‘Op mijn vrije avond sloeg de paniek toe’
Bianca (30): ‘Het gebeurde op een zaterdagavond. Voor het eerst was ik in mijn nieuwe huis alleen, en daar had ik me erg op verheugd. Lekker een ontspannen avond in mijn mooi ingerichte appartement. Een avond waarop ik helemaal zelf kon bepalen waar ik behoefte aan had. Toen ik zat te bedenken wat ik eens zou gaan doen, merkte ik een vreemd gevoel op. De ontspanning verdween naar de achtergrond en er ontstond een onheilspellend gevoel in mijn buik.’
In paniek
‘Het gevoel verbaasde me nogal en ik vroeg me af wat het was. Voordat ik het wist, begon ik me ineens heel onrustig te voelen en mijn hart begon steeds luider te bonzen. Ik werd benauwd en duizelig, en het zweet brak me uit. Het leek alsof de hele kamer om me heen tolde, alsof ik in een film zat. Het voelde vreselijk, en ik raakte ervan overtuigd dat ik een hartaanval had en zou overlijden. Een doodeng gevoel, en dat terwijl ik helemaal alleen was. Ik was er zeker van dat het nooit meer goed zou komen.’
De angst nam niet af
‘Op dat moment probeerde ik mijn beste vriendin te bellen, maar zij was een avondje uit en nam haar telefoon niet op. Ondertussen nam mijn angst niet af, en ik overwoog een ambulance te bellen. Toch heb ik dat om de een of andere reden niet gedaan. Ik ben op bed gaan liggen en wikkelde mezelf in de dekens, wachtend tot er iets zou veranderen. En dat gebeurde ook, want na verloop van tijd zwakte het gevoel af. Maar de dagen erna bleef ik prikkelbaar, uitgeput en erg somber.’
‘Ik voelde me uitgeput en somber’
Hulp inschakelen
‘Achteraf bleek dat ik een paniekaanval had gehad. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt, maar ik had dan ook nooit alleen gewoond. In mijn studententijd woonde ik met huisgenoten, en daarna trok ik in bij wat later mijn ex werd. Toen ik voor het eerst echt helemaal alleen thuis was, sloeg de paniek toe. In de maanden daarna was ik bang om alleen thuis te blijven, nodigde vrienden uit of bezocht familie. Iedere keer vreesde ik dat ik weer een paniekaanval zou krijgen. Op een gegeven moment werd ik zelfs op mijn werk al zenuwachtig bij de gedachte dat ik die avond nog geen plannen had. Toen besloot ik hulp in te schakelen.’
Oude gevoelens
‘Zo ben ik bij Sypke Visser terechtgekomen. Van tevoren vond ik het heel spannend, want ik wist niet wat er zou gebeuren. In de gesprekken ben ik echter tot veel realisaties gekomen. Zo besefte ik dat ik al lange tijd op mijn tandvlees liep zonder dat ik dat doorhad. Aangezien mijn beide ouders zijn overleden, leunde ik altijd sterk op vrienden en andere familie. Maar toen ik opeens echt alleen was, en de vermoeidheid echt insloeg, voelde ik me opeens compleet alleen. Dezelfde angst en gebrek aan controle die ik had gevoeld toen ik wees werd, sloeg nu in alle hevigheid toe en resulteerde in een paniekaanval.’
Een plekje geven
‘Na de gesprekken heb ik die emoties beter een plek leren geven. Ook heb ik geleerd meer naar mezelf te luisteren en grenzen te trekken. Ik zorg daardoor beter voor mijn lichaam, en zit nu een stuk lekkerder in mijn vel. Zowel lichamelijk als mentaal heb ik echt stappen kunnen zetten, en daar ben ik enorm trots op.’
Een gesprek
Herken jij je in dit verhaal? Dan kan het prettig zijn om eens van gedachten te wisselen. Graag ontvang ik je in mijn praktijk: Praktijk voor Integratieve Psychotherapie Sypke Visser. Want door samen in gesprek te gaan wil ik jou helpen om te leren herkennen wanneer je reacties vertoont die te maken hebben met het verleden. Zo kun je de pijn uit het verleden een plek geven en zo mogelijk verwerken. Als ervaringsdeskundige ken ik het gevoel en ken ik de stappen die nodig zijn in dit herstelproces.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.