kanker

Relatie en kanker: zorg voor een stabiele basis

Samen oud worden, samen mooie reizen maken, jullie (klein)kinderen zien opgroeien, samen een nieuw huis bouwen. Verwachtingen over de toekomst die misschien heel vanzelfsprekend lijken, maar op zijn minst tijdelijk op losse schroeven komen te staan als je wordt geconfronteerd met kanker. Want niet alleen je lichaam gaat door een rollercoaster door deze ziekte; élk aspect van je leven staat ineens op zijn kop. Veranderingen in je relatie zijn hierdoor onvermijdelijk. Kanker hoeft echter niet je relatie te verzieken. Zó kun je zoeken naar een stabiele basis.

Paul Simons

Samen een weg zoeken en vechten

Wanneer je de diagnose ‘kanker’ krijgt, word je plots geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Het beeld dat je had van de toekomst, raakt aan het wankelen. Dit brengt logischerwijs een wirwar aan emoties teweeg: angst, verdriet, frustratie, wanhoop, soms ook eenzaamheid. Als je een relatie hebt, worden er twee personen geconfronteerd met de ziekte. Net als jij heeft je partner ook tijd nodig om te beseffen wat er aan de hand is, en om zich een nieuw beeld van de toekomst te vormen. Jullie moeten een weg vinden tussen alle veranderingen, wisselende emoties en gewijzigde plannen. Dit proces moeten jullie samen doorlopen, en een gevecht dat jullie met zijn tweeën moeten voeren. Het is belangrijk dat jullie voor steun bij elkaar terecht kunnen.

Schuldig voelen

Naast een veranderd toekomstbeeld zijn er ook nog allerlei praktische veranderingen. Denk hierbij aan de verdeling van huishoudelijke taken: de boodschappen doen, het huis schoonmaken, de kinderen naar school en sport brengen. In de weken waarin jij zware behandelingen volgt, of hiervan moet bijkomen, komen dit soort dingen op het bordje van je partner. Je kunt minder dan wat je eerst kon, en raakt ineens een stuk afhankelijker van de ander. Ook dit kan allerlei emoties oproepen. Ondanks dat jij je doodop, beroerd en misselijk voelt door het hele ziekteproces, voel je je schuldig omdat je niets in huis kunt doen. Ook op het vlak van seksualiteit zijn er veranderingen: je bent vaak moe, hebt last van wisselende emoties en stemmingen, en hebt geen zin in seks. Praten hierover met je partner kan lastig zijn. Dit misschien wel omdat je jezelf van alles verwijt, je je partner hiermee niet wil belasten, of omdat je partner zijn gevoelens niet graag deelt. Hierdoor kun je je eenzaam voelen.

Blijf in verbinding

Zelf ben ik mijn vrouw verloren aan kanker en heb ik persoonlijk ondervonden hoe deze ziekte het leven overneemt, en hoe de relatie kan veranderen. Maar ik weet ook dat het zorgen voor een stabiele basis mogelijk is. Vanuit mijn eigen levenservaring kan ik anderen handvatten aanreiken. Ik heb echter geen kant-en-klare tips, en zeg mensen ook niet wat zij allemaal wel en niet moeten doen. Mijn gesprekken zal ik altijd toespitsen op de personen die ik voor me heb. Eén ding is zeker: met elkaar blijven praten is keihard nodig! Zorg ervoor dat er genoeg vertrouwen is, en dat jullie je gevoelens erkennen én deze ook tegen elkaar durven uit te spreken. Zoiets is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens de coaching kan ik jullie hierbij ondersteunen.

Door de coachgesprekken ontstond er een beter besef van de situatie

Ook in gesprek met de partner

In mijn praktijk heb ik al verschillende mensen mogen coachen op het vlak van hun relatie. Ik praat zowel met degene die geconfronteerd is met de diagnose als met de partner. Laatst had ik bijvoorbeeld afzonderlijke coachingsgesprekken met een stel. Zij had zware behandelingen achter de rug waar ze van aan het bijkomen was, hij deed ‘s avonds veel in het huis. Zij voelde zich ontzettend schuldig dat haar vermoeidheid maar niet overging, en daardoor weinig energie had om zich in te spannen, hij dacht dat zij gewoon niet zoveel zin in het huishouden had. Door de coachgesprekken ontstond er een beter besef van de situatie bij hem. Wat hij niet wist en zag was dat zijn vrouw overdag al heel veel deed en daardoor ‘s avonds ontzettend vermoeid was. Door stellen over zulke dingen met elkaar in gesprek te laten gaan, kan ik ervoor zorgen dat zij minder voor elkaar gaan invullen, en kunnen ze meer begrip voor elkaars gevoelens opbrengen. Dat brengt de nodige rust in de relatie.

Voor jou!

Soms is het fijn om extra steun te krijgen van een deskundige. Iemand die erkent hoe rot het is om te moeten leven met de diagnose ‘kanker’ en alle bijbehorende emoties, en jou én je partner de handvatten kan aanreiken om hiermee om te gaan. Paul Simons is coach rondom kanker, en helpt jou stapje voor stapje je pad terug te vinden en te (her)ontdekken wat er allemaal mogelijk is in je leven. De coachingssessies vinden plaats in de natuur, of op een plek die voor jou het meest prettig is. Als jij dat prettiger vindt, kunnen de sessies ook via Skype plaatsvinden, op een moment dat het jou uitkomt. Tijdens de coaching is Paul altijd bereikbaar via telefoon of Skype. Wil je meer weten, of wil je eerst graag een kennismakingsgesprek? Vraag dan gerust een vrijblijvend gesprek aan om de mogelijkheden te bespreken.

Datum: 11 maart 2019