hernia

Alweer een hernia! Wat nu?

Jan had zijn hele werkzame leven in de bouw gezeten. Zo’n dertig jaar geleden kreeg hij voor het eerst een rughernia. De arbo-omstandigheden waren destijds heel anders en bij het versjouwen van zware zakken cement was het hem ineens in zijn rug geschoten. Er werd hem zes weken platte bedrust voorgeschreven. Dit bleek echter niet afdoende en enkele maanden later volgde alsnog een operatie.

Hernia

Een hernia (ofwel breuk) is de uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar die normaal gesproken ligt. Die uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw, die daardoor geïrriteerd of ontstoken raakt. Hierdoor ontstaat pijn. Er bestaan verschillende soorten hernia’s, waaronder de liesbreuk, de navelbreuk en de littekenbreuk. De bekendste hernia is die van de lendenwervelkom, beter bekend als de ‘rughernia’. Een verkeerde beweging, een slechte spierconditie of verkeerde lichaamshouding zijn mogelijke oorzaken van een hernia.

Operatie

Jan hoopte na de operatie weer van zijn pijn af te zijn. Dat was in eerste instantie ook wel zo, maar in de jaren daarna begonnen de rugklachten weer. Bij een verkeerde beweging kon het er zomaar inschieten en konden alleen stevige pijnstillers de pijn in zijn onderrug, billen en bovenbenen beheersbaar houden.

Koor

Inmiddels is Jan met pensioen en heeft hij zich vol op zijn passie gestort: zingen. Het koor waar hij deel van uitmaakt, treedt regelmatig op. Vanwege de pijn in zijn rug kon Jan echter niet zo lang staan en staat er voor hem altijd een stoel klaar. Vlak voor zijn laatste optreden, enige tijd geleden, zakte Jan ineens door zijn benen en moest hij verstek laten gaan. Hij had vreselijke pijn en bleek opnieuw een hernia te hebben. Zijn arts stelde opnieuw een operatie voor, maar daar zag Jan erg tegenop.

Hij had vreselijke pijn en bleek opnieuw een hernia te hebben

Onderzoek van wervelkolom


De dirigent van het koor had Jan geadviseerd om eens bij mij langs te gaan. Na een intakegesprek waarmee ik altijd start, heb ik Jans wervelkolom eerst goed bekeken en onderzocht welke specifieke oorzaak de hernia in stand hield. Door de spierspanning rondom de hernia te verminderen, nam de rugpijn direct al een stuk af. Een hernia ontstaat mede door een krachtige basisspanning van de spieren in de onderrug die je uit jezelf vaak niet kunt ontspannen.

Basisspanning


Een operatie geeft eerst wel verlichting, maar als er niets aan die basisspanning wordt gedaan, kan er weer een nieuwe hernia ontstaan. Deze basisspanning staat via de spieren en je energiebanen in verbinding met organen zoals je blaas, prostaat of baarmoeder of je lymfestroom in dit gebied. Door deze lichamelijke functies in balans te brengen, door ze te stimuleren of juist te temperen, ontspant de basisspanning van deze spieren rondom dit gebied. Door mijn jarenlange ervaring en gedegen kennis van de energiebanen heb ik een heel goede grip op dit soort klachten. Het is elke keer weer bijzonder om te zien dat mijn cliënten weer kracht in hun rug krijgen en dat hun pijn verdwijnt.

Weer pijnvrij


Ik heb Jans organen eerst met behulp van elekto-acupunctuur in balans gebracht en daarnaast een speciaal voor zijn lichaam homeopatisch middel samengesteld om de rug voor een langere duur ontspannen en pijnvrij te houden. Jan is hier dolgelukkig mee. Hij is sinds jaren eindelijk van zijn klachten af en kan nu gewoon, net als de andere koorleden, een heel optreden blijven staan. En dat zonder operatie!

Datum: 12 december 2019