
Plastische chirurgie voor je hand
Het gebeurt plastisch chirurg John van der Werff nog regelmatig dat patiënten zich openlijk afvragen waarom zij voor hun handprobleem naar hem zijn verwezen. Als hij ze dan vervolgens uitlegt dat de hand een van de meest ingewikkelde organen is die het menselijk lichaam kent wat betreft vorm en functie en dat plastisch chirurgen zich dagelijks met deze problemen bezighouden, kan hij ze geruststellen. Ook het feit dat er een Europees gecertificeerde handchirurg tegenover hen zit, stemt dan tot tevredenheid. Die erkenning door de Europese Federatie van Handchirurgen is iets wat jaren van studie en ervaring vergt, inclusief twee zware examens.
Handproblemen
Omdat door een probleem aan de hand of pols vaak het dagelijks functioneren wordt bemoeilijkt, zijn patiënten zeer gebrand op herstel. Of het nu gaat om een zenuwbeklemming door een Carpaal Tunnel Syndroom, duimbasisartrose of een zogenaamde ‘koetsiershand’ (Dupuytren): vaak is volledig herstel mogelijk zonder overdreven veel last voor de betrokkene.
Plastische chirurgie
Een mooi voorbeeld is de ziekte van Dupuytren. Dit is een genetische afwijking, waardoor de bindweefselcellen van de handpalm strengen kunnen vormen die uiteindelijk de vingers kromtrekken. Vroeger was alleen een uitgebreide operatie mogelijk om de vingers weer recht te krijgen, en omdat de strengen ook nog eens de neiging hebben om na een operatie terug te komen, werden patiënten pas laat door de huisarts verwezen. Tegenwoordig kan met een relatief eenvoudige techniek, de naald-aponeurotomie, de streng door de huid heen onder plaatselijke verdoving worden doorgeprikt, waardoor de vinger weer recht komt. Ook hier bestaat de kans op terugkeer, maar door injectie met bloedplaatjes van de patiënt zelf neemt deze kans af. Hierdoor kan de patiënt al de dag na de ingreep weer bijna alles doen en hoeft die dus niet te wachten tot de operatiewonden genezen zijn.
Handchirurgie
Bij het Nederlands Centrum voor Plastische Chirurgie (NCPC), locaties Kliniek Alphen en Kliniek Voorne Putten, wordt deze techniek al jaren exclusief aangeboden. Meer dan duizend patiënten hebben deze ingreep al ondergaan en de populariteit hiervan groeit ook. Juist omdat de afwijking genetisch is, komen vrij snel na een behandeling familieleden van de patiënten (die ook Dupuytren hebben) langs om zich te laten voorlichten en behandelen met deze methode.
Triggerfinger, CTS en artrose
Behalve Dupuytren worden bij het NCPC heel veel andere handoperaties uitgevoerd. Denk daarbij aan triggerfingers, Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) en artrose. De wachttijd is minimaal en patiënten kunnen er dan ook veel sneller terecht dan in een ziekenhuis. Met alle zorgverzekeraars zijn er contracten voor verzekerde zorg, net als in het ziekenhuis. Kortom: als er iets ‘aan de hand’ is, bel gerust voor een afspraak en laat je via je huisarts verwijzen naar een van de twee vestigingen.
-
Je handen zijn ontzettend belangrijk, want je doet er dagelijks van alles mee. Het is dan ook heel vervelend als je je handen niet of niet goed kunt gebruiken. Gelukkig is er wat aan te doen door de plastisch chirurg.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.
-
Je zult het maar te horen krijgen: ‘Je zult ermee moeten leren leven’. Daar zit je dan met je rugpijn of hoofdpijn, pijn in je knieën of voeten, je depressie of slaapproblemen. Je bent vastgelopen in het reguliere circuit en niemand schijnt je te kunnen helpen.
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.