Burn-out? Een massage helpt!
Lieke (33) vertelt: ‘Al sinds ik het mij kan herinneren, ben ik een harde werker. Vanaf mijn veertiende had ik al allerlei bijbaantjes. Na de universiteit was ik vastbesloten om te promoveren. Dat betekende dagen, avonden en nachten ploeteren op mijn dissertatie en alle superstressvolle taken daaromheen. Eigenlijk had ik een jaar vrij willen nemen om te gaan reizen en bij te komen. Maar toen ik mijn droombaan aangeboden kreeg bij een gerenommeerd bedrijf, kon ik niet weigeren. Weer begon een tijd van hard werken. Daarbij had ik ook nog een gezin dat de nodige aandacht vroeg. Ik merkte dat ik het steeds lastiger vond om alle ballen tegelijk omhoog te houden. Rust houden in het weekend was er niet bij. Hoewel ik me doodop voelde, bleef ik doorzetten. Maar op een gegeven moment was het net alsof het knopje in mijn lichaam en geest ineens omging. Ik kón gewoon niet meer.’
Uitgeput en opgebrand
Ik zie veel mensen zoals Lieke in mijn praktijk. Hardwerkende, perfectionistische en vaak nog erg jonge mensen, die ontzettend veel van zichzelf eisen. Ze zijn druk met het leveren van prestaties op het werk, en willen daarnaast óók nog een goede ouder, een leuke partner en flink sporten. Daarbovenop zijn er natuurlijk nog de huishoudelijke en sociale verplichtingen die zij moeten volbrengen. Iedereen heeft rust tijd voor zichzelf nodig. Maar in hun leven is daar eigenlijk geen plek voor. Het is niet verwonderlijk dat deze mensen veel stress ervaren. Natuurlijk is een beetje stress niet erg. Dit zorgt voor alertheid en helpt bij het leveren van prestaties. Maar in dit geval duurt de stress te lang, en is er ook geen tijd om te herstellen. Ze gaan steeds maar dóór en verliezen zichzelf hierbij compleet uit het oog. Hierdoor kampen ze met grote vermoeidheid en voelen ze zich uitgeput en opgebrand. Ze zijn emotioneel geprikkeld, en hebben bijvoorbeeld een korter lontje of huilbuien. De meesten houden dit gejaagde leven ondanks alles lang vol; zó sterk zijn ze. Maar het moment dat ze uiteindelijk opbranden, en overspannen raken of een burn-out krijgen, is onvermijdelijk.
Een massage helpt
Het herstel van een burn-out duurt lang. Natuurlijk kunnen massages een burn-out niet volledig oplossen. Hier is vaak intensievere hulp voor nodig, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Maar een massage kan wél een goede ondersteuning zijn. Hierdoor ervaar je weer hoe het is om helemaal ontspannen te zijn, wat de balans tussen lichaam en geest ten goede komt. Tijdens de massage worden alle spanningen in je lijf en geest opgespoord. Je wordt je bewust van alle pijnpunten in je lijf – ook die waar je eigenlijk helemaal geen aandacht aan had besteed. Door het losmaken van je spieren komen er afvalstoffen vrij. Maar door het masseren kunnen er ook emoties getriggerd worden, en ineens loskomen terwijl je op de behandelbank ligt. Dit zijn vaak emoties die al jarenlang ergens in je lijf zijn opgeslagen. Dat deze nu vrijkomen, voelt als een opluchting.
Geluksgevoel
Maar wees niet bang, je zult je vooral licht en prettig voelen tijdens de behandeling. Een massage triggert namelijk ook de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Volg je regelmatig een massage, dan wordt je stress stukje voor stukje minder, en bouw je langzaam maar zeker meer energie op. Dat is ook wat ik bij Lieke merkte. Inmiddels, na haar herstel, blijft ze om de zoveel tijd bij mij komen. Dit om problemen als hevige stress in de toekomst vóór te zijn, maar ook omdat ze nu inziet dat tijd nemen voor jezelf en voor ontspanning echt belangrijk is.
Een massage triggert ook de aanmaak van het gelukshormoon endorfine
Wist je dat…
…burn-out (samen met overspannenheid) beroepsziekte nummer één is?
Loop jij tegen een burn-out aan?
Dit zijn de signalen:
- Je voelt je doodmoe. Niet moe zoals na een goede work-out, maar echt compleet uitgeblust.
- Je hebt slaapproblemen. Doordat je aan het piekeren slaat over wat er nog allemaal op je ‘to do’-lijst staat of hoe je situatie moet oplossen, kun je maar lastig de slaap vatten.
- De stress en spanning zetten zich vast in je lichaam, waardoor je vaak last krijgt van hoofdpijn, rugpijn, spierpijn en maagpijn
- Je weerstand gaat omlaag en je bent vatbaarder voor ziektes. Dat griepje en die verkoudheid die rondgaan, heb jij ook meteen te pakken.
- Je hebt last van hartkloppingen, een versnelde adem en een verhoogde bloeddruk.
- Je hebt concentratieproblemen, geheugenverlies en maakt sneller fouten.
- Je zelfbeeld is omlaag gegaan, waardoor je constant twijfelt aan jezelf of jezelf naar beneden haalt.
- Je hebt een kort lontje en je bent snel geïrriteerd.
- Je voelt je somber, neerslachtig en angstig.
Herken jij je in de volgende punten, trek dan op tijd aan de bel. Luister naar je lichaam en negeer de signalen niet.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Een burn-out. Je dacht waarschijnlijk dat het jou nooit zou overkomen, maar nu zit je er toch middenin. Je bent prikkelbaar, hebt een gejaagd gevoel en je bent compleet uitgeput. ‘s Avonds ben je tot diep in de nacht aan het piekeren tot je in een onrustige slaap valt.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Heb jij last van langdurige spanningsklachten, ben je de controle verloren, en heb je moeite met je dagelijkse taken? Dan kan het zijn dat je, net als 1 op de 6 Nederlanders, een burn-out hebt. Dat beïnvloedt je functioneren en dagelijks leven behoorlijk.
-
Misschien voel je het al wel een tijdje. Een diepe vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan, hoe veel je ook slaapt. En toegegeven, je hebt het ook al wel een tijd erg druk. Er is veel te doen op je werk, privé en je probeert op alle gebieden te blijven presteren.
-
Jessica weet nog goed hoe blij ze was toen ze jaren geleden werd aangenomen bij het reisbureau. Ze vond het heerlijk om voor haar klanten mooie reizen uit te stippelen, gave excursies te ontdekken en bijzondere resorts te vinden. Regelmatig vloog ze ook zelf naar verre bestemmingen om te kijken wat daar voor de toeristen te beleven was.
-
Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten.