depressie

Verdwijn, donkere wolk!

Heel geleidelijk of plotseling hangt er een donkere wolk boven je hoofd die maar niet weg wil. Opstaan, het huis schoonmaken, werk en uiterlijke verzorging kunnen je niets meer schelen. Het liefst blijf je in bed liggen met een deken over je hoofd.

Een depressie overkomt heel veel mensen. Het is meer dan even niet zo goed in je vel zitten. De fase lijkt maar niet voorbij te gaan. Goedbedoelde opmerkingen vallen verkeerd en je wilt alleen rust en het liefst geen mensen om je heen.

Hoe kom je hieruit? Door het in eerste instantie te accepteren. Iets vraagt de aandacht in je leven. Je mag ergens aan werken. Een diepgeworteld probleem oplossen of drastisch andere keuzes maken.

Uit de negatieve spiraal stappen. Stapje voor stapje elke dag iets kleins doen, al is het maar douchen of iets opruimen. Eis niets van jezelf, maar neem de tijd.

De huisarts zal medicatie voorschrijven en allemaal tips geven als ‘ga wandelen’. Zet je wekker om er op tijd uit te komen. Soms is dat al te veel. Dan heb je echt geduld met jezelf nodig. Goedbedoelde adviezen die te ver weg liggen, werken frustrerend.

Het is een fase die doorlopen dient te worden

Schakel hulp in van de hulpverlening of familie en vrienden. Toch die sociale contacten onderhouden is ontzettend belangrijk. Het zien van mensen helpt je om uit negatieve gedachten te stappen. Gesprekken voeren en in contact blijven.

Forceer jezelf tot niets; accepteer het proces. Je gaat vanzelf lichtpuntjes ontdekken. Wees dankbaar als er op een dag iets gelukt is.

Vermijd in deze periode alcohol of drugs. Die verergeren de stemming alleen maar. Kies dan voor een andere omgeving: iemand waar je vertrouwd mee bent of een kliniek.

Het kan lang duren. Het lichaam wil je iets vertellen. Luister ernaar. Misschien ben je wel zwaar over je grenzen gegaan of heb je in korte tijd heel veel triggers gehad. Een therapeut kan helpen om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van de depressie. Het wordt dan lichter en ruimer in jezelf. Maak ruimte in je hoofd.

Het komt goed. Het is een fase die doorlopen dient te worden om jezelf beter te begrijpen.

Datum: 28 juni 2022