angst

Belemmert angst je keuzes? Zoek de bron en vind jezelf

Wat als je hele leven wordt overweldigd door angst? Als je zelfs de kleinste keuzes niet kunt maken zonder in paniek te raken? Je eerste gedachte is wellicht dat het maar beter is om die nare gevoelens of ervaringen weg te drukken. Maar dit lost uiteindelijk niets op, want je angsten blijven bij je. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je zodanig wordt tegengehouden dat je niet het leven leidt dat je eigenlijk zou willen leiden. Op die manier kun je jezelf in de loop der jaren flink kwijtraken. Belangrijk dus dat jij, en niet je angst, de controle krijgt over jouw keuzes.

Angstgevoelens

Om iets aan je angstgevoelens te doen, is het belangrijk dat je ze eerst (h)erkent. Je kunt een beter beeld krijgen van je angst door te kijken naar eventuele klachten die je ervaart. Wellicht ben je rusteloos, prikkelbaar, ongeconcentreerd of vergeetachtig. Je angst kan ervoor zorgen dat je hele dagen aan het piekeren bent over dingen uit het verleden of over de toekomst. Verder kun je ook fysieke klachten ervaren zoals darmproblemen, hoofdpijn en zelfs vermoeidheid en slaapproblemen. Op deze manier kan angst ver doordringen in je leven.

Oorzaken

Eigenlijk is angst heel belangrijk, want het is van nature bedoeld je te beschermen tegen gevaar. Zo zal je brein stress ervaren bij situaties die voor jou potentieel eng of gevaarlijk zijn. Maar bij langdurige stress blijft je alarmsysteem van gevaar afgaan, terwijl er niet direct gevaar is. Je voelt je zowel fysiek als in je hoofd onrustig en in paniek, ook als de situatie zelf eigenlijk relatief ongevaarlijk is. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: erfelijkheid, traumatische ervaringen, ziekte en verslaving.

Kijk naar jezelf

Ga eens op een rustige plek zitten en nadenken: wat maakt mij bang? Pak pen en papier erbij en maak een lijstje van al jouw angsten. Zelfs de kleinste of gekste angsten horen hierbij. Door op te schrijven wat je voelt, confronteer je jezelf met de belemmerende (soms automatische) gedachten die in je opkomen. Daardoor kun je er met meer afstand naar kijken, wat helpt bij het relativeren van de angst. Een volgende keer herken je de gedachten en kun je deze met meer rust benaderen. Jezelf bewust maken van je angsten kan spannend zijn, maar ze onder ogen komen is vaak een belangrijke eerste stap.

Worden al jouw keuzes beïnvloed door angst?

Wees voorbereid op lastige emoties

Door over je angst na te denken kunnen er nare herinneringen of emoties naar boven komen. Toch is blootstelling in veel gevallen de meest effectieve manier om angst te verminderen. Als je je angst onder ogen ziet en ervaart dat er niks ergs gebeurt, zullen je hersenen zich hier op aanpassen. Hoe vaker je de angst onder ogen ziet en merkt dat er niets aan de hand is, hoe vaker je brein denkt: hé, zo eng is het eigenlijk niet.

Vind je rust

Wanneer je veel tijd met iemand doorbrengt, wil je diegene waarschijnlijk graag beter leren kennen. Hetzelfde geldt voor jouzelf. Je zult je hele leven met jezelf doorbrengen, neem daarom de tijd om jezelf beter te leren begrijpen. Van daaruit is het eveneens belangrijk op een positieve manier tijd met jezelf door te brengen. Creatieve hobby’s zoals tekenen, muziek maken en schrijven kunnen je helpen jezelf te uiten. Daarnaast helpen activiteiten zoals sporten, wandelen of ademhalingsoefeningen je in contact te laten komen met je lichaam. Hierdoor word je bewuster van wat er in je lichaam omgaat zodat je keuzes kunt maken die aansluiten bij jouw behoeften.

Over Petra Verweij

Wanneer je de teugels weer in handen wilt krijgen, kan het prettig zijn daar wat ondersteuning bij te ontvangen. Graag help ik je bij dit proces. Dit kan ik doen aan de hand van hypnotherapie, regressie, creatieve therapie en familieopstellingen. Als je het gevoel hebt dat je klaar bent voor stappen voorwaarts of nieuwsgierig bent naar wat ik voor je kan betekenen, neem gerust contact op voor een afspraak.

Datum: 04 augustus 2021