Familiesysteem

Wat is de invloed van jouw familiesysteem?

Het moment is gekomen dat jij en je partner een gezin gaan beginnen. Het voelt alsof de tijd rijp is. Toch voel je ook enige twijfels. Je hebt zelf geen idyllische jeugd gehad, de relaties met je eigen familieleden zijn verbrokkeld of je hebt enkele pijnlijke herinneringen aan vroeger. Je voelt dat er iets in de weg zit en wilt dit eerst onderzoeken, voordat je de ouder kunt zijn die je wilt zijn. Je wilt niet je eigen bagage overdragen, maar eerst eens wat gewicht lozen, om ruimte te kunnen maken voor een nieuw gezin. Familieopstellingen kan jou inzicht geven in de invloed van jouw familiesysteem.

Gedragspatronen overnemen

Als je kinderen krijgt, komen er vaak herinneringen en emoties van vroeger naar boven. Warme herinneringen aan fijne momenten, óf ervaringen die je hebt weggestopt en waar je liever niet naartoe wilt gaan. Wanneer bepaalde gevoelens niet zijn verwerkt, blijven ze opduiken. Soms op de meest ongewenste momenten. Dit kan de relatie met je kind en je nieuwe rol als ouder in de weg zitten. Het is daarom goed om je bewust te zijn wat de invloed is van het verleden op je eigen identiteit en het gedrag dat daaruit voortkomt.

Familieopstellingen

Met familieopstellingen worden jouw relaties met anderen inzichtelijk gemaakt. Je gaat terug naar je oorspronkelijke familiesysteem en onderzoekt welke plek je innam in het gezin waarin je bent opgegroeid. Je voorgeschiedenis heeft vaak meer invloed dan je beseft. Het bepaalt hoe we ons opstellen in relatie tot anderen en hoe we met anderen omgaan. Familieopstellingen legt bloot welke verstoringen er zijn ontstaan door bijvoorbeeld ingrijpende familiegebeurtenissen of een onveilige jeugd. Je ontdekt wat de oorzaken zijn van eventuele huidige problemen, en welke onbewuste patronen en verhoudingen zijn ontstaan.

Gebeurtenissen uit het verleden

Als er vroeger thuis veel ruzie was, heb je misschien geleerd om de confrontatie niet aan te gaan en boosheid te vermijden, of juist om heftig te reageren. Dezelfde reactie in een andere situatie is niet altijd passend. Wellicht sta je zelfs op de verkeerde plek binnen het systeem. Als je je als kind buitengesloten voelde of een onveilige omgeving had en er in het gezin veel afstandelijkheid was, kan het zijn dat de balans tussen geven en nemen verstoord is geraakt. Iets dat je niet graag meeneemt naar je eigen (jonge) gezin.

De plek die je innam in je oorspronkelijke familiesysteem heeft invloed op je eigen gezin

Eigen verantwoordelijkheid nemen

Hoe vaak wordt niet gezegd: het zit in de familie, of het is een familiekwaaltje? Onbewust kan dit aanvoelen als een excuus om geen eigen verantwoordelijkheid te nemen. Door meer bewustzijn te creëren en negatieve invloeden onder ogen te zien, kun je weer de touwtjes in eigen handen nemen. Je gaat aan de slag met onverwerkte gebeurtenissen en gevoelens om te voorkomen dat je onplezierig gedrag overdraagt op je kind en dezelfde lijn doorvoert als je (voor)ouders.

Patronen doorbreken

Door meer inzicht te krijgen in jouw familiesysteem en na te denken over de verbanden tussen je familie, kun je weer ruimte creëren en bepaalde relaties veranderen of verbeteren. Welke patronen wil je doorbreken, wat wil je veranderen en hoe wil je verder? Daarnaast kun je ook reflecteren op wat je wél wilt overbrengen op je kinderen. Welke onderdelen van je geschiedenis wil je juist koesteren? Op deze manier kun je vrede sluiten met het verleden.

Over Petra Verweij

Therapeut en coach Petra Verweij helpt je inzichtelijk maken waar de kern van jouw probleem zich bevindt. Ze neemt je mee in de kijk op je eigen leven, aan de hand van je eigen verhaal. Dat doet ze in een veilige en persoonlijke setting, aan de hand van technieken als familieopstellingen. Zo ga je stappen zetten om oude wonden te helen en weer ruimte vrijmaken voor de toekomst.

Datum: 31 mei 2021