depressie-jongeren

Depressie onder jongeren: wat kun je doen?

Het is een wereld waarin alles snel lijkt te gaan. Als een race waarbij iedereen als eerste het einde probeert te halen. Daardoor kan het ook voelen alsof je achterblijft. Dat je links en rechts wordt ingehaald. 1 op de 7 jongeren krijgt zo te maken met een depressie. Heb je hier ook last van? Dan kan het helpen om hierover te praten.

Meer dan even somber

Iedereen is wel eens somber. Een paar dagen zit je even niet zo lekker in je vel. Voor veel mensen trekken die gevoelens in enkele uren of dagen weer weg. Alleen bij anderen blijven de gevoelens bestaan. Ze worden heviger. Het kan zijn dat je geen interesse meer hebt in je hobby’s. Dat je ontzettend vermoeid bent en je jezelf chronisch somber voelt. Kleine dingen kosten je de grootste moeite. Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een depressie.

Wat is een depressie?

Een depressie is een mentale aandoening waar iedereen mee te maken kan krijgen. Bij iedereen uit dit zich anders. Je kunt jezelf lang somber voelen, geen zin in leuke dingen hebben, prikkelbaar zijn, je angstig voelen of last hebben van slaapproblemen. Leeftijd speelt hier geen rol in. Zo gingen in november 2020 de alarmbellen af. Het bleek dat 1 op de 7 jongeren (tussen de 15 en 25 jaar) last heeft van een depressie.

Oorzaken van een depressie

Dat aantal wekt wat zorgen. Hoe kan het dat zoveel jongeren hier mee te maken krijgen? Er bleken verschillende oorzaken te zijn. Jongeren krijgen bijvoorbeeld op school vaak te maken met stress. Er heerst een grote prestatiedruk. Door het hele schooltraject heen wordt van jongeren verwacht dat zij op hun best blijven presteren. Er zijn veel momenten waarop ze worden beoordeeld op hun werk. Ook bleek er onvoldoende hulp beschikbaar te zijn, waardoor het aantal hoog blijft.

1 op de 7 jongeren krijgt te maken met een depressie

Social media en depressie

Social media kunnen hier ook een rol in spelen. Dat is niet gek: je logt even in en wordt overspoeld met foto’s en berichten van mensen die een goede tijd hebben. De één zit met een grote vriendengroep op een terras. De ander is aan het backpacken in Thailand. Je scrollt iets verder en ziet iemand die net haar droombaan heeft gevonden en je staat even stil bij een foto van iemand die cum laude voor zijn studie is geslaagd. Dan log je weer uit en zie je jezelf in de weerspiegeling van het scherm.

Drempel voor hulp

De drempel om hulp te zoeken is bij depressie vaak redelijk hoog. Je hebt voor de meeste bezigheden al weinig energie, laat staan voor een uitgebreid zorgtraject. Toch kan professionele hulp in veel gevallen ervoor zorgen dat de depressie minder wordt. Er zijn verschillende hulptechnieken die goede resultaten hebben laten zien bij depressie. Voor professionele hulp bestaan wel lange wachttijden. Daarom is het aan te raden om, wanneer je last hebt van symptomen die passen bij depressie, op tijd hulp te zoeken.

Even je hart luchten

Het kan fijn zijn om het er met iemand over te hebben. Iemand die volledig buiten je leven staat en zonder voorwaarden, verwachtingen of oordelen kan luisteren naar je verhaal. Ik ben Desire de Wit en praat hier graag over met je. Ik bied geen professionele hulp, maar ben er juist voor het persoonlijke deel eromheen. Hoe voel je jezelf hierbij? Of wat wil je er zelf over kwijt? In een persoonlijk gesprek ontstaat alle ruimte om te uiten wat je wilt. En als je niets wilt uiten, dan is dat ook prima. Laat je gegevens achter, dan zie ik je graag!

Datum: 21 maart 2022