voedingsproblemen

Heeft jouw kind last van voedingsproblemen?

Met een resoluut gebaar duwt je kleintje het hapje, dat je hem voorhoudt, weg. Met een boze uitdrukking op zijn snoetje draait hij zijn hoofdje weg; zijn mondje stijf dichtgeknepen. Je wordt er soms wanhopig van, want wát je ook probeert: hij lust haast niks. Met zo’n kritische eter begin je je zo onderhand toch een beetje zorgen te maken. Gelukkig weet de familiediëtist raad!

Voedingsproblemen: een fase?

Het percentage kinderen dat tijdens zijn ontwikkeling tegen voedingsproblemen aanloopt is groot: maar liefst 25 tot 40%. Meestal betreft het een tijdelijke fase die weer overgaat. Daar is dus niets verontrustends aan. Soms wordt het echter een machtsmiddel om ouders uit te testen. Het valt niet altijd mee om daar of de juiste manier mee om te gaan. En daar komt nog een zorg bij kijken, want krijgt je kind nog wel voldoende voedingsstoffen binnen?

Ondervoeding ligt op de loer

Er bestaat een gevaar dat je kind ondervoed raakt, wanneer hij of zij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij ondervoeding is er een tekort of disbalans van energie, eiwitten en andere voedingsstoffen. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Je kind kan sneller ziek worden en heeft een grotere kans op infecties. Daarnaast heeft ondervoeding uiteraard een negatief effect op de groei en ontwikkeling van je kind. Het kan prettig zijn om hierover in gesprek te gaan met een gespecialiseerd diëtist: een kinderdiëtist. Zij kan bekijken hoe de voeding eruitziet en of verdere aanvullingen nodig zijn.

De hulpvraag

Wanneer je kind een kritische eter is, kan het ondervoed raken, maar er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Er kunnen ook voedingsproblemen ontstaan door bijvoorbeeld de darmpjes. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet goed in het lichaam worden opgenomen. Er is een sprake van een infectie of je kind heeft pijn. ‘Daarom is een goed intakegesprek ook zo belangrijk’, vertelt familiediëtist Jildou Tuinman-Leemburg. ‘Dat gesprek kan hier op het spreekuur plaatsvinden, maar ook gewoon bij jou thuis. Op deze manier krijg ik een goed beeld van de hulpvraag en de situatie. Dit vormt de basis van de behandeling. In overeenstemming met je huisarts kan ik als diëtist adviseren wat er nodig is om je kind weer op een gezond gewicht te krijgen.’

Een familiediëtist helpt je om eten weer leuk te maken

Vijf gouden tips voor kritische eters

Met deze tips kun jij je kind helpen om te gaan eten:

  • Probeer een machtsstrijd te voorkomen.
  • Betrek je kind bij het eten koken.
  • Bereid de niet-favoriete voedingsmiddelen van je kind eens op een andere manier.
  • Schep kleine porties op.
  • Zorg voor kleur op het bord.

Vraag hulp

‘Is jouw kind een kritische eter, heb je alles al geprobeerd en ben je bang dat hij ondervoed raakt? Wacht dan niet langer, maar schakel de hulp van een huisarts of diëtist in. Dat kan natuurlijk ook als jijzelf vragen hebt omtrent je leefstijl en voeding, of als je oudere kinderen hebt die hulp kunnen gebruiken rondom deze thema’s. Als familiediëtist ondersteun ik jou en je kind of kinderen met een aanvullend voedingsadvies.‘

Datum: 22 december 2018