somberheid

Stop somberheid met emotionele intelligentie

Toen je nog een arme scholier of student was, keek je uit naar het verantwoordelijke volwassenenbestaan. Maar nu het zover is, merk je dat er wel héél veel verantwoordelijkheden op jouw bord liggen. Op je werk voer je grote projecten uit, die binnen korte tijd tot een goed resultaat moeten worden gebracht. En na je werk race je weer naar huis, want daar wachten je kinderen en partner op het avondeten. Dan heb je óók nog die verplichte ouderavonden op school, de afspraken met je vriendinnen én het huishouden. ’s Avonds plof je uitgeput op bed. Je voelt je uitgeput, moe, somber en leeg. Vragen die je tot nu toe altijd hebt weggestopt, dringen zich aan je op. Vragen als: ‘Is dit het nou?’ en ‘Wat voor zin heeft mijn leven eigenlijk echt?’.

Schokkende cijfers: bijna iedereen depressief?

De cijfers liegen er niet om. In 2015 kreeg meer dan 1 miljoen van de Nederlanders een depressie. Vrouwen kregen er in dit jaar iets vaker mee te maken dan mannen. Maar dan zijn we er nog niet: naar schatting krijgt bijna 20 procent van de volwassenen ooit in zijn leven te maken met een depressie: één op de vijf mensen dus. Ook wordt er verwacht dat depressie in 2020 volksziekte nummer één is. Eén van de oorzaken van deze schokkende cijfers zou de hedendaagse voortrazende en veeleisende prestatiemaatschappij kunnen zijn. Tegenwoordig draait alles om ratio. Omdat je van hot naar her rent, leef je meestal op de automatische piloot. Hierdoor heb je weinig oog voor wat er in het ‘hier’ en ‘nu’ gebeurt. Door overmatige blootstelling aan stress, op lichamelijk en emotioneel gebied, raken je lichaam en geest uiteindelijk overbelast. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan, zoals verkrampte schouders of pijnlijke nekspieren. Ook voel je je vaker moe, somber, uitgeput en leeg. Omdat je echter het gevoel hebt dat je steeds maar dóór moet blijven gaan, ga je voorbij aan deze klachten. Met als gevolg dat deze alleen maar erger worden. Dit kan zelfs leiden tot een depressie.

Het verband tussen stress en somberheid

Heb je regelmatig last van negatieve gevoelens als somberheid, stress, angst, boosheid, onzekerheid, verdriet of frustratie? Dan ontstaat er een extra activatie van je zenuwstelsel, waardoor je extra stresshormonen (cortisol en adrenaline) gaat aanmaken. Wordt het zenuwstelsel langdurig geprikkeld en maak je veel stresshormonen aan, dan is dat slecht voor je gezondheid en je immuunsysteem. Stress kan gevoelens van somberheid en een depressie verergeren.

Stress en emotionele intelligentie: je hebt zélf invloed

Bij stress komen allerlei klachten en emoties kijken. Wanneer je intelligent omgaat met deze emoties, kun je deze echter zelf in toom houden. Dit heet ’emotionele intelligentie’. Door te werken aan emotionele intelligentie, in combinatie met de stressregulerende HeartMath methode, worden je zenuwstelsel, immuunsysteem en hormoonsysteem weer in harmonie gebracht. Het zenuwstelsel komt tot rust, waardoor jij zelf ook rustiger wordt. Ook wordt de aanmaak van stresshormonen geremd. Hier komen hormonen die de gezondheid bevorderen voor in de plaats. Daarnaast helpt de combinatie van de HeartMath methode en emotionele intelligentie om op een subtiele manier in je onderbewustzijn te duiken. Daar kom je de vaste patronen en beperkende overtuigen tegen die jou elke dag belemmeren en naar beneden halen. Hier kun je nu effectief verandering in gaan brengen, zodat jij kunt zijn wie je bent en kunt leven zoals jij dat wilt. Als je op deze manier werkt, is de kans groot dat je hiermee een depressie voorkomt, of geen terugval krijgt.

Neem een moment om even naar jezelf te kijken

Waar kies jij voor?

Welke van de twee opties spreekt jou het meest aan?

  • Slaaf of vrij zijn?
  • Beperkt of oneindig zijn?
  • Ongelukkig of vreugdevol zijn?
  • Vermoeid of vol energie zijn?
  • Angstig of evenwichtig zijn?
  • Ongelukkig of gelukkig zijn?

Spreken de laatste opties jou het meeste aan? Laat dan het oude achter je, en kies voor het nieuwe met emotionele intelligentie en de HeartMath methode!

Masterclasses

Ben jij klaar om die stap te zetten, en al het oude achter je laten? Speciaal voor jou heb ik masterclasses ontwikkeld om jou tot nieuwe inzichten te laten komen. Dit doe ik door middel van mijn workshops over emotionele intelligentie in combinatie met de praktische toepassing van HeartMath. Bekijk de agenda eens: in de komende maanden (maart, april en mei) staan er interessante workshops op de planning. Voor privésessies kun je altijd contact met me opnemen. Ik wil je alvast één ding meegeven. Neem een moment om even naar jezelf te kijken. De beste versie van jezelf is de versie die ervoor zorgt dat je elke ochtend wakker wordt met een glimlach op je gezicht. Onthoud dat emoties de wereld regeren en dat niets onmogelijk is!

Datum: 19 maart 2019