rugpijn

De fysiotherapeut geeft tips: hoe ga je rugpijn op je werk tegen?

De kerstvakantie lijkt inmiddels alweer eeuwen geleden en de zomervakantie is nog lang niet in zicht. Je hebt je alweer vol je op je werk gestort maar merkt dat de lange dagen in je bureaustoel zijn tol beginnen te eisen. Je krijgt langzaam last van rugklachten die inmiddels ondragelijk beginnen te worden. Tijd om er iets aan te doen!

Rugpijn

Rugklachten zijn er in alle soorten en maten. Je kunt rugpijn het beste proberen te voorkomen, hoewel dat niet in alle gevallen mogelijk is. Het kan je bijvoorbeeld zomaar ‘in je rug schieten’. Dit noemen we acute rugpijn en kan al veroorzaakt worden door een enkele verkeerde beweging. Maar er zijn genoeg rugklachten die voorkomen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan rugpijn veroorzaakt door een zittend beroep. Praktijk voor Fysiotherapie Multi Fysio geeft je drie tips om rugpijn op je werk te vermijden.

Zithouding

Rugklachten heb je al snel te pakken als je in een verkeerde houding achter je bureau zit. Misschien lees je dit nu wel terwijl je met je met je schouders en nek naar voren, onderuitgezakt, naar je scherm zit te staren. Geen paniek, je bent niet de enige. Waarschijnlijk probeer je, net als ieder ander, elke ochtend kaarsrecht voor je bureau te gaan zitten, maar zak je naarmate de dag vordert steeds verder onderuit. Maar wist je dat je je werkplek ook zo kunt instellen dat je altijd goed zit, zonder er veel moeite voor te hoeven doen?

Werkplek

Hoewel niet elk kantoor de luxe heeft om een zit-sta bureau aan te schaffen, is de kans groot dat jij in ieder geval je bureauhoogte of de instellingen van je bureaustoel aan kunt passen. Zorg ervoor dat je heupen iets hoger zitten dan je knieën. Je voeten moet bij de grond kunnen. Daarnaast moet de rugleuning je rug goed ondersteunen door mooi in je rugholte te vallen en je bureau moet op gelijke hoogte als de armleuning van je bureaustoel staan. Op deze manier hoef je eigenlijk alleen maar je armen ‘door te schuiven’ over je bureau, naar het toetsenbord toe. Zorg daarbij wel dat je je armen in een hoek van negentig graden houdt.

Onvoldoende beweging

Maar rugpijn kan ook veroorzaakt worden door onvoldoende beweging. Wanneer je elke week vijf dagen achter een bureau zit, is het aan te raden om tussendoor voldoende te bewegen. Denk hierbij aan een lunchwandeling, maar ook kleine dingen kunnen het verschil maken. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift of pak een glas met water, in plaats van een flesje. Zo moet je vaker op en neer om je glas te vullen. Maar ook rek- en strekoefeningen voorkomen dat je last krijgt van je rug.

Deadlines

Strakke deadlines en een slechte sfeer op de werkvloer kunnen ervoor zorgen dat je veel stress en spanning kunt ervaren. Dit ga je voelen in je rug. Je hartslag zal toenemen, je gaat sneller ademhalen en je spieren gaan zich aanspannen. Het is in dit geval belangrijk om de oorzaak van de stress te vinden. Je lichaam heeft namelijk pijn, maar er is geen aantoonbare schade. Geef bijvoorbeeld aan dat je te veel opdrachten hebt en leer ‘nee’ zeggen. Wanneer je de stress wegneemt, zul je ook merken dat de rugklachten zullen verdwijnen.

Meer weten?

Wil jij meer weten over rugpijn of is het voor jou al te laat om rugklachten te voorkomen en wil je graag geholpen worden? Neem dan contact op met Multi Fysio. Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport en bewegen met als doel haar cliënten te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Ze hebben een divers personeelsbestand waardoor ze patiënten met vrijwel alle fysiotherapeutische aandoeningen op weg kunnen helpen. Daarnaast heeft Multi Fysio vanaf begin dit jaar contracten met alle zorgverzekeraars!

Datum: 03 maart 2020