Ga je vegan? Let hier dan goed op!
Veganisme is meer dan een dieet: het is een levenswijze die het gebruik van dierlijke producten afwijst, met name wanneer het voeding betreft. De gedachte hierachter is meestal om een rechtvaardig, duurzaam en geweldloos bestaan na te streven zonder onnodig leed te veroorzaken.
Voedingskennis onmisbaar
Een veganistisch – oftewel, vegan – voedingspatroon kan veel voordelen hebben als het ‘correct’ wordt uitgevoerd. Denk aan meer vezels, meer groen en minder verzuring, om er maar een paar te noemen. Om veganisme te laten slagen zonder tekorten te krijgen, is echter een ‘dingetje’. Voedingskennis is namelijk onmisbaar. De uitspraak ‘volg je hart maar gebruik je verstand’ is hier zeker van toepassing. Welke tekorten kun je op termijn krijgen en wat kun je eraan doen? Lees verder!
Actieve omega 3-vetzuren
Van de omega 3-groep heb je alfalinoleenzuur (ALA) en de actieve vormen EPA en DHA. Die laatste wil je graag hebben, maar ze bevinden zich in dierlijk zeevoedsel zoals vis. Walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn rijk aan de niet-actieve vorm ALA, die je slechts ongeveer 1% om kan zetten. Leuk als extraatje, maar niet voldoende. Je hebt die actieve vetten wel nodig voor je hersenen, ogen en immuunsysteem. Wat nu? Gelukkig kun je tegenwoordig algenolie gebruiken. Dit is de enige bron van actief omega 3 in plantaardige vorm.
Vitamine B12
B12 komt niet voor in plantaardige voeding. Je hebt bacteriën die dit maken en die zitten niet op en in planten. Maken we dan zelf vitamine B12 aan? Jawel, in de darmen, maar op de verkeerde plaats, waardoor het meteen kapot gaat na productie. Gelukkig kun je vitamine B12 als supplement gebruiken zonder dieren(leed). Ga voor de actieve vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine (dicencozide) omdat dit altijd wordt opgenomen in het lichaam.
Volg je hart maar gebruik je verstand
IJzer
IJzer komt voor in planten, maar in de drievoudige heemvorm. Dieren maken de tweevoudige heemvorm aan waardoor dit beter opneembaar is. Dat wil niet zeggen dat je altijd een ijzertekort krijgt wanneer je vegan bent. Gewoon veel groene planten, cacao, noten en zaden eten. En geen koffie drinken met je maaltijd, omdat dit de ijzeropname remt. Of natuurlijk een multivitamine gebruiken. Let op moeheid, bleekheid en koude handen en voeten.
Eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Heb je geen bouwstenen, dan is er ook geen reparatie en geen werking waardoor je moe kan worden, spierpijn hebt en nog veel meer. Hoe gezond planten ook zijn, qua eiwitgehalte is het drie keer niets. Ze bevatten slechts 4 tot 5% eiwit en ook nog eens onvoldoende variatie in bouwstenen, aminozuren genaamd, om iets van te maken. De opname is ook slechts 60%. Peulvruchten zijn wel hoog in eiwitten, maar kun je beter een nacht weken of een uur koken om de ‘anti-nutriënten’ eruit te krijgen. Dit zijn stoffen die je negatief prikkelen, zoals in de darmen kan gebeuren. Ik adviseer elke vegan om extra eiwit te gebruiken in de vorm van rijsteiwit, hennepeiwit of erwteneiwit. Niet alleen vegans overigens, vrijwel iedereen heeft een eiwittekort wat voor vroegtijdige afbraak zorgt. Probeer het eens een maand en merk het verschil in spierkracht en energie.
Conclusie
Een vegan voedingspatroon is goed vol te houden en ook gezond, zolang er geen tekorten ontstaan. Dit kun je eenvoudig voorkomen door die nutriënten aan te vullen die je minder binnenkrijgt via je voeding. Een suggestie voor preventie van tekorten zou zijn:
- Multivitaminen met mineralen (let op dat de capsule vegan is)
- Algenolie
- B12 in actieve vorm met B11
- Eiwitpoeder
Bij Drogisterij De Rode Pilaren kunnen ze je er alles over vertellen!
Veel gezondheid gewenst!
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.