Pak je burn-out aan met stresscounseling
Het is megadruk op je werk, je maakt je zorgen om je oudste dochter die ineens met heel slechte cijfers thuiskomt en het gaat de laatste tijd ook niet zo lekker tussen je vriend en jou. En oh ja, omdat je vader zich zo eenzaam voelt sinds hij in het verpleegtehuis zit, wil je daar ook het liefst elke dag even naar toe. Kortom: er wordt aan alle kanten aan je getrokken. Die druk is zó hoog, dat je die als een steeds zwaardere last gaat ervaren. Je bent gewoon helemaal op!
Stress
Eigenlijk sta je continu onder spanning: je ervaart stress. Nu is stress op zich een prima systeem. Het zorgt ervoor dat er stofjes worden aangemaakt, waardoor ons lichaam even in staat is om te pieken. Eeuwen geleden hielp het ons om te vechten of te vluchten bij groot gevaar en tegenwoordig is het een prachtig middel om in te zetten voor een belangrijke sportwedstrijd waarin je goed wilt presteren. Het geheim van gezonde stress is dat je daarna je lichaam weer de gelegenheid geeft om te ontspannen en dus te herstellen. Op die manier is er niets aan de hand.
Chronisch
In ons dagelijks leven wisselen die stressmomenten elkaar echter continu af en is er nauwelijks tot geen tijd om te herstellen. Je rent immers de hele dag heen en weer tussen huis, werk en school en probeert het iedereen naar de zin te maken. Je ‘moet’ zoveel. Iedereen verwacht iets van je en jijzelf misschien nog wel het meest. In dat geval is er van gezonde stress al lang geen sprake meer. Je hebt te maken met chronische stress en dat put je lichaam uit.
Burn-out
Waarschijnlijk heb je al lang gemerkt dat je lichaam begint te protesteren. Tegen die hoofdpijn kon je nog wel een pijnstiller innemen, die rug- en nekklachten ging je met een warme douche te lijf, maar die depressieve gevoelens en spanning in je lijf laten zich niet zo makkelijk meer wegpoetsen. Je lichaam schreeuwt om aandacht en als je dat niet wilt horen, is het niet ondenkbaar dat jij straks thuis zit met een stevige burn-out.
Het geheim van gezonde stress is dat je je lichaam weer de gelegenheid geeft om te ontspannen
Verandering
Maar wat moet je dan doen om het tij te keren? Je zou wel anders willen, maar hebt geen idee hoe je dat aan moet pakken. In je hoofd is het een brij van gedachten. Het blijft allemaal maar malen en je lijkt het niet te kunnen stoppen.
Stresscounseling helpt
Met stresscounseling kunnen je klachten op een heel effectieve manier worden aangepakt. Ik kan je helpen met gesprekken en oefeningen, eventueel met inzet van technieken uit de mindfulness en yoga. Met bepaalde stem- en ademhalingsoefeningen leer je te ontspannen en je gevoelens beter te uiten, beter te communiceren en mentaal in balans te komen.
Inzicht krijgen
Soms heb je gewoon even iemand nodig die je helpt om je eigen gevoelens, motieven en valkuilen te leren (her)kennen. Iemand die je helpt inzien waar je energie van krijgt en blij wordt, wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken zonder weer in je oude gewoontes (en valkuilen) terug te vallen. Samen komen we daar wel uit.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Een burn-out. Je dacht waarschijnlijk dat het jou nooit zou overkomen, maar nu zit je er toch middenin. Je bent prikkelbaar, hebt een gejaagd gevoel en je bent compleet uitgeput. ‘s Avonds ben je tot diep in de nacht aan het piekeren tot je in een onrustige slaap valt.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk.
-
Misschien voel je het al wel een tijdje. Een diepe vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan, hoe veel je ook slaapt. En toegegeven, je hebt het ook al wel een tijd erg druk. Er is veel te doen op je werk, privé en je probeert op alle gebieden te blijven presteren.
-
Jessica weet nog goed hoe blij ze was toen ze jaren geleden werd aangenomen bij het reisbureau. Ze vond het heerlijk om voor haar klanten mooie reizen uit te stippelen, gave excursies te ontdekken en bijzondere resorts te vinden. Regelmatig vloog ze ook zelf naar verre bestemmingen om te kijken wat daar voor de toeristen te beleven was.
-
Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten.