De diëtiste: méér dan alleen voedingsadvies bij afvallen
Charlotte Boer (25) had pijnlijke krampen, was misselijk en kon geen vast voedsel binnenhouden. Ze pureerde bijna al haar voeding en at op een gegeven moment zelfs babyvoeding. Alles om maar iets binnen te houden. In korte tijd was ze 10 kilo afgevallen. Ze was moe en kon eigenlijk niets meer.
De oorzaak?
Ze werd doorverwezen naar het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Terwijl maag-, darm- en leverarts dr. Bezemer probeerde te achterhalen waar de problemen van de 25-jarige Charlotte Boer vandaan kwamen, kwam Charlotte onder behandeling van de diëtist in het ziekenhuis.
Nog maar 54 kilo…
Diëtist Nadine Klompe gaf Charlotte adviezen hoe energie- en eiwitverrijkt te eten. Zo kreeg zij onder meer medische drinkvoeding voorgeschreven. Charlotte: ‘Daarin zitten veel vitaminen en calorieën. Ik begon met twee flesjes, maar dat werden er drie, zelfs vier. Toch viel ik aanvankelijk nog verder af. Ik woog op een gegeven moment maar 54 kilo. Toen bleek dat ik de ziekte van Crohn heb en de ontstekingen met medicatie konden worden geremd, ben ik langzaam maar zeker weer op gewicht gekomen.’
Bruikbare adviezen
Met de adviezen van de diëtist heeft Charlotte stap voor stap haar voedingspatroon aangepast. ‘Aanvankelijk met veel shakes en smoothies, maar later ook door weer te proberen om vast voedsel te eten. Eerst met stukjes brood en een paar aardappeltjes. Het was steeds uitproberen of ik er geen klachten van kreeg.’
Inmiddels heeft Charlotte een hele lijst met producten die zij beter kan mijden
Altijd blijven nadenken
Inmiddels heeft Charlotte een hele lijst met producten die zij beter kan mijden, zoals bonen, koolsoorten en melkproducten. ‘Na anderhalf jaar heb ik mijn voeding, met de hulp van de diëtist, weer onder controle gekregen. De drinkvoeding hebben we gedurende die tijd tot nul afgebouwd. Ik blijf nu goed op gewicht, maar door de ziekte en medicatie die ik gebruik, blijft het nodig om heel bewust met mijn voeding om te gaan. Ik moet altijd nadenken wat ik eet.’
Sociaal gebeuren
Zo af en toe is de Rotterdamse al dat oppassen met eten eventjes beu. ‘Eten is ook een sociaal gebeuren, weet ik nu. Dan wil ik net als anderen rood vlees, een stuk taart of een vette hap eten. Ik neem dan voor lief dat ik daar ziek van word. Maar ik ben toch vooral gelukkig dat ik nu veel gezonder leef dan voordat werd ontdekt dat ik de ziekte van Crohn heb. Ik rookte, werkte onregelmatig en pakte een energiedrankje of een vette snack als ik daar behoefte aan had.’
Stok achter de deur
Charlotte voelt zich nu weer fit en sport weer voorzichtig. Toch maakt zij nog altijd gebruik van de adviezen van de diëtist in Ikazia. ‘Mijn bezoeken aan Nadine zijn een stok achter de deur om goed te blijven eten. Bij opvlammingen van de ziekte vind ik het een veilig gevoel dat ik op haar kan terugvallen voor advies.’
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.