spiraaltje

Maak kennis met het spiraaltje

Hoewel de pil het meest gebruikte anticonceptiemiddel is in Nederland, wordt het spiraaltje steeds populairder. Niet gek: vrouwen worden zich steeds meer bewust van de voordelen van een spiraaltje. Ken jij deze al? Lees hier alles wat je moet weten over het spiraaltje!

Voordelen spiraaltje

Het spiraaltje kent een aantal voordelen: een zeer hoge betrouwbaarheid, onbezorgd kunnen vrijen en een langdurige bescherming. Ook is het spiraaltje voordelig en kun je kiezen tussen een hormoonhoudende en een hormoonvrije versie.

Hormoonspiraaltje

Het hormoonspiraaltje (de Mirena of de Kyleena) is een betrouwbare anticonceptiemethode die je voor vijf jaar tegen zwangerschap beschermt. De werkzame stof is levonorgestrel (0,02 mg per dag). Het hormoonspiraaltje zorgt er andere voor dat het slijm in het baarmoederhalskanaal taaier wordt, zodat zaadcellen er moeizamer doorheen kunnen. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt. Komt er geen eitje vrij, dan vindt er geen bevruchting plaats.

Hormoonspiraaltje: de voordelen

Dit zijn de voordelen van het hormoonspiraaltje:

  • Een zeer betrouwbare anticonceptievorm
  • Vijf jaar bescherming tegen zwangerschap
  • Geleidelijk verloop van de hormoonafgifte
  • Weinig tot geen menstruatie

Ken jij de voor en nadelen van een spiraaltje?

Hormoonvrij spiraaltje

Het hormoonvrije spiraaltje wordt ook wel het ‘koperspiraaltje’ genoemd. Dit spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Het koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen, zodat deze niet in staat zijn om de eicel te bevruchten. Als gevolg vindt er dus geen maandelijkse bevruchting plaats. Na de plaatsing van het spiraaltje ben je direct beschermd tegen een zwangerschap. Het is ook mogelijk om het spiraaltje voor een korte periode te laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Hormoonvrije spiraaltje: de voordelen

Dit zijn de voordelen van het hormoonspiraaltje:

  • Een zeer betrouwbare anticonceptievorm
  • Zonder hormonen
  • De T-Safe spiraal werkt 10 jaar

Een kleine groep vrouwen ervaart wel bijwerkingen van het koperspiraaltje. Zo kan het zijn dat je in de eerste drie maanden te maken krijgt met meer of onregelmatig bloedverlies en met buikkrampen. Ook heb je kans op blijvend meer bloedverlies tijdens de menstruatie en is het niet mogelijk om zelf je menstruatie zelf te reguleren. Overigens beschermen spiraaltjes niet tegen SOA’s.

Spiraaltjes plaatsen en verwijderen

Bij verloskundigenpraktijk De Lekbrug kun je terecht voor advies rondom anticonceptie en het plaatsen en verwijderen van spiraaltjes. Niet elke zorgverzekeraar vergoedt het laten plaatsen en verwijderen van spiraaltjes. Ga bij je eigen zorgverzekeraar na hoe dit voor jou is geregeld.

Datum: 09 mei 2018