burn-out

Neem een (dreigende) burn-out serieus!

Wat is er veel veranderd in de afgelopen maanden. Wie had ooit kunnen denken dat de kinderen wekenlang thuis zouden zijn, we een periode lang onze dierbaren in het verzorgingstehuis niet meer mochten opzoeken of niet bij de uitvaart van een goede kennis aanwezig mochten zijn. Dat heeft bij velen voor heel wat stress gezorgd en de nodige sporen achtergelaten.

Hard werken

Neem nu de mensen die werkzaam zijn in de zorg. Dag en nacht waren ze in touw om de grote stroom ernstig zieke patiënten te verzorgen. Er werden langere shifts en extra diensten gedraaid om voorbereid te zijn op een nieuwe situatie. En ondanks het harde werken en de tomeloze inzet kon niet iedereen gered worden. Geen wonder dat zoiets je niet in de koude kleren gaat zitten.

Thuisisolatie

Maar vlak ook de jonge ouders niet uit. Velen mochten vanuit huis te werken, maar dat valt niet mee als je dat moet doen in het gezelschap van je kinderen die ook nog eens geholpen moeten worden met hun huiswerk of op een andere manier beziggehouden moeten worden. Het gevolg was dat je vaak nog tot in de late uurtjes zat te werken om je uren te maken of je werk af te krijgen.

Veranderingen

Alles was ineens veranderd. En wennen aan een nieuwe situatie kost de nodige stress. Ga er maar aan staan: werken vanuit huis met veel online contacten en overleggen, geen sociale contacten en de zorg voor en om de kwetsbaren in je omgeving. En dan hebben we het nog niet eens over hoe lastig het is om boodschappen te doen en die 1,5 meter in acht te nemen!

Stress en spanning

Kortom: corona heeft bij heel wat mensen, op wat voor manier dan ook, voor veel stress en spanning gezorgd. En nu het ‘normale’ leven weer op gang komt, begin je dat te merken. Al die weken stond je in de overlevingsstand. Je móést door. Het kon niet anders. Maar nu de ergste spanning een beetje begint af te nemen, blijk je behoorlijk opgebrand te zijn. Je hebt té lang op je tenen gelopen en dat is te merken.

Alles was ineens veranderd

Opgebrand

Je bent fysiek, emotioneel en mentaal helemaal op. En ondanks dat je zo moe bent, slaap je ook nog eens erg slecht. Je kunt je nauwelijks concentreren, hebt misschien onverklaarbare huilbuien of nergens meer plezier in. Ergens voel je je daar nog schuldig over ook. Kom op zeg, gewoon je schouders eronder zetten en doorgaan! Dit is toch niks voor jou!

Burn-out

Toch zijn dit klachten die je serieus moet nemen, want als je zo doorgaat, is het niet ondenkbaar dat je straks thuis zit met een burn-out. Als geschoold burn-out coach kan ik je helpen te voorkomen dat het zover komt of je helpen er weer uit te komen als die burn-out al een feit is. Het hebben van een burn-out is heel vervelend, maar absoluut geen schande. En je moet het dan ook beslist niet als falen zien als je daar hulp bij inroept. Integendeel: het zal je waarschijnlijk helpen er sneller weer bovenop te komen. Want ik kan je coachen bij het inzicht krijgen in de onderliggende oorzaken van de situatie waarin je bent beland, zodat je de kans op herhaling verkleint.

Re-shuffelen

En misschien is dit dan meteen een goed moment om te kijken hoe je hierna verder wilt. Misschien is het tijd om je werk-privébalans eens flink te ‘re-shuffelen’. Misschien kom je tot inzichten om dingen waar je geen energie meer van krijgt af te stoten. Neem die (dreigende) burn-out in ieder geval serieus en neem gerust contact met me op om jouw situatie, geheel vrijblijvend, eens door te spreken.

Datum: 18 juni 2020