zoet

De zoete inval

Bijna allemaal zijn we, zonder uitzondering, gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen en dat geeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten. Het levert veel calorieën op (vroeger zeer gewenst) en het was doorgaans niet giftig. Wat hebben we tegenwoordig voor zoetmakers en wat is er wel of juist niet gezond? Een paar zoetstoffen op een rij.

Honing

Honing heeft per gewicht een kwart minder suiker dan kristalsuiker. Het verschil is dat honing geen ‘lege’ suiker is, maar heel veel stoffen bevat die goed voor ons zijn. Zo bevat het veel antioxidanten en verhoogt het ook antioxidanten die al in ons lichaam aanwezig zijn zoals vitamine C en glutathion. Daarnaast werkt honing zelfs ontstekingsremmend. De uitspraak ‘suiker is suiker’ gaat dus niet op. Maar gezond verstand dicteert dat je het gebruik ook niet moet overdrijven. Het blijft calorierijk natuurlijk. Denk aan 1 tot 3 eetlepels per dag en liever niet meer, tenzij je veel sport. Onverhitte (koudgeslingerde) honing is de beste kwaliteit, het liefst van bijen in een natuurgebied zonder verontreinigingen.

Stevia

Stevia is een rare: het is een zoetstof maar ook goed voor je tanden. Sterker nog: het werkt zelfs ondersteunend op de verwerking van suikers uit voedsel, lever- en nierfunctie. Stevia is een plantje dat op munt lijkt. Het is een geschikte en veilige caloriearme zoetstof voor iedereen die een probleem met de bloedsuiker ervaart. Let op: er zijn veel ‘neppers’ op de markt. Veel producten claimen dat het stevia is, maar in werkelijkheid bevat het een klein gehalte daarvan.

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker is bruin en heeft een caramel-achtige smaak. Qua effect is het slechts een derde zo belastend als kristalsuiker (sucrose) en de helft zo belastend als ahornsiroop. Het komt van de kokospalm en is een goed alternatief voor tafelsuiker. Kokosbloesem bevat ook mineralen, maar dit gehalte is zeer laag. Hoewel het een stuk milder werkt, is en blijft het een suiker. Als je een calorievrij effect wilt, kun je toch beter voor stevia kiezen.

Kies voor een natuurlijk zoetmiddel en laat de kunstmatige varianten voor wat ze zijn

Suiker-alcoholgroep

Deze groep is eigenlijk de verzameling van vezels die je darmbacteriën kunnen gebruiken. Voorbeelden zijn xylitol, sorbitol en erythritol. Er is nauwelijks een stijging in de bloedsuikerspiegel te meten na gebruik van deze groep. So far so good. Maar soms kun je ze niet goed verteren en dan leidt dit gebruik tot gasvorming. Gebruik met mate dus. Wist je trouwens dat xylitol beter is voor je tanden dan fluor? Het gaat de vorming van gaatjes tegen omdat het plaque-vormende bacteriën tegengaat.

Sucralose en aspartaam

Deze zoetstoffen wil je nog niet met een stok van 3 meter aanraken. Sucralose heeft een ongunstig effect op onze darmbacteriën, maakt insuline-ongevoelig en belast de lever. Het verhoogt ook de vorming van schadelijke mondbacteriën. Smakelijk maar niet heus! Aspartaam wordt afgebroken in twee stoffen, waarvan asparaginezuur schadelijk is voor de hersenen in hoge doseringen.

De beste keuze

Kies voor een natuurlijk zoetmiddel en laat de kunstmatige varianten voor wat ze zijn. In deze context zijn alle zoetstoffen met uitzondering van aspartaam en sucralose geschikt, zolang ze met mate worden gebruikt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op!

Datum: 14 oktober 2022