stamppot

Het is weer tijd voor stamppot!

De winter komt er weer aan. Het seizoen van vaker binnen blijven bij de lekker warme kachel of open haard, en ‘s avonds genieten van… stamppot!

Stamppot

Voor ons gevoel bestaat stamppot al eeuwenlang omdat wij allemaal zijn opgegroeid met de welbekende stamppot boerenkool, maar dat is niet zo. Aan het eind van de negentiende eeuw werd het eerste stamppotrecept gepubliceerd, en pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd stamppot pas echt populair. Van allerlei soorten groenten zijn lekkere stamppotten te maken, zoals boerenkool, andijvie, koolraap, wortelen, zuurkool, spitskool en spruiten. En je hebt er maar één pan voor nodig. Makkelijk toch? Kijk in de webwinkel van De Frambozenboerderij voor diverse lekkere stamppotrecepten. De Frambozenboerderij is hét adres voor producten die biologisch en milieubewust geteeld zijn. Zo vind je er alle verse ingrediënten om een heerlijke stamppot mee te maken. Eet smakelijk!

Recept!

Koolraapstamppot met andijvie en champignons. Dit heb je nodig:

  • 750 g koolraap, in blokjes
  • 750 g aardappelen, in stukken
  • 150 g magere gerookte spekblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 g champignons, in plakjes
  • 1 eetlepel boter
  • 100 ml melk
  • 400 g andijvie, in dunne reepjes
  • nootmuskaat

Alle verse ingrediënten om een heerlijke stamppot mee te maken

Bereiding

Kook de aardappelen met de koolraap in weinig water met zout in circa 25 minuten gaar. Bak de spekblokjes uit. Fruit de ui en champignons circa 5 minuten met de spekblokjes mee. Giet de aardappelen met koolraap af en stamp ze fijn. Roer de boter en wat melk erdoor tot er een smeuïge stamppot ontstaat. Schep de andijvie en het spekmengsel door de stamppot. Voeg peper en nootmuskaat toe.

Datum: 18 oktober 2018