Winterdip? Leer genieten van de kleine dingen
De dagen zijn donker, de winter lijkt eindeloos en elke maandag voelt als blauwe maandag. Zelfs de mensen die voorheen weinig last hadden van een winterdip, krijgen het nu moeilijk door de huidige maatregelen, waardoor je meer aan huis gekluisterd zit. Hoewel je weet dat het voorjaar eraan komt, voelt het toch nog te ver weg. Maroesja Grabijn geeft overwinteringstips over hoe je toch kunt genieten van het leven.
Energie door beweging
Voor mensen die niet van kou houden, is het begrijpelijk dat ze hun bank verkiezen boven de grauwe buitenwereld. Met de lage temperaturen buiten blijf je het liefst binnen, verscholen onder een deken. Toch zal je je niet beter gaan voelen als je de hele dag binnen blijft zitten. Kleed je daarom warm aan en probeer elke dag minstens een kwartier te wandelen in de buitenlucht. Zo blijf je in beweging – wat depressieve gevoelens en stress tegengaat – en pik je wat daglicht mee, waardoor je meer energie krijgt en ’s nachts beter kunt slapen.
Stap uit de dagelijkse sleur
Zelfs wanneer de lucht er grauw en grijs uitziet, zijn er nog genoeg mooie plekjes om te ontdekken. Neem daarom eens een andere route om te zorgen dat je met andere ogen naar de wereld om je heen kijkt. Wellicht is er een park in de buurt, een straat met mooie gebouwen of kun je uitstaren op een meer of zee. Door bewust uit je dagelijkse sleur te stappen en je te focussen op een andere achtergrond, kun je even afstand doen van negatieve gevoelens.
Observeer je gevoel
De volgende stap is om te observeren hoe je je voelt bij de dingen die je doet. Vaak gaan de gedachten met je aan de haal, waardoor je het contact met je lichaam verliest. Het is dan goed om een stap terug te nemen en weer terug naar je lichaam te keren. Wanneer je languit op de bank ligt te netflixen, hoe voelt dan je lichaam? Waar maak je contact met de bank? Hoe voelt het in je buik en je borst en waar voel je je adem? Vraag jezelf vervolgens eens af: geniet je ook werkelijk van wat je nu aan het doen bent? Ga op deze manier steeds na hoe je je voelt bij elke bezigheid. Blijf bij je lichaam en voel zelf waar je wel en niet blij van wordt.
Welke dingen geven je daadwerkelijk een goed gevoel?
Wees dankbaar
Welke dingen geven je daadwerkelijk een goed gevoel? Van welke dingen kan je – zelfs tijdens de grauwe wintermaanden – toch genieten? Dat kan iets heel simpels zijn, zoals kaarslicht, warme chocolademelk met slagroom, iemand gedag zeggen op straat, wandelen met de hond of een spannend boek lezen. Door een dagboekje bij te houden en elke dag drie dingen op te schrijven die je graag doet en waar je dankbaar voor bent, kun je de positieve gedachten bovendien beter vasthouden.
Begin klein
Wanneer je eenmaal verzeild bent geraakt in een winterdip, valt het niet mee om hier weer uit te komen. Alles wat je moet doen om meer energie te krijgen, kost immers ook energie. Doe daarom elke dag iets kleins waarvan je echt kunt genieten. Probeer bijvoorbeeld een nieuw (bak)recept uit, of luister naar je favoriete muziek. Ook creatief bezig zijn kan tijdens de donkere dagen weer nieuwe energie geven. Pak een (oude) hobby op zoals tekenen of schilderen of schrijf je gevoelens van je af. Zelfs koken of een plank opnieuw organiseren valt hieronder. Veel meer is creatief dan je denkt en het helpt je om iets om handen te hebben.
Over Maroesja Grabijn
Ben je op zoek naar meer tips om negatieve gevoelens los te laten of wil je graag een gesprekspartner bij wie je je hart kunt luchten? Maroesja Grabijn biedt graag een luisterend oor middels coaching. Daarnaast kan ze je helpen om bewuster van je lichaam te worden en minder in je hoofd te leven. Zo kom je de winter door met meer positieve energie.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Heel geleidelijk of plotseling hangt er een donkere wolk boven je hoofd die maar niet weg wil. Opstaan, het huis schoonmaken, werk en uiterlijke verzorging kunnen je niets meer schelen.
-
Het is een wereld waarin alles snel lijkt te gaan. Als een race waarbij iedereen als eerste het einde probeert te halen. Daardoor kan het ook voelen alsof je achterblijft. Dat je links en rechts wordt ingehaald.
-
Dat depressie enorm naar is, dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je ook dat bijna twintig procent van de Nederlandse volwassenen ooit in het leven te maken krijgt met een depressie?
-
Hetty voelde zich al langere tijd moe. Niet gewoon ‘moe’, maar echt dodelijk vermoeid. Ze werd niet meer uitgerust wakker en voelde zich al moe als de dag nog moest beginnen. Toegegeven, sinds de reorganisatie was het erg druk op haar werk.
-
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2014 liegen er niet om: 8% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gaf aan een depressie te hebben. Dat is dus meer dan 1 miljoen Nederlanders die daar aan lijden.
-
Toen je nog een arme scholier of student was, keek je uit naar het verantwoordelijke volwassenenbestaan. Maar nu het zover is, merk je dat er wel héél veel verantwoordelijkheden op jouw bord liggen. Op je werk voer je grote projecten uit, die binnen korte tijd tot een goed resultaat moeten worden gebracht. En na je werk race je weer naar huis, want daar wachten je kinderen en partner op het avondeten.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.