
Eten is geen oplossing voor je emoties
In Nederland krijgt 1 op de 3 mensen te maken met kanker. Dat maakt dat kanker doodsoorzaak nummer 1 is. Het bericht krijgen dat je kanker hebt, is een schokkende en ingrijpende gebeurtenis en zal een stroom aan gevoelens, gedachten en emoties losmaken. Hoe je met die emoties omgaat, hangt af van veel persoonlijke factoren. Eten, overeten of niet meer eten kan een strategie zijn om met deze emoties om te gaan. Het dempt de gevoelens en lijkt een oplossing te zijn, maar dat is het niet. Wat dan wel?
Stemmingswisselingen
Ziek worden kan een zeer traumatische gebeurtenis zijn in je leven en een diepe wond achterlaten. Niet alleen staat je leven op z’n kop, je zult ook moeten omgaan met een stroom aan emoties. Je kunt deze emoties vergelijken met een toverbal, die steeds van kleur verandert. Het ene moment ben je boos, het andere verdrietig en weer een ander moment kan angst of paniek overheersen. De pieken en de dalen ‘horen’ erbij; je belevingswereld is in een emotionele achtbaan veranderd. Al die stemmingswisselingen kunnen behoorlijk overweldigend zijn.
Ingrijpende gebeurtenis
Iedereen verwerkt een ingrijpende gebeurtenis op zijn of haar eigen manier. Hoe we met onze emoties omgaan, wordt voor een groot deel bepaald door onze opvoeding en maatschappij. Emoties en gevoelens zijn aan regels gebonden, met ons verstand als de ‘controleur’, die vertelt wat we wel en niet moeten doen. We willen er ook zo snel mogelijk vanaf.
Emotie-eten
Zo ontwikkelen we allerlei strategieën om met nare emoties om te gaan. We zeggen dan dingen als ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, of ’het valt wel mee’. Zo bagatelliseren we emoties, slikken ze weg, gaan lachen, veranderen het onderwerp of steken de kop in het zand. Een bekende strategie om met emoties te dealen is eten of niet eten. Het volle gevoel in de maag dempt tijdelijk alle gevoelens, en niet eten geeft ook een ‘high’ gevoel. Zo lijkt het dat je toch grip hebt op iets waar je eigenlijk geen controle over hebt.
Emoties
Ieder mens heeft emoties. Emoties zijn onderdeel van ons mens-zijn en geven kleur aan ons leven. Het woord ’emotie’ komt van het Latijnse woord ‘emovere’, dat ‘energie in beweging’ betekent. Dit vertelt ons dat een emotie een beleving is in ons lichaam waardoor een beweging ontstaat. Zo gaat bij angst je hart sneller kloppen, gaan bij verdriet je tranen stromen en komt bij boosheid de stoom uit je oren.
Ziek worden kan een zeer traumatische gebeurtenis zijn in je leven
Onderdrukken
Emoties onderdrukken, verdringen of wegeten is op lange termijn niet goed. Mensen worden dan nog angstiger, ontploffen als een onderwerp wordt aangesneden, worden snel emotioneel, gaan situaties vermijden of ontwikkelen allerlei lichamelijke klachten.
Verwerking
Emoties voel je in je lichaam, niet in je hoofd. Hoe graag we ook de controle willen hebben: dat lukt alleen als we de controle loslaten en gaan voelen in het lichaam. Je kunt leren de waarnemer te zijn van je emoties, ze te verwelkomen en te accepteren. Genezing of herstel van een trauma is alleen mogelijk als de pijnlijke gevoelens worden ervaren. De eerste stap is het herkennen en erkennen van gevoelens en emoties. Niet wegduwen, vermijden of wegeten, maar er laten zijn, zonder dat je er iets mee hoeft. Juist daarin ligt de verwerking van emoties.
Begeleiding
Het kan een poos duren voordat je een nieuwe balans hebt gevonden, zowel lichamelijk als geestelijk. Gevoelens en emoties een plek geven kost ook tijd. Soms is het fijn om deskundige hulp in te roepen. Matoeta, centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording is gespecialiseerd in de psychologie van eetgedrag en begeleidt mensen, al jarenlang, met succes, naar een evenwichtigere relatie met eten én zichzelf.
Blijf bij je emoties
Deze oefening helpt je met meer aandacht bij je emoties te blijven:
- Merk op dat een emotie of gevoel zich aandient.
- Richt je aandacht naar je lichaam, wat je precies voelt (fysiek) en blijf daarbij opmerkzaam.
- Benoem wat je voelt (verdriet, angst, boosheid, blijdschap enzovoort).
- Adem naar de plek in je lichaam waar het gevoel zich manifesteert en geef het de ruimte.
- Erken je gevoel of emotie door te zeggen ‘ja, daar voel ik het’, en blijf erbij met je adem.
- Besef dat het niet weg hoeft, dat je erbij kunt blijven. Kijk of er iets verandert.
Deze stappen kun je keer op keer oefenen. Soms verandert het gevoel, soms ook niet en soms lijkt het erger te worden. De basis is dat je steeds je ademhaling ernaartoe brengt. Alsof je het zachtjes uitnodigt en toestemming geeft er te zijn. Je zult merken als je dit oefent dat je steeds beter kunt ‘omgaan’ met je emoties.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.