Na kanker je zelfvertrouwen weer terugvinden
Als je kanker hebt, of hebt gehad, verandert er veel in je leven. Je lichaam heeft je in de steek gelaten. Zonder dat jij het doorhad, groeide er een kwaadaardig gezwel. Niets wees erop dat jij zo’n ernstige ziekte bij je droeg. Hooguit voelde je soms ergens pijn of was je erg moe. Maar ach, daar heeft iedereen weleens last van. Toch? Nu voel je je onzeker, ben je bang en is je zelfbeeld veranderd. Hoe ga je daarmee om?
Paul Simons
Je ‘oude ik’
Wanneer je middenin de behandelingen tegen kanker zit, krijg je van je omgeving veel aandacht en begrip. Maar zodra de tumor is weggesneden en eventuele achtergebleven kwaadaardige cellen met radio-, chemo- of immunotherapie zijn behandeld, kan het herstelproces beginnen. De mensen om je heen verwachten toch binnen afzienbare tijd je ‘oude ik’ weer terug te zien na deze heftige periode.
Angst en onzekerheid
Zelf heb je het gevoel dat je ‘oude ik’ verder weg lijkt dan ooit. Je wordt geplaagd door heftige vermoeidheid, kunt je moeilijk concentreren, hebt wellicht last van oedeem of bewegingsbeperkingen door je litteken. Wellicht voel je je verminkt door de operatie, waardoor je hele zelfbeeld is veranderd. Bij elk pijntje ben je bang dat de kanker weer terug is. Je weet met je hoofd wel dat je zo niet moet reageren, maar je gevoel slaat nu eenmaal meteen alarm.
Nooit meer onbevangen
Je hebt iets ongelooflijk heftigs meegemaakt, waardoor je hele leven op zijn kop stond. Dat is niet zomaar over, nu het gevaar lijkt te zijn geweken. Dat moet je verwerken, en daar ben je tijdens de behandelingen totaal niet aan toegekomen. Dat heeft tijd nodig. En die ‘oude ik’ komt niet altijd terug. Je ‘oude ik’ was onbevangen, vol energie en blij met haar uiterlijk. En dat is voorgoed veranderd.
Je lichaam heeft je niet verraden, maar juist gevochten om weer beter te worden
Omarm je ‘nieuwe ik’
Je ‘oude ik’ heeft plaatsgemaakt voor een ‘nieuwe ik’. Een ‘nieuwe ik’ waar je aan moet wennen. Als je fit genoeg bent om een stukje te wandelen, gaan we je ‘nieuwe ik’ samen verkennen. Er opnieuw mee leren omgaan. Hoe kun je je energie goed verdelen, je angsten in de ogen durven kijken en van littekens leren houden? Die littekens zijn het zichtbare bewijs dat er iets heeft plaatsgevonden waardoor jij een nieuwe kans krijgt op een prachtige toekomst. En is een wandeling voor jou nog net een brug te ver? Dan drinken we samen een kop koffie of thee.
Vind je zelfvertrouwen terug
Jij bent niet je kanker, je litteken of de restschade die deze ernstige ziekte op je lichaam heeft achtergelaten, maar jij bent een prachtig mens. Je zult merken dat je dat idee langzaam maar zeker weer durft te omarmen. Je mag trots zijn op je lichaam. Het heeft je niet verraden, maar juist gevochten om weer beter te worden. En inderdaad, soms zal die onzekerheid weer de kop opsteken wanneer je ergens pijn voelt. Is de kanker weer terug? Natuurlijk is het bij twijfel altijd goed om je arts te raadplegen, en waarschijnlijk moet je sowieso nog regelmatig terugkomen voor controle, maar durf weer vertrouwen te hebben. Onze gezamenlijke gesprekken kunnen je daarbij helpen.
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.