Depressie onder jongeren: wat kun je doen?
Het is een wereld waarin alles snel lijkt te gaan. Als een race waarbij iedereen als eerste het einde probeert te halen. Daardoor kan het ook voelen alsof je achterblijft. Dat je links en rechts wordt ingehaald. 1 op de 7 jongeren krijgt zo te maken met een depressie. Heb je hier ook last van? Dan kan het helpen om hierover te praten.
Meer dan even somber
Iedereen is wel eens somber. Een paar dagen zit je even niet zo lekker in je vel. Voor veel mensen trekken die gevoelens in enkele uren of dagen weer weg. Alleen bij anderen blijven de gevoelens bestaan. Ze worden heviger. Het kan zijn dat je geen interesse meer hebt in je hobby’s. Dat je ontzettend vermoeid bent en je jezelf chronisch somber voelt. Kleine dingen kosten je de grootste moeite. Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een depressie.
Wat is een depressie?
Een depressie is een mentale aandoening waar iedereen mee te maken kan krijgen. Bij iedereen uit dit zich anders. Je kunt jezelf lang somber voelen, geen zin in leuke dingen hebben, prikkelbaar zijn, je angstig voelen of last hebben van slaapproblemen. Leeftijd speelt hier geen rol in. Zo gingen in november 2020 de alarmbellen af. Het bleek dat 1 op de 7 jongeren (tussen de 15 en 25 jaar) last heeft van een depressie.
Oorzaken van een depressie
Dat aantal wekt wat zorgen. Hoe kan het dat zoveel jongeren hier mee te maken krijgen? Er bleken verschillende oorzaken te zijn. Jongeren krijgen bijvoorbeeld op school vaak te maken met stress. Er heerst een grote prestatiedruk. Door het hele schooltraject heen wordt van jongeren verwacht dat zij op hun best blijven presteren. Er zijn veel momenten waarop ze worden beoordeeld op hun werk. Ook bleek er onvoldoende hulp beschikbaar te zijn, waardoor het aantal hoog blijft.
1 op de 7 jongeren krijgt te maken met een depressie
Social media en depressie
Social media kunnen hier ook een rol in spelen. Dat is niet gek: je logt even in en wordt overspoeld met foto’s en berichten van mensen die een goede tijd hebben. De één zit met een grote vriendengroep op een terras. De ander is aan het backpacken in Thailand. Je scrollt iets verder en ziet iemand die net haar droombaan heeft gevonden en je staat even stil bij een foto van iemand die cum laude voor zijn studie is geslaagd. Dan log je weer uit en zie je jezelf in de weerspiegeling van het scherm.
Drempel voor hulp
De drempel om hulp te zoeken is bij depressie vaak redelijk hoog. Je hebt voor de meeste bezigheden al weinig energie, laat staan voor een uitgebreid zorgtraject. Toch kan professionele hulp in veel gevallen ervoor zorgen dat de depressie minder wordt. Er zijn verschillende hulptechnieken die goede resultaten hebben laten zien bij depressie. Voor professionele hulp bestaan wel lange wachttijden. Daarom is het aan te raden om, wanneer je last hebt van symptomen die passen bij depressie, op tijd hulp te zoeken.
Even je hart luchten
Het kan fijn zijn om het er met iemand over te hebben. Iemand die volledig buiten je leven staat en zonder voorwaarden, verwachtingen of oordelen kan luisteren naar je verhaal. Ik ben Desire de Wit en praat hier graag over met je. Ik bied geen professionele hulp, maar ben er juist voor het persoonlijke deel eromheen. Hoe voel je jezelf hierbij? Of wat wil je er zelf over kwijt? In een persoonlijk gesprek ontstaat alle ruimte om te uiten wat je wilt. En als je niets wilt uiten, dan is dat ook prima. Laat je gegevens achter, dan zie ik je graag!
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Heel geleidelijk of plotseling hangt er een donkere wolk boven je hoofd die maar niet weg wil. Opstaan, het huis schoonmaken, werk en uiterlijke verzorging kunnen je niets meer schelen.
-
De dagen zijn donker, de winter lijkt eindeloos en elke maandag voelt als blauwe maandag. Zelfs de mensen die voorheen weinig last hadden van een winterdip, krijgen het nu moeilijk door de huidige maatregelen, waardoor je meer aan huis gekluisterd zit.
-
Dat depressie enorm naar is, dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je ook dat bijna twintig procent van de Nederlandse volwassenen ooit in het leven te maken krijgt met een depressie?
-
Hetty voelde zich al langere tijd moe. Niet gewoon ‘moe’, maar echt dodelijk vermoeid. Ze werd niet meer uitgerust wakker en voelde zich al moe als de dag nog moest beginnen. Toegegeven, sinds de reorganisatie was het erg druk op haar werk.
-
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2014 liegen er niet om: 8% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gaf aan een depressie te hebben. Dat is dus meer dan 1 miljoen Nederlanders die daar aan lijden.
-
Toen je nog een arme scholier of student was, keek je uit naar het verantwoordelijke volwassenenbestaan. Maar nu het zover is, merk je dat er wel héél veel verantwoordelijkheden op jouw bord liggen. Op je werk voer je grote projecten uit, die binnen korte tijd tot een goed resultaat moeten worden gebracht. En na je werk race je weer naar huis, want daar wachten je kinderen en partner op het avondeten.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.