kanker

Na kanker je zelfvertrouwen weer terugvinden

Als je kanker hebt, of hebt gehad, verandert er veel in je leven. Je lichaam heeft je in de steek gelaten. Zonder dat jij het doorhad, groeide er een kwaadaardig gezwel. Niets wees erop dat jij zo’n ernstige ziekte bij je droeg. Hooguit voelde je soms ergens pijn of was je erg moe. Maar ach, daar heeft iedereen weleens last van. Toch? Nu voel je je onzeker, ben je bang en is je zelfbeeld veranderd. Hoe ga je daarmee om?

Paul Simons

Je ‘oude ik’

Wanneer je middenin de behandelingen tegen kanker zit, krijg je van je omgeving veel aandacht en begrip. Maar zodra de tumor is weggesneden en eventuele achtergebleven kwaadaardige cellen met radio-, chemo- of immunotherapie zijn behandeld, kan het herstelproces beginnen. De mensen om je heen verwachten toch binnen afzienbare tijd je ‘oude ik’ weer terug te zien na deze heftige periode.

Angst en onzekerheid

Zelf heb je het gevoel dat je ‘oude ik’ verder weg lijkt dan ooit. Je wordt geplaagd door heftige vermoeidheid, kunt je moeilijk concentreren, hebt wellicht last van oedeem of bewegingsbeperkingen door je litteken. Wellicht voel je je verminkt door de operatie, waardoor je hele zelfbeeld is veranderd. Bij elk pijntje ben je bang dat de kanker weer terug is. Je weet met je hoofd wel dat je zo niet moet reageren, maar je gevoel slaat nu eenmaal meteen alarm.

Nooit meer onbevangen

Je hebt iets ongelooflijk heftigs meegemaakt, waardoor je hele leven op zijn kop stond. Dat is niet zomaar over, nu het gevaar lijkt te zijn geweken. Dat moet je verwerken, en daar ben je tijdens de behandelingen totaal niet aan toegekomen. Dat heeft tijd nodig. En die ‘oude ik’ komt niet altijd terug. Je ‘oude ik’ was onbevangen, vol energie en blij met haar uiterlijk. En dat is voorgoed veranderd.

Je lichaam heeft je niet verraden, maar juist gevochten om weer beter te worden

Omarm je ‘nieuwe ik’

Je ‘oude ik’ heeft plaatsgemaakt voor een ‘nieuwe ik’. Een ‘nieuwe ik’ waar je aan moet wennen. Als je fit genoeg bent om een stukje te wandelen, gaan we je ‘nieuwe ik’ samen verkennen. Er opnieuw mee leren omgaan. Hoe kun je je energie goed verdelen, je angsten in de ogen durven kijken en van littekens leren houden? Die littekens zijn het zichtbare bewijs dat er iets heeft plaatsgevonden waardoor jij een nieuwe kans krijgt op een prachtige toekomst. En is een wandeling voor jou nog net een brug te ver? Dan drinken we samen een kop koffie of thee.

Vind je zelfvertrouwen terug

Jij bent niet je kanker, je litteken of de restschade die deze ernstige ziekte op je lichaam heeft achtergelaten, maar jij bent een prachtig mens. Je zult merken dat je dat idee langzaam maar zeker weer durft te omarmen. Je mag trots zijn op je lichaam. Het heeft je niet verraden, maar juist gevochten om weer beter te worden. En inderdaad, soms zal die onzekerheid weer de kop opsteken wanneer je ergens pijn voelt. Is de kanker weer terug? Natuurlijk is het bij twijfel altijd goed om je arts te raadplegen, en waarschijnlijk moet je sowieso nog regelmatig terugkomen voor controle, maar durf weer vertrouwen te hebben. Onze gezamenlijke gesprekken kunnen je daarbij helpen.

Datum: 25 april 2019