Pijntips: 5 tips tegen hoofdpijn
Hoofdpijn. Het is enorm vervelend wanneer je er last van hebt en het kan je dagelijkse bezigheden behoorlijk belemmeren. Wist je dat één op de vijf mensen tot wel wekelijks last heeft van hoofdpijnklachten? Dat betekent dat wel twintig procent van de Nederlanders wekelijks uit de running is, mogelijk minder of niet kan werken en bezigheden moet staken.
Verschillende oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken die hoofdpijnklachten kunnen veroorzaken. Zo is er een behoorlijke kans dat jij te maken hebt met spanningshoofdpijn. Dit is een type hoofdpijn waarbij hormonen een rol kunnen spelen, maar met name ook stress, slechte nachtrust of andere spanning op het lichaam problemen opleveren. Hierbij wordt de hoofdpijn veroorzaakt door verkrampte spieren in je nek en schouders. Er is een aantal tips die je helpen hoofdpijn te voorkomen of er snel vanaf te komen.
Tip 1: goede nachtrust en voeding
Ten eerste is een goede nachtrust en juiste voeding van groot belang bij het voorkomen van (spannings)hoofdpijn. Met voldoende nachtrust is je lichaam meer ontspannen en ben je weerbaarder tegen stressvolle situaties. Voor een goede nachtrust is met name regelmaat belangrijk. Ga op gezette, niet te late tijd naar bed en sta ook op een vaste tijd weer op. Maar ook voeding is belangrijk. Drink voldoende water: van te weinig vocht kun je vervelende hoofdpijn krijgen. Voedingsmiddelen zoals cafeïne en alcohol kunnen ook hoofdpijn triggeren, ga hier dus gematigd mee om.
Tip 2: ontspanningsoefeningen
Heb je toch last van (spannings)hoofdpijn, om wat voor reden dan ook? In dat geval kunnen ontspanningsoefeningen je helpen wat beter te voelen. Zo kan het enorm helpen je kaakspieren te ontspannen, open en sluit de mond rustig en draai met je vingers rondjes net boven het kaakgewricht. Aangezien mensen veelal de kaak aanspannen of dichtknijpen wanneer ze gespannen zijn, kan dit een effectieve manier zijn om jezelf te kalmeren. Ook krijgen de spieren op deze manier even rust, wat veel opluchting kan geven.
Tip 3: voldoende beweging
Voldoende beweging is natuurlijk altijd verstandig, maar zeker wanneer je gevoelig bent voor hoofdpijn. Beweging helpt je spieren soepel te maken of te houden, en stimuleert de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Ook heel gerichte beweging met als doel het soepel maken van de nek en schouders is in zinvol. Van een fysiotherapeut kan je leren welke rektechnieken je kunt gebruiken om op effectieve wijze de stramheid in je spieren los te maken.
Tip 4: de juiste lichaamshouding
Let ook eens op je lichaamshouding. Hoe zit jij achter je computer? Grote kans dat je voorovergebogen naar je scherm zit te sturen. Of je leunt met je hoofd op je handen. Je zithouding is erg belangrijk bij het voorkomen van klachten zoals hoofdpijn! Ten eerste is het goed om te weten dat teveel zitten niet erg best is voor je lichaam. Probeer daarom iedere tien tot vijftien minuten een kleine verandering in je houding te brengen. Houd je voeten aan de grond, sla ze dus niet over elkaar. En voorkom dat je inzakt: zorg dat je hoofd niet naar voren steekt, maar netjes in lijn is met de nek en wervelkolom. Breng de schouderbladen licht naar achteren, maar houd ze ook ontspannen omlaag.
Tip 5: manuele therapie
Toch nog (veel) last van spanningshoofdpijn? Misschien schuilt de oorzaak in een blokkade in het nekgewricht. Mocht je last hebben van hoofdpijnklachten, dan kan een fysiotherapeut je ondersteunen bij het ontdekken van de juiste oefening of behandeling voor jou. Zo kan manuele therapie uitkomst bieden wanneer jouw hoofdpijn voortkomt uit een storing in de functie van je gewrichten. Manuele therapie is een zachte therapie met als doel de oorzaak van de klachten weg te nemen.
Multi Fysio
Heb jij last van hoofdpijn? Of ben jij om een andere reden op zoek naar een praktijk voor fysiotherapie? Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport en bewegen. De praktijk heeft als doel jou te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Hierbij bieden ze een divers personeelsbestand aan, zodat je er voor alle fysiotherapeutische aandoeningen terecht kunt. Multi Fysio heeft contracten met alle zorgverzekeraars met uitzondering van De Friesland Zorgverzekeraar. Heb je nog vragen of onduidelijkheden omtrent fysiotherapie? Schroom dan niet en neem contact op.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Alle gordijnen dicht, want ieder straaltje licht veroorzaakt een hevige pijn. Misschien zelfs misselijkheid en braken. Komen deze klachten jou bekend voor?
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.
-
In de jaren voordat Rianne (53) in de overgang kwam, had ze slechts sporadisch last van migraine. Echter toen eenmaal de menopauze zijn intrede in haar leven deed, kwamen de aanvallen regelmatiger en frequenter. Die gingen dan ook nog eens gepaard met pijn in haar arm, nek en schouder.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Schitteringen of flitsen rondom je gezichtsveld. Vlekken zien. Ineens is het er, uiteraard op momenten dat het je helemaal niet uitkomt, en je weet al precies wat er straks komen gaat. Hoofdpijn. Helse pijn die je helemaal lam legt.
-
Hoofdpijn, een vervelend fenomeen waar iedereen wel eens last van heeft. Eens in de zoveel tijd wat last van je hoofd kan geen kwaad. Maar wat als je er nu continu last van hebt?
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.