Last van eetbuien? Probeer EDMR!
Na een flinke ruzie met je partner verlies jij jezelf niet alleen in die reep chocolade, maar grijp je ook naar een doos donuts. Ligt er een pak koeken in de la? Dan eet je die ook helemaal op. Als je een vervelend gesprek hebt gehad op je werk duik jij op de bank met een zak chips. Voor je het weet liggen er drie lege verpakkingen naast je en lepel je het laatste schepje ijs uit een bak die nog vol zat toen je hem uit de vriezer griste. Als je zo’n eetbui hebt gehad, ben je zo verzadigd dat je misselijk bent. Om over de schaamte en walging die je voelt nog maar niet te spreken. Herkenbaar? Dan ben je misschien een emotie-eter.
Eetbuien
Het onder controle krijgen van dwangmatige eetbuien heeft niets te maken met motivatie of doorzettingsvermogen. Er zijn andere oorzaken waardoor je heel even dat voldane gevoel krijgt van overmatig eten. Misschien weet je zelf niet eens wat deze oorzaak is, want we zijn afhankelijker van onze emoties dan we zelf doorhebben. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een goede en effectieve therapie om onderliggende emoties aan te pakken en eetbuien de baas te worden.
Schuldgevoel
Mirjam Roemratoe-Flipse is sociaal-pedagogisch therapeut. In haar praktijk Munay-Ki werkt ze met EMDR: ‘Ik kom in mijn praktijk emotie-eters tegen van alle leeftijden. Een belangrijk kenmerk van dwangmatig eten is dat je je na afloop maar heel even beter voelt. Daarna voel je je schuldig of beschaamd over de hoeveelheid calorieën die je naar binnen hebt gewerkt. Je hebt van het eten ook helemaal niet genoten. Je kunt dan wel proberen te lijnen, maar als onverwerkte emoties de oorzaak zijn van je eetbuien, dan lukt het waarschijnlijk niet.’
EMDR-therapie is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen
Overwin je angst
EMDR-therapie is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen en kan helpen bij het verwerken van een traumatische ervaring. Het kan hierbij gaan om oorlog, misbruik of een ongeluk. Ook kleinere gebeurtenissen zoals pesten, onzekerheid of worden buitengesloten kunnen leiden tot een trauma en aanzetten tot dwangmatig eten. EMDR-therapie helpt je om jezelf in stappen bloot te stellen aan de traumatische situatie. Mirjam: ‘De enige manier om een angst te overwinnen, is door de angst eerst onder ogen te komen. De angst voor de angst is vaak erger dan de daadwerkelijke angst. Als je begrijpt wat er moet veranderen om je problemen op te lossen, worden veel van de lastige dingen in je leven juist jouw kracht.’
Praktijk Munay-Ki
Praktijk Munay-Ki biedt hulp bij:
- faalangst
- stress & burn-out
- pesten
- PTSS
- rouw & verlies
- eetbuien
- dyslexie, dyscalculie
- AD(H)D, autisme
- beelddenken
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.