Ben jij hoogsensitief?
Je hebt afgesproken met je vriendin in een koffiecafé om daar gezellig te lunchen. Hoewel ze het niet duidelijk onder woorden brengt, merk je aan haar houding en gedrag dat je vriendin niet zo lekker in haar vel zit. Na de afspraak ben jij ineens ook een stuk minder vrolijk. Je collega naast je zit driftig op zijn toetsenbord te typen, en reageert geprikkeld als iemand hem uit zijn concentratie haalt. Voor je het weet ga jij ook als een haas aan het werk, en ben je helemaal op aan het eind van de dag. Herkenbaar? Misschien heb je het zelf niet door, maar jij bent waarschijnlijk sfeergevoelig.
Hoogsensitief
Je kent de term ‘HSP’ oftewel ‘hoogsensitief persoon’ vast wel. Nog even de belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje. De term ‘hooggevoeligheid’ geeft aan dat iemands zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en voelen) altijd op scherp staan. Dat heeft de consequentie dat iemand meer dan gemiddeld gevoelig is voor prikkels uit de omgeving. Voor een hooggevoelig persoon is het erg vermoeid om dagelijks al binnenstromende prikkels te verwerken. Soms kan dit zelfs leiden tot een burn-out of psychische problemen.
Sferen
Ook sferen, energieën en stemmingen van anderen kunnen dus bepalend zijn voor HSP-ers. Natuurlijk merken de meeste mensen het als hun collega onrustig is, of als de sfeer in een bepaalde ruimte heel warm of juist gestrest en bedrukt is. Maar bij een HSP-er is dat net even iets anders: sferen, energieën en stemmingen van anderen hebben dan ook invloed op jou. Jij voelt deze haarfijn aan, en neemt deze in feite over. Dus: als je collega onrustig is, dan wordt jij dat vervolgens ook.
Herkenbaar?
Misschien herken je het ook wel bij jezelf. Als kind wist al jij feilloos te peilen of mensen boos waren, ook al hadden ze een grote glimlach op hun gezicht. Na een werkweek heb je helemaal geen zin meer in dat feestje ’s avonds in de kroeg om het weekend in te luiden. Niet omdat jij een asociaal persoon bent of een einzelgänger, maar omdat al die sociale interacties, felle lampen en harde muziek jouw teveel energie kosten. Een week volhouden op je werk, waar de mensen hectisch, gestrest en gejaagd zijn, was eigenlijk al een zware taak genoeg…
Sferen, energieën en stemmingen van anderen kunnen een grote invloed op je hebben
Coaching
Gelukkig is er hulp onderweg! HSP-coach Marjolein Kret weet wat jij doormaakt, en kan je ondersteunen waar nodig is. ‘Wanneer HSP een (te) grote rol speelt in je leven kun je hier erg aan onderdoor gaan. Je kunt vermoeid en overbelast raken, maar door je drukke leven stop je dit weg. Ik help mensen om de regie zelf weer in eigen handen te nemen. Zoeken van hulp is absoluut geen falen, het is de juiste stap naar verandering!’
Vind je balans
‘Er zijn veel nadelen aan hoog sensitief zijn, maar je kunt hier een stuk bewuster mee om leren gaan. Het is belangrijk dat je balans vind. Ik luister naar je en geef advies. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in reiki, meditatie en yoga. Deze sessies kunnen een aanvulling zijn op jouw coachingstraject.’
Voor jou!
Wil jij je steeds krachtiger voelen en beter kunnen luisteren naar je lichaam, je gevoel en je hoog sensitiviteit? Coach Marjolein helpt je graag op ontdekkingsreis in jezelf. Ze schreef het gratis e-book ‘Hoog sensitiviteit als kracht’ met daarin tips en oefeningen om van je sensitiviteit je kracht te maken. Daarnaast biedt ze een online training aan over HSP, coaching op maat en E-coaching.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.