Opperdepop
We hebben een paar zeer pittige maanden achter de rug. Misschien heb je je uitlaatklep niet kunnen gebruiken of ben je veel te ver doorgegaan op je werk. Tijdens een stressvolle periode zoals afgelopen jaar is er niet altijd ruimte om even bij te komen. Echter, wanneer het stof neerdaalt zoals in deze tijd met dalende besmettingen ga je het voelen. En dat is vaak wanneer de klachten ontstaan, zo’n paar maanden na de stress.
Cortisol
Tijdens perioden waarbij je niet kunt stoppen, hebben we extra energie nodig. Deze energie krijg je door een hormoon, cortisol genaamd, wat in de bijnieren wordt gemaakt. Dit hormoon regelt waar die extra energie naartoe moet gaan. In dit geval naar je hersenen zodat je snel beslissingen kunt nemen en kunt blijven ‘gaan’. Deze energie wordt weggehaald uit de spijsvertering, je spieren, lever en het immuunsysteem. Je merkt dit omdat je minder goed tegen koffie kunt, vaker last hebt van je buik na het eten, sneller spierpijn hebt en het feit dat je vaker verkouden wordt. Tijdens deze fase verbruik je enorme hoeveelheden vitamine C, omdat de bijnieren dit nodig hebben om cortisol te maken. Wist je dat de meeste vitamine C in de bijnieren opgeslagen is?
Na de stress
Wanneer de stress voorbij is, neemt de cortisol af en dan komt de klap. Het immuunsysteem wil namelijk weer meedoen. Vergelijk cortisol met een kennelmeester die een agressieve waakhond beteugelt. Wanneer de kennelmeester zijn greep verslapt en zijn rug omdraait, zal de waakhond aanvallen en dat is exact wat er gebeurt tijdens een chronische aandoening. Mogelijk herken je dit ook wanneer je op vakantie bent na een stressperiode en ineens zwaar verkouden bent of doodop.
Na de stress komt de klap.
Kenmerken
Je merkt dat het eerst wanneer je moeizaam uit je bed kunt komen in de ochtend. In de namiddag gaat het ineens een stuk beter en ga je vaak later naar bed. Dit is het begin van een cortisolprobleem. De fase erna ben je niet meer vooruit te branden in het weekend of doordeweeks zonder koffie. De fase daarna nemen vermoeidheid en pijntjes toe na het middaguur. En in de laatste fase heb je klachten die niet meer weggaan, ook als je je ontspant.
Ondersteunend kruid
Een kruid wat hierbij ondersteunt is ashwagandha. Dit kruid komt uit de Indiase Ayurveda, de oudste geneeskunde ter wereld. Ashwagandha helpt je bijnieren met de overgang naar rust door vitamine C en cortisol vast te houden in de bijnieren en zelf cortisol na te bootsten. Vergelijk het met een soort huisarrest voor de bijnieren waarbij je veel minder makkelijk voorbij je grenzen kunt gaan gedurende de dag. Het voordeel is dat je in de nachten beter kunt herstellen. Naast ashwagandha kun je ook tijdelijk hoog vitamine C nemen om de bijnieren weer te ‘vullen’. Denk hierbij aan 4 maal 1000 milligram per dag.
Vermoeidheid toelaten
Laat de vermoeidheid toe en vecht er niet tegen, vooral niet met koffie of suiker. Dit zou voldoende moeten zijn. Mochten de klachten blijven, loop dan eens vrijblijvend langs bij De Rode Pilaren voor een advies op maat.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.