Werken na kanker: dat valt niet altijd mee
Net als na elke periode van ziek zijn, verwacht je ook dat je na kanker weer gewoon aan het werk gaat. Je bent immers weer ‘de oude’? Toch gaat dat vaak niet op. Je ziekte én de behandelingen hebben hun sporen nagelaten. Klachten als extreme vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen kunnen je behoorlijk parten spelen. Kanker is niet zomaar een griepje waarbij je, zodra je beter bent, de draad weer oppakt.
Werken na kanker
Volgens de statistieken hebben jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 werknemers met de diagnose kanker te maken. Van hen keert 60% tot 90% binnen 1,5 jaar weer terug op de werkvloer nadat ze alle therapieën tegen deze ziekte hebben afgerond. Je werkgever en je omgeving verwachten dat ook van je en zelf wil je ook zo snel mogelijk weer aan het werk. Je bent immers weer beter?
Niet meer ‘de oude’
Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat je vaak niet meer ‘de oude’ bent. Sommige gevolgen van kanker, of de behandelingen die je ervoor hebt ondergaan, zijn direct merkbaar en gaan na verloop van tijd weer (grotendeels) over. Maar je kunt ook te maken krijgen met de ‘late gevolgen’ van kanker, die soms zelfs pas jaren later gaan opspelen. Deze late gevolgen zijn vaak psychische, sociale en maatschappelijke gevolgen, en deze kunnen van invloed zijn op je werk. Kun je nog wel doen wat je deed en zit je überhaupt nog wel op de juiste plek.
Het ‘zwarte gat’
Het valt niet altijd mee om daar zicht op te krijgen. Vooral niet wanneer je, nadat alle behandelingen zijn afgerond, in het beruchte ‘zwarte gat’ terechtkomt. Bij ieder pijntje ben je bang dat de kanker weer terug is, je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt, er zijn veranderingen in je relatie gekomen en je worstelt met vragen over zingeving. Het kan ervoor zorgen dat je je werk niet kunt uitvoeren. Het valt niet altijd mee om die nieuwe versie van jezelf te accepteren of ermee om te leren gaan.
‘Ik kan je ondersteunen in je ontdekkingstocht naar de toekomst’
Coachtraject
Als ervaringsdeskundige en gespecialiseerd coach kan ik je ondersteunen in je ontdekkingstocht naar de toekomst en je helpen om inzicht te krijgen in wat allemaal nog wél mogelijk is. Een coachtraject zorgt er niet voor dat je direct weer aan het werk kunt, maar biedt je vooral inzicht in je mogelijkheden, en eventuele beperkingen, in je werkzaamheden. Samen met de HR-afdeling van het bedrijf waar je werkt, kunnen we kijken of er eventueel aanpassingen mogelijk zijn, zodat jij niet meer tegen allerlei problemen aanloopt.
Werkgever
Veel werkgevers zijn bereid om door middel van een coachtraject in het welzijn van de werknemer te investeren. Op deze manier ontstaat er ook een duidelijker beeld over de inzetbaarheid, het oppakken van bepaalde taken en de verantwoordelijkheden. Er kan sneller en efficiënter worden afgestemd tussen werknemer en werkgever, waardoor er minder verzuimkosten ontstaan. Er zijn verschillenden mogelijkheden. Een coachtraject duurt gemiddeld vier tot vijf maanden.
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.