burn-out

Burn-out? Adem in, adem uit

Bijna iedereen heeft weleens een fase waarin je teveel van jezelf vraagt. Je hebt het druk op je werk, bent erg moe en ervaart stress. Het is een vervelende periode, maar er komt ook wel weer een einde aan. Maar soms ben je zo moe dat je langere tijd niet meer kunt functioneren zoals je dat eigenlijk wilt. Je hebt een burn-out.

Miljoen Nederlanders met burn-out

Volgens onderzoek van het CBS hebben zo’n miljoen Nederlanders last van burn-out. Bij een burn-out krijg je te maken met allerlei klachten. Zo voel je je extreem vermoeid, maar kan je ‘s nachts toch niet de slaap vatten. Het is daarbij heel moeilijk om te ontspannen, en je voelt je continu gejaagd en prikkelbaar. En hoe mooi de dag ook is geweest, je hebt het gevoel dat je nergens meer van kunt genieten. Dat gaat vervolgens weer gepaard met schuldgevoelens, want je hebt het idee dat je niet zo moet zeuren.

Negatieve emoties

Als je je zo voelt, is dat bijzonder naar. En daarnaast is het ook niet goed voor je gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek van het HeartMath Instituut toont namelijk dat elke emotionele reactie het lichaam beïnvloedt. Als we stress of negatieve emoties zoals frustratie, boosheid en angst ervaren, wordt de hartslag onregelmatiger. Doordat het hart onregelmatige signalen naar het brein stuurt, heeft dit invloed op het zenuwstelsel en kan het zelfs belastend zijn. Dat kost het lichaam erg veel energie. Energie die we anders hadden gebruikt om informatie te verwerken. Het gevolg? Het beslissings- en reactievermogen neemt af, de motoriek verslechtert, concentratie vermindert, je denkt niet helder.

Adem in, adem uit

Het ervaren van positieve emoties, zoals waardering, liefde of dankbaarheid, heeft dan ook erg positieve effecten. Het hartritme en zenuwstelsel werken harmonieus samen, je voelt je daardoor energieker en gezonder. En positieve emoties en gevoelens ervaren is niet iets wat je bij toeval overkomt. Je kunt het trainen. Hoe dat kan? De HeartMathmethode kan hierbij helpen. Deze methode houdt in dat je op een computerscherm je hartritmevariabiliteit kunt volgen. Door een rustige ademhaling te combineren met positieve gevoelens, stem je je voelen en denken op elkaar af. Dit is het moment waarop je niet langer onnodig energie verliest, maar juist oplaadt. Door deze techniek te oefenen, wordt je mentaal en emotioneel veerkrachtiger, en voel je je vitaler en gezonder.

Emotionele intelligentie

HearthMath is dus een bijzonder goede methode om beter in je vel te zitten, maar is helemaal effectief als het beoefend wordt in combinatie met emotionele intelligentie-training. Mensen die emotioneel intelligent zijn, hebben namelijk meer controle over hun gevoelsleven, energie en concentratie. Aangezien positieve gevoelens een positief lichamelijk effect hebben, is het erg gewenst om die controle over je gevoelsleven te hebben. En wees niet bang: emotionele intelligentie kan iedereen, ongeacht leeftijd, ontwikkelen.

HeartMath in combinatie met emotionele intelligentie wordt met succes toegepast bij klachten als:

  • acute, chronische en terugkerende pijn
  • chronische ziektes
  • psychofysiologische problemen (o.a. slapeloosheid, stress, prikkelbare darmsyndroom)
  • emotionele en gedragsproblemen
  • leren en presteren
  • onverklaarbare klachten (vermoeidheid, spier-, hart-, huid-, darmklachten)

Benieuwd?

Simona Linskens is coach HeartMath en emotionele intelligentie. Zowel in groepsverband bij haar masterclasses als in privésessies helpt zij mensen mooie resultaten te bereiken en tot nieuwe inzichten te komen. Simona’s doel is mensen zelf te laten ervaren dat je succes kunt boeken op alle gebieden van je leven: gezondheid, werk, relaties. Zolang je je gedachten en emoties onder jouw innerlijke leiding laat samenwerken. Ben je benieuwd geworden naar een sessie of workshop? Simona Linskens helpt je graag de beste versie van jezelf te worden. En de beste versie van jezelf is de versie die ervoor zorgt dat je elke ochtend wakker wordt met een glimlach op je gezicht.

Datum: 17 juni 2019