
Verdwijn, donkere wolk!
Heel geleidelijk of plotseling hangt er een donkere wolk boven je hoofd die maar niet weg wil. Opstaan, het huis schoonmaken, werk en uiterlijke verzorging kunnen je niets meer schelen. Het liefst blijf je in bed liggen met een deken over je hoofd.
Een depressie overkomt heel veel mensen. Het is meer dan even niet zo goed in je vel zitten. De fase lijkt maar niet voorbij te gaan. Goedbedoelde opmerkingen vallen verkeerd en je wilt alleen rust en het liefst geen mensen om je heen.
Hoe kom je hieruit? Door het in eerste instantie te accepteren. Iets vraagt de aandacht in je leven. Je mag ergens aan werken. Een diepgeworteld probleem oplossen of drastisch andere keuzes maken.
Uit de negatieve spiraal stappen. Stapje voor stapje elke dag iets kleins doen, al is het maar douchen of iets opruimen. Eis niets van jezelf, maar neem de tijd.
De huisarts zal medicatie voorschrijven en allemaal tips geven als ‘ga wandelen’. Zet je wekker om er op tijd uit te komen. Soms is dat al te veel. Dan heb je echt geduld met jezelf nodig. Goedbedoelde adviezen die te ver weg liggen, werken frustrerend.
Het is een fase die doorlopen dient te worden
Schakel hulp in van de hulpverlening of familie en vrienden. Toch die sociale contacten onderhouden is ontzettend belangrijk. Het zien van mensen helpt je om uit negatieve gedachten te stappen. Gesprekken voeren en in contact blijven.
Forceer jezelf tot niets; accepteer het proces. Je gaat vanzelf lichtpuntjes ontdekken. Wees dankbaar als er op een dag iets gelukt is.
Vermijd in deze periode alcohol of drugs. Die verergeren de stemming alleen maar. Kies dan voor een andere omgeving: iemand waar je vertrouwd mee bent of een kliniek.
Het kan lang duren. Het lichaam wil je iets vertellen. Luister ernaar. Misschien ben je wel zwaar over je grenzen gegaan of heb je in korte tijd heel veel triggers gehad. Een therapeut kan helpen om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van de depressie. Het wordt dan lichter en ruimer in jezelf. Maak ruimte in je hoofd.
Het komt goed. Het is een fase die doorlopen dient te worden om jezelf beter te begrijpen.
-
De dagen zijn donker, de winter lijkt eindeloos en elke maandag voelt als blauwe maandag. Zelfs de mensen die voorheen weinig last hadden van een winterdip, krijgen het nu moeilijk door de huidige maatregelen, waardoor je meer aan huis gekluisterd zit.
-
Dat depressie enorm naar is, dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je ook dat bijna twintig procent van de Nederlandse volwassenen ooit in het leven te maken krijgt met een depressie?
-
Hetty voelde zich al langere tijd moe. Niet gewoon ‘moe’, maar echt dodelijk vermoeid. Ze werd niet meer uitgerust wakker en voelde zich al moe als de dag nog moest beginnen. Toegegeven, sinds de reorganisatie was het erg druk op haar werk.
-
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2014 liegen er niet om: 8% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gaf aan een depressie te hebben. Dat is dus meer dan 1 miljoen Nederlanders die daar aan lijden.
-
Toen je nog een arme scholier of student was, keek je uit naar het verantwoordelijke volwassenenbestaan. Maar nu het zover is, merk je dat er wel héél veel verantwoordelijkheden op jouw bord liggen. Op je werk voer je grote projecten uit, die binnen korte tijd tot een goed resultaat moeten worden gebracht. En na je werk race je weer naar huis, want daar wachten je kinderen en partner op het avondeten.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.