Heeft jouw kind last van voedingsproblemen?
Met een resoluut gebaar duwt je kleintje het hapje, dat je hem voorhoudt, weg. Met een boze uitdrukking op zijn snoetje draait hij zijn hoofdje weg; zijn mondje stijf dichtgeknepen. Je wordt er soms wanhopig van, want wát je ook probeert: hij lust haast niks. Met zo’n kritische eter begin je je zo onderhand toch een beetje zorgen te maken. Gelukkig weet de familiediëtist raad!
Voedingsproblemen: een fase?
Het percentage kinderen dat tijdens zijn ontwikkeling tegen voedingsproblemen aanloopt is groot: maar liefst 25 tot 40%. Meestal betreft het een tijdelijke fase die weer overgaat. Daar is dus niets verontrustends aan. Soms wordt het echter een machtsmiddel om ouders uit te testen. Het valt niet altijd mee om daar of de juiste manier mee om te gaan. En daar komt nog een zorg bij kijken, want krijgt je kind nog wel voldoende voedingsstoffen binnen?
Ondervoeding ligt op de loer
Er bestaat een gevaar dat je kind ondervoed raakt, wanneer hij of zij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij ondervoeding is er een tekort of disbalans van energie, eiwitten en andere voedingsstoffen. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Je kind kan sneller ziek worden en heeft een grotere kans op infecties. Daarnaast heeft ondervoeding uiteraard een negatief effect op de groei en ontwikkeling van je kind. Het kan prettig zijn om hierover in gesprek te gaan met een gespecialiseerd diëtist: een kinderdiëtist. Zij kan bekijken hoe de voeding eruitziet en of verdere aanvullingen nodig zijn.
De hulpvraag
Wanneer je kind een kritische eter is, kan het ondervoed raken, maar er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Er kunnen ook voedingsproblemen ontstaan door bijvoorbeeld de darmpjes. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet goed in het lichaam worden opgenomen. Er is een sprake van een infectie of je kind heeft pijn. ‘Daarom is een goed intakegesprek ook zo belangrijk’, vertelt familiediëtist Jildou Tuinman-Leemburg. ‘Dat gesprek kan hier op het spreekuur plaatsvinden, maar ook gewoon bij jou thuis. Op deze manier krijg ik een goed beeld van de hulpvraag en de situatie. Dit vormt de basis van de behandeling. In overeenstemming met je huisarts kan ik als diëtist adviseren wat er nodig is om je kind weer op een gezond gewicht te krijgen.’
Een familiediëtist helpt je om eten weer leuk te maken
Vijf gouden tips voor kritische eters
Met deze tips kun jij je kind helpen om te gaan eten:
- Probeer een machtsstrijd te voorkomen.
- Betrek je kind bij het eten koken.
- Bereid de niet-favoriete voedingsmiddelen van je kind eens op een andere manier.
- Schep kleine porties op.
- Zorg voor kleur op het bord.
Vraag hulp
‘Is jouw kind een kritische eter, heb je alles al geprobeerd en ben je bang dat hij ondervoed raakt? Wacht dan niet langer, maar schakel de hulp van een huisarts of diëtist in. Dat kan natuurlijk ook als jijzelf vragen hebt omtrent je leefstijl en voeding, of als je oudere kinderen hebt die hulp kunnen gebruiken rondom deze thema’s. Als familiediëtist ondersteun ik jou en je kind of kinderen met een aanvullend voedingsadvies.‘
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.