook je borsten hebben een goede verzorging nodig om gezond te blijven. De term ‘borstgezondheid’ is misschien nog niet zo bekend bij iedereen, maar we ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar vaak ook voor een langere periode.
-
Bij ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker is operatieve verwijdering van de borst de beste behandeling tegen de ziekte. Na de amputatie kan er meteen een begin gemaakt worden voor een reconstructie.
-
Het wordt nooit meer zoals het was, maar over het algemeen zijn vrouwen heel blij met de reconstructie van hun borst.’ Aan het woord is plastisch chirurg Michiel Tellier. Wekelijks opereert hij samen met de oncologisch chirurg vrouwen met borstkanker.