Met kunstzinnige therapie je burn-out de baas
Al maanden stond je onder hoogspanning. Een verbroken relatie, vreselijk druk op het werk en het (mantel)zorgen voor je ouders. Maar jij bent sterk en moest dat makkelijk aankunnen. Dat was tenminste wat je jezelf voorhield wanneer je ‘s nachts de slaap niet kon vatten. Je voelde je al tijden doodmoe, had regelmatig last van hartkloppingen, maar ging gewoon door. Totdat ineens de rek eruit was. Het ging niet meer. Het enige wat je nog deed, was huilen.
Burn-out
In onze hedendaagse maatschappij moet je continu presteren. Een burn-out is dan ook niet voor niets beroepsziekte nummer 1. Je staat voortdurend onder spanning. Een beetje stress is helemaal niet erg. Het stelt je zelfs in staat om even te pieken. Maar daarna moet je lichaam wel weer de gelegenheid krijgen om te ontspannen en te herstellen. Wanneer je die rust niet neemt, en je dus als het ware altijd maar ‘aan’ staat, gaat je lichaam protesteren. Terugkijkend herken je de signalen wel: vermoeidheid, slaap- en concentratieproblemen, hyperventilatie, hartkloppingen en hoofdpijn. Je lichaam schreeuwde om rust. Maar jij hebt dat genegeerd en nu ben je helemaal op. Je hebt een burn-out.
Op de bodem van de put
Zo’n burn-out kan behoorlijk confronterend zijn. Je leert een kant van jezelf kennen die je niet voor mogelijk hield. Het voelt alsof je op de bodem van een diepe put ligt en je hebt geen idee hoe je daar moet uitkomen. Je zult onder ogen moeten zien hoe het zo ver gekomen is en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen, maar het is allemaal één grote brij in je hoofd. En een gesprek met een psycholoog is ook niet echt jouw ding.
Krijg alles weer op een rijtje met kunstzinnige therapie
Creatief bezig zijn
Maar er is ook een andere manier om alles helder op een rijtje te krijgen. Even niet met die malende gedachten in je hoofd bezig zijn, maar heel basic met je handen werken. Ook op een creatieve manier kun je, onder de juiste begeleiding, namelijk dingen verwerken. Dat zie ik tijdens de kunstzinnige therapie die ik geef aan vrouwen. Lekker praktisch bezig zijn met verf, klei of krijt kan een heel goede manier zijn om gevoelens te uiten én te (h)erkennen.
Goed voor lichaam én geest
Door de opdrachten die je van mij krijgt, ontdek je al schilderend hoe je in het leven staat en hoe dat je gedrag beïnvloed. Creatief bezig zijn is goed voor je lichaam én geest. Vooral in tijden van stress. Het ontspant, je kunt er je gevoelens in kwijt en het zet de zaken soms op een kinderlijk eenvoudige manier op hun plaats.
Vraag een Skypegesprek aan
Ervaar jij veel stress in je dagelijks leven en ligt een burn-out op de loer? Ik kan je weer op de juiste weg helpen in je zoektocht naar gezondheid. Samen gaan we op ontdekkingsreis naar jouw herstel en ontwikkelen we nieuwe vaardigheden die jou helpen een nieuwe burn-out te voorkomen.’ Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis Skypegesprek aan!
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Een burn-out. Je dacht waarschijnlijk dat het jou nooit zou overkomen, maar nu zit je er toch middenin. Je bent prikkelbaar, hebt een gejaagd gevoel en je bent compleet uitgeput. ‘s Avonds ben je tot diep in de nacht aan het piekeren tot je in een onrustige slaap valt.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk.
-
Misschien voel je het al wel een tijdje. Een diepe vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan, hoe veel je ook slaapt. En toegegeven, je hebt het ook al wel een tijd erg druk. Er is veel te doen op je werk, privé en je probeert op alle gebieden te blijven presteren.
-
Jessica weet nog goed hoe blij ze was toen ze jaren geleden werd aangenomen bij het reisbureau. Ze vond het heerlijk om voor haar klanten mooie reizen uit te stippelen, gave excursies te ontdekken en bijzondere resorts te vinden. Regelmatig vloog ze ook zelf naar verre bestemmingen om te kijken wat daar voor de toeristen te beleven was.
-
Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten.