Mijn werk was mijn leven… maar nu niet meer!
Gedreven mensen worden vaak geprezen voor hun toewijding aan alles wat ze doen. Ze lijken namelijk altijd overal boven op te zitten. Daarnaast kun je ze altijd vragen of ze je ergens mee kunnen helpen, en je weet dan zeker dat het geregeld wordt. Misschien ben jij wel zo! Iemand die zich volledig in deze omschrijving kon vinden was Niels (38). Hij had van zijn passie zijn beroep gemaakt. Dit ging op den duur zo ver dat hij eigenlijk geen leven meer over had naast zijn werk. Toen wist hij dat er iets moest veranderen.
In het begin was het leuk
‘Ik begon als iedere net afgestudeerde student die aan het begin van zijn of haar carrière staat: vol enthousiasme. Ik trof het gelijk, want ik werd aangenomen voor een kantoorbaan met leuke collega’s en veel doorgroeimogelijkheden. Dit motiveerde me gelijk om alles uit de kast te halen. Hier kreeg ik ook veel positieve reacties over, en dat doet je ego goed als je net komt kijken. Al snel kreeg ik meer taken en verantwoordelijkheden. Ik stortte me vol overgave in alles wat er op mijn pad kwam. Ook als dat betekende een extra uurtje werken hier en daar. Dat maakt me eerst helemaal niks uit.’
Van leven naar overleven
‘Een paar jaar kon ik zo doorgaan en ik klom steeds hogerop. Op mijn jonge leeftijd had ik al veel mensen die ik aanstuurde. Ik kwam altijd als eerste op kantoor en ging als één van de laatsten weer weg. Zelfs op de zaterdag zat ik nog dingen door te nemen en zondagavond zat ik alweer te bedenken wat mij allemaal te wachten stond in de nieuwe week. Ik was helemaal uit balans: mijn werk stond centraal en al het andere moest daarvoor wijken. Zelfs mijn gezondheid. Gezond eten deed ik niet meer, dat moest allemaal snel. Sporten kostte ook teveel tijd, en mijn nek begon met de dag meer pijn te doen door het vele zitten achter mijn bureau.’
Vind je balans terug
Plotseling ging het steeds zwaarder
‘Ik hield dit nog even zo vol, maar toen kwam de dag dat ik er niet meer tegen kon. Die ochtend stond ik op met een stijve rug, vermoeide ledematen en een nek die nog nooit zoveel zeer had gedaan. Om het beeld te schetsen: mijn buurvrouw van negentig staat nog soepeler op dan ik die dag. Dit was voor mij de druppel. Ten einde raad heb ik mijn werk voor het eerst in vijf jaar afgebeld en ik keerde me tot een goede vriendin. Zij vertelde me over IQ Balance, en dat ze daar allerlei mogelijkheden hadden om weer even te relaxen en de balans terug te vinden.’
Over IQ Balance
‘Bij alleen even relaxen bleef het dus niet, want IQ Balance hielp mij op veel manieren mijn leven weer op de rit te krijgen. Zo heeft de superhexo mijn nekklachten bijna volledig opgelost. Ook werk ik nu samen met coach die mij ondersteunt in het vinden van de juiste balans in mijn leven. Ik zie nu in dat toewijding goed is, maar dat je ook met voldoende toewijding aan jezelf moet blijven werken. Als je merkt dat je uit balans bent, wacht dan niet te lang en neem contact op met mensen die je kunnen helpen. Hoeveel je ook kunt, je hoeft niet alles zelf te doen.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.