Het is weer tijd voor stamppot!
De winter komt er weer aan. Het seizoen van vaker binnen blijven bij de lekker warme kachel of open haard, en ‘s avonds genieten van… stamppot!
Stamppot
Voor ons gevoel bestaat stamppot al eeuwenlang omdat wij allemaal zijn opgegroeid met de welbekende stamppot boerenkool, maar dat is niet zo. Aan het eind van de negentiende eeuw werd het eerste stamppotrecept gepubliceerd, en pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd stamppot pas echt populair. Van allerlei soorten groenten zijn lekkere stamppotten te maken, zoals boerenkool, andijvie, koolraap, wortelen, zuurkool, spitskool en spruiten. En je hebt er maar één pan voor nodig. Makkelijk toch? Kijk in de webwinkel van De Frambozenboerderij voor diverse lekkere stamppotrecepten. De Frambozenboerderij is hét adres voor producten die biologisch en milieubewust geteeld zijn. Zo vind je er alle verse ingrediënten om een heerlijke stamppot mee te maken. Eet smakelijk!
Recept!
Koolraapstamppot met andijvie en champignons. Dit heb je nodig:
- 750 g koolraap, in blokjes
- 750 g aardappelen, in stukken
- 150 g magere gerookte spekblokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 100 g champignons, in plakjes
- 1 eetlepel boter
- 100 ml melk
- 400 g andijvie, in dunne reepjes
- nootmuskaat
Alle verse ingrediënten om een heerlijke stamppot mee te maken
Bereiding
Kook de aardappelen met de koolraap in weinig water met zout in circa 25 minuten gaar. Bak de spekblokjes uit. Fruit de ui en champignons circa 5 minuten met de spekblokjes mee. Giet de aardappelen met koolraap af en stamp ze fijn. Roer de boter en wat melk erdoor tot er een smeuïge stamppot ontstaat. Schep de andijvie en het spekmengsel door de stamppot. Voeg peper en nootmuskaat toe.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt. Dat proces begint niet pas op hoge leeftijd, maar al rond de leeftijd van 30-35 jaar.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.