Help! Is mijn kind verslaafd aan schermen?
We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen: schermen zijn overal. Dat vroeger de televisie nog genoeg plezier gaf voor de hele familie, is allang niet meer zo. Elk gezin barst anno 2018 van de smartphones, tablets, televisies en computers. Een slechte zaak? ‘Nee’, vertelt integratief therapeut Iris Tadic Fadjil. ‘Maar we moeten ons wel op een goede manier aanpassen aan deze ontwikkelingen.’
Games
‘Eten! Aan tafel!’ Je hoort geen reactie van boven. Nogmaals roep je ‘het eten is klaar!’, maar tevergeefs. Gefrustreerd loop je naar boven en hoor je je kind zeggen dat die nu zijn spelletje echt niet kan opslaan. ‘Dan raak ik al mijn levels kwijt mam, dat snap je toch wel?’ Nee, eigenlijk begrijp je dat niet, waar is hij toch mee bezig? ‘Als je maar binnen 5 minuten aan tafel zit’, zeg je tegen hem.
Verantwoordelijkheid
‘Bovenstaande situatie zullen vele ouders herkennen’, zegt Iris. ‘Het is belangrijk om als ouders te weten waarin hun kinderen mee bezig zijn. Welke spellen spelen ze? En hoe werkt dat eigenlijk? Als vader en moeder ben je verantwoordelijk voor het schermgedrag van je kind. Grenzen zijn belangrijk, maar ook het geven van het goede voorbeeld.’
Gevolgen
‘In principe zou elk kind zonder schermen moeten kunnen, maar het hoort nu bij de ontwikkelingen van deze tijd. Wat vooral belangrijk is, zijn de alternatieven en afleidingen die je biedt. Verveelt jouw zoon of dochter zich zonder tablet? Verveling is niet per se slecht, vanuit verveling kan juist heel veel creativiteit ontstaan. Merk je dat je kind te veel opgaat in games of schermen? Wanneer het gedrag verandert, de sfeer in huis onrustig wordt of je kind speelt niet meer veel met vriendjes, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Daarnaast kunnen ook veel slaapproblemen ontstaan door overmatig gebruik van schermen. Het is belangrijk om een gezonde relatie te hebben met schermen. Wij kunnen hierbij helpen.’
‘Wat vooral belangrijk is, zijn de alternatieven en afleidingen die je biedt’
Mediawijs
‘Op scholen wordt onderwijs gegeven over mediawijsheid en dat leert kinderen om wijs om te gaan met alles dat zij doen online/op het scherm. Maar dat houdt niet in dat je als ouders zijnde achterover kunt leunen. Praat vooral veel met je kinderen over media en de gevolgen van te veel achter zo’n scherm zitten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de leeftijd. Bij tieners kan de problematiek nog vele malen erger zijn.’
Hulp
‘Wanneer je als ouders merkt dat het schermgedrag van je kind schade aanricht aan zijn gezondheid of onrust veroorzaakt in het gezin, kunnen wij helpen. We bieden begeleiding aan ouders die het moeilijk vinden om grenzen aan te geven. We helpen bij het bedenken van alternatieven, het opstellen van regels waardoor de ouders de regie weer terug kunnen pakken. Twijfel je over het schermgedrag van je kind? Een opvoedcoach of kindertherapeut weet raad.’
Pippi Langkous
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’ Centrum voor Kindertherapie: ‘Pippi Langkous is ons voorbeeld, onze inspiratie. Wie wil er niet zijn zoals zij: vrolijk, zelfverzekerd, grappig en een tikje ondeugend. Het is prachtig om te zien hoe Pippi zichzelf uit allerlei avonturen redt, ook zonder ouders.’
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.