Met nieuwe energie doorgaan
Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, gejaagdheid of slapeloosheid, of voel jij je gewoon niet happy? Het is dan goed mogelijk dat je neurotransmitters van slag zijn. Het leven doet zich dan voor jouw gevoel voor als een soort flipperkast, waar je alleen maar heel erg moe van wordt.
Verborgen klachten
Karin Pennock, praktijkondersteuner: ‘Bij Het Element kunnen we goed bekijken of de schakelstofjes in orde zijn aan de hand van een specifieke vragenlijst, naast de diagnostiek volgens de Chinese filosofie: de pols- en tongdiagnose. Je lichaam en geest werken niet los van elkaar. Het één beïnvloedt hoe dan ook het ander. Veel van de klachten waarmee mensen bij ons komen, gaan niet over de klacht zelf, maar over iets wat daarin verborgen ligt. De klacht is slechts een symptoom. Wanneer we lichamelijke klachten maar lang genoeg onderdrukken met onze geest, of andersom, zullen de klachten eerder toenemen.’
Bewegen
Zelf kun je wel iets doen om ervoor te zorgen dat je je wat beter gaat voelen, door bijvoorbeeld te gaan hardlopen of te wandelen. Dit helpt bij het verbinden tussen linker- en rechterhersenhelft, brengt meer zuurstof in je bloed en zorgt voor de aanmaak van endorfine. Onbedaarlijk lachen doet hetzelfde. De stress neemt af en pijn wordt op een natuurlijke manier verdoofd. Maar soms is er een periode waarin sporten of lachen wat moeilijker gaat.
Energie door acupunctuur
Gelukkig zijn er nog andere manieren om endorfine aan te maken, één daarvan is… acupunctuur! Endorfine wordt aangemaakt in de hersenen en het stofje fungeert als neurotransmitter. Neurotransmitters, de zogenaamde ‘schakelstofjes’, zijn belangrijk om andere hormonen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem goed te laten samenwerken. Bekende schakelstofjes zijn bijvoorbeeld serotonine, endorfine, dopamine, GABA, oxytocine, adrenaline en cortisol.
‘Veel van de klachten waarmee mensen bij ons komen, gaan niet over de klacht zelf, maar over iets wat daarin verborgen ligt’
Einde aan de onrust
Fred Pennock: ‘Patricia, een vrouw van 40 jaar, meldde zich vorige maand bij ons in de praktijk met een al maanden durend gevoel van onrust zonder een duidelijke reden voor die stress. Haar werk is haar lust en leven, het gezinnetje draait en er zijn geen financiële zorgen. Toch heeft zij bij vlagen last van extreme onrust, soms met een hyperventilatiegevoel met tintelingen door het hele lijf. Een paar weken geleden nog had zij de neiging 112 te bellen omdat ze zich heel duizelig voelde en last had van een drukkend gevoel in de borst, wat de paniek alleen maar versterkte.’
Verandering in vrijetijdsbesteding
‘Patricia werkt in de verpleging en is normaal gesproken niet gauw in paniek. Wat een beetje helpt, zijn chocola en wandelen met de hond. Na het invullen van de vragenlijst werd al heel snel duidelijk dat de serotonine- en dopamine-schakelstofjes niet goed in balans waren. Voedingssupplementen, nodig voor de opbouw van deze neurotransmitters, en acupunctuur brachten binnen vier weken een ommekeer in haar klachten. De meest waarschijnlijke oorzaak van het uit balans raken van de schakelstofjes was de grote verandering in haar vrijetijdsbesteding. Het koor waar zij al jaren deel van uitmaakte, was wegens het overlijden van de dirigent opgehouden te bestaan. Zij miste het 2 maal per week met andere mensen repeteren en genieten van de muziek en gezelligheid.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Binnen de grote groep mensen die te maken hebben gehad met corona, is er een groep die gedurende langere tijd klachten blijft houden: ‘long covid’.
-
Zou het niet heerlijk zijn om iedere dag vol energie te zitten? Elke dag optimaal benutten, zonder continu te verlangen naar je bed of een powernap op de bank. Maar in werkelijkheid gaat het er heel anders aan toe.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.
-
Je wilt je natuurlijk fit, energiek en lekker in je vel voelen. Je lichaam doet er ook alles aan om zo gezond mogelijk te blijven. Maar je moet je lichaam daarin wel ondersteunen, anders kun je klachten krijgen.
-
Sinds begin oktober 2020 zijn mijn man en ik regelmatig in de Oosterschelde te vinden voor een kort zwem-moment. We noemen dit ‘onze winterdip’. We zijn al jaren elke winter aan het peddelen in een kajak op zee, maar dan gekleed in onze winter-kajak-uitrusting. We meenden koud water wel te kennen. Niets is minder waar. Want in zee met direct contact aan je huid?
-
Heb je last van klachten als vermoeidheid, pijnklachten, een druk gevoel of zit je gewoon niet lekker in je vel? Het valt niet mee om er dan zelf achter te komen wat de oorzaak hiervan is. Anna Bron kan je hierbij helpen.
-
Hoe heb jij de afgelopen tijd ervaren? Luister eens naar je ademhaling. Ziekte, stress en trauma hebben allemaal een invloed op je adem. Zelfs nadat je genezen bent of de stressvolle periode voorbij is.
-
Een gezonde levensstijl begint bij evenwichtige en gevarieerde voeding. Maar hoe bewust je ook eet, het kan soms best lastig zijn om elke dag aan alle nodige voedingsstoffen toe te komen.
-
Soms voel je je niet helemaal naar behoren, maar weet je niet waarom. Pogingen om gezond te eten en te sporten hebben niet het gewenste effect. Je leefstijl past niet bij de behoeften van je lichaam.