
Als kanker kinderen raakt: een plek om kind te zijn
Kinderen of jongeren van wie een van de ouders of grootouders de diagnose ‘kanker’ krijgt of die zelf ziek zijn, krijgen veel voor hun kiezen. Alles draait ineens om het ziek zijn, de behandelingen, de angsten, het verdriet, boosheid en spanning, maar er zijn ook hoop, opluchting en blijdschap.
Alleen en onbegrepen
Sterk wisselende emoties dus. Kinderen en jongeren kunnen zich in deze situatie heel alleen en onbegrepen voelen. Vrienden op school weten vaak niet goed wat er aan de hand is, en begrijpen niet altijd wat ze hiermee aan moeten.
Verschillende groepen
Kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar kunnen bij Inloophuis de Eik terecht in de kindergroep. Deze komt om de week bij elkaar op de woensdagmiddag (oneven weken). Voor de jongeren van 12 tot 17 jaar is er de jongerengroep, die om de 3 weken op de maandagavond bij elkaar komt. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen ze even heerlijk zichzelf zijn met lotgenootjes die begrijpen wat de ander bedoelt, en daarnaast ’gewoon’ kind of tiener zijn.
Veilige omgeving
Het is vooral de bedoeling om gewoon leuke dingen te doen samen. Bij de kindergroep is er een gezellige gezamenlijke activiteit binnen of buiten, en soms is er ook een uitstapje. De groep wordt begeleid door een aantal zeer betrokken vrouwen in de veilige omgeving van De Eik, waar anderen ook begrijpen dat jij je dag misschien niet hebt omdat er in jouw gezin een spannende uitslag verwacht wordt die dag. Of dat je moe bent omdat je al een tijdje niet lekker hebt geslapen. Waar het niet gek is om over medische onderwerpen te praten met elkaar en vervolgens keihard te lachen of samen te hollen door het bos. Waar leven en dood heel dicht bij elkaar kunnen komen en waar het goed is om te zijn wie jij wilt zijn.
Soms zitten kinderen ook met vragen als het even niet zo goed met papa gaat
Alle ruimte
Kinderen die al een tijdje deelnemen aan de kindergroep, raken er soms zó vertrouwd dat ze ook bij het kantoor binnenlopen om iets te delen, om iets te laten zien of om een vraag te stellen. Dat kan van alles zijn: soms heel serieus, maar een ander moment iets wat die dag gemaakt is bij de kindergroep. Zoals een lichtzwaard. Hoe cool is dat? Soms zitten kinderen ook met vragen als het even niet zo goed met papa gaat, of als mama geen energie heeft en alleen maar op de bank hangt. Die ruimte wordt hun geboden en dat doet ze goed.
Goed om te weten
Alle activiteiten van beide groepen worden gesponsord en zijn voor de deelnemers gratis. Meer foto’s en informatie kun je vinden op de Facebookpagina’s van de beide groepen:
Facebook.com/KindergroepDeEik en Facebook.com/JongerengroepDeEik
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
In februari 2019 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had, met uitzaaiingen naar m’n botten. Als je zoiets te horen krijgt, kloppen alle clichés: je wereld staat op z’n kop en je belandt in een rollercoaster.
-
Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend.
-
Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte treft niet alleen de degene met kanker, maar heeft effect op het hele gezin. De naasten worden echter vaak vergeten.
-
Kanker heeft invloed op zoveel verschillende aspecten van je leven. Een van de gevolgen van de ziekte kan zijn dat je huid gaat jeuken. In het grote proces lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar het kan wel impact hebben op je zelfvertrouwen en hoe lekker je in je vel zit.