depressie

Een depressie

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2014 liegen er niet om: 8% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gaf aan een depressie te hebben. Dat is dus meer dan 1 miljoen Nederlanders die daar aan lijden. Daarbij valt het ook op dat vrouwen (9%) vaker onder deze psychische klachten te lijden hebben dan mannen (6%).

Jong en oud

Depressies komen meestal op middelbare leeftijd voor. Maar liefst één op de tien mensen tussen de 40 en 50 jaar geeft aan in het afgelopen jaar depressief te zijn geweest. Na het 50e levensjaar zakt dit percentage weer, maar naarmate men ouder wordt (vanaf 75 jaar), lijken depressieve klachten juist weer toe te nemen. Ook bij jongeren moet het aantal niet onderschat worden: terwijl de jeugd tussen 12 en 15 met 0,7% relatief laag scoort, wordt er in de jaren daarna (16-19 jaar) een enorme stijging waargenomen: 6,5%. Als we deze cijfers vergelijken met die uit 2018 van het CBS, zien we een forse stijging, namelijk respectievelijk 3,1% en 10,2%.

Stemmingsstoornis

Een depressie is een stemmingsstoornis die langer dan twee weken duurt. U wordt overspoeld door sombere gevoelens, heeft nergens meer plezier in of interesse voor en kunt niet meer genieten. Het heeft niet alleen invloed op emotioneel niveau, maar het beïnvloedt tevens uw cognitieve, gedragsmatige en lichamelijk functioneren. Ongeveer de helft van de mensen die hiermee te maken krijgt, is er binnen een paar maanden weer vanaf. Er zijn echter ook patiënten die er jarenlang, en soms zelfs hun hele leven, last van blijven houden.

Verschillende oorzaken

De oorzaken kunnen heel verschillend zijn. Soms is er een duidelijk aanleiding, bijvoorbeeld een verdrietige of traumatische ervaring. De afwezigheid van (zon)licht in de winter kan ook een trigger zijn, evenals hormonale schommelingen. Er is echter niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Een depressie kan ook ‘zomaar’ ontstaan. Omdat het voor de omgeving van de patiënt geen zichtbare aandoening is, is er vaak veel onbegrip.

Depressies komen meestal op middelbare leeftijd voor

Behandelmethoden

Afhankelijk van de aard en intensiteit van de depressie worden er verschillende behandelmethoden toegepast. Psychotherapie is daar een goed voorbeeld van, evenals allerlei soorten gedragstherapie. Als de klachten ernstiger zijn, kunnen medicijnen uitkomst bieden. Dit zijn de zogenoemde ‘antidepressiva’. Elektroshocks worden, indien andere behandelingen niet werken, ingezet bij ernstige depressies.

Ketamine

Sinds kort kunnen patiënten bij wie reguliere behandelingen onvoldoende effect hebben ook behandeld worden met het medicijn ketamine. In de Verenigde Staten is dit al langere tijd een beproefde methode, maar voor Nederland nog vrij nieuw. Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en heeft in Excellent Care Clinics een partner gevonden die de behandelingen uitvoert. Patiënten kunnen zich met een verwijzing van hun huisarts of medisch specialist melden bij Excellent Care Clinics. Daar worden zij voor een intake uitgenodigd en vervolgens vindt de behandeling plaats in één van de klinieken in Velsen of Hilversum onder supervisie van het UMCG.

Over Excellent Care Clinics

Cees Jan Oostwouder van Excellent Care Clinics: ‘Door onze expertise en jarenlange ervaring op het gebied van pijnbehandelingen en onze geavanceerde apparatuur kunnen mijn collega Karin Vos en ik echt iets voor u betekenen. De ontwikkelingen in de wetenschap en technologie staan natuurlijk niet stil. Het is voor mij een uitdaging om met deze ontwikkelingen, en in samenwerking met de huisarts en andere medische disciplines, pijn en klachten zoveel mogelijk te reduceren. Omdat we een kleinschalige praktijk zijn, hebben wij tijdens elk onderzoek en elke behandeling persoonlijke aandacht en tijd voor u. Ook is het belangrijk dat u meteen bij ons terecht kunt voor uw klacht. Bij ons is er geen wachttijd. De klachten die wij behandelen, lopen uiteen: het Carpaal Tunnel Syndroom, aangezichtspijn, klachten in de onderrug, pijn bij een hernia en (chronische) pijn, maar ook behandeling voor depressie. Tevens behandelen wij ook pijn bij kanker. Naast al deze behandelingen bieden wij een behandeling tegen overgangsklachten aan.

Datum: 25 juni 2019