Belemmert angst je keuzes? Zoek de bron en vind jezelf
Wat als je hele leven wordt overweldigd door angst? Als je zelfs de kleinste keuzes niet kunt maken zonder in paniek te raken? Je eerste gedachte is wellicht dat het maar beter is om die nare gevoelens of ervaringen weg te drukken. Maar dit lost uiteindelijk niets op, want je angsten blijven bij je. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je zodanig wordt tegengehouden dat je niet het leven leidt dat je eigenlijk zou willen leiden. Op die manier kun je jezelf in de loop der jaren flink kwijtraken. Belangrijk dus dat jij, en niet je angst, de controle krijgt over jouw keuzes.
Angstgevoelens
Om iets aan je angstgevoelens te doen, is het belangrijk dat je ze eerst (h)erkent. Je kunt een beter beeld krijgen van je angst door te kijken naar eventuele klachten die je ervaart. Wellicht ben je rusteloos, prikkelbaar, ongeconcentreerd of vergeetachtig. Je angst kan ervoor zorgen dat je hele dagen aan het piekeren bent over dingen uit het verleden of over de toekomst. Verder kun je ook fysieke klachten ervaren zoals darmproblemen, hoofdpijn en zelfs vermoeidheid en slaapproblemen. Op deze manier kan angst ver doordringen in je leven.
Oorzaken
Eigenlijk is angst heel belangrijk, want het is van nature bedoeld je te beschermen tegen gevaar. Zo zal je brein stress ervaren bij situaties die voor jou potentieel eng of gevaarlijk zijn. Maar bij langdurige stress blijft je alarmsysteem van gevaar afgaan, terwijl er niet direct gevaar is. Je voelt je zowel fysiek als in je hoofd onrustig en in paniek, ook als de situatie zelf eigenlijk relatief ongevaarlijk is. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: erfelijkheid, traumatische ervaringen, ziekte en verslaving.
Kijk naar jezelf
Ga eens op een rustige plek zitten en nadenken: wat maakt mij bang? Pak pen en papier erbij en maak een lijstje van al jouw angsten. Zelfs de kleinste of gekste angsten horen hierbij. Door op te schrijven wat je voelt, confronteer je jezelf met de belemmerende (soms automatische) gedachten die in je opkomen. Daardoor kun je er met meer afstand naar kijken, wat helpt bij het relativeren van de angst. Een volgende keer herken je de gedachten en kun je deze met meer rust benaderen. Jezelf bewust maken van je angsten kan spannend zijn, maar ze onder ogen komen is vaak een belangrijke eerste stap.
Worden al jouw keuzes beïnvloed door angst?
Wees voorbereid op lastige emoties
Door over je angst na te denken kunnen er nare herinneringen of emoties naar boven komen. Toch is blootstelling in veel gevallen de meest effectieve manier om angst te verminderen. Als je je angst onder ogen ziet en ervaart dat er niks ergs gebeurt, zullen je hersenen zich hier op aanpassen. Hoe vaker je de angst onder ogen ziet en merkt dat er niets aan de hand is, hoe vaker je brein denkt: hé, zo eng is het eigenlijk niet.
Vind je rust
Wanneer je veel tijd met iemand doorbrengt, wil je diegene waarschijnlijk graag beter leren kennen. Hetzelfde geldt voor jouzelf. Je zult je hele leven met jezelf doorbrengen, neem daarom de tijd om jezelf beter te leren begrijpen. Van daaruit is het eveneens belangrijk op een positieve manier tijd met jezelf door te brengen. Creatieve hobby’s zoals tekenen, muziek maken en schrijven kunnen je helpen jezelf te uiten. Daarnaast helpen activiteiten zoals sporten, wandelen of ademhalingsoefeningen je in contact te laten komen met je lichaam. Hierdoor word je bewuster van wat er in je lichaam omgaat zodat je keuzes kunt maken die aansluiten bij jouw behoeften.
Over Petra Verweij
Wanneer je de teugels weer in handen wilt krijgen, kan het prettig zijn daar wat ondersteuning bij te ontvangen. Graag help ik je bij dit proces. Dit kan ik doen aan de hand van hypnotherapie, regressie, creatieve therapie en familieopstellingen. Als je het gevoel hebt dat je klaar bent voor stappen voorwaarts of nieuwsgierig bent naar wat ik voor je kan betekenen, neem gerust contact op voor een afspraak.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.