
Heleens rugpijn is helemaal verdwenen
Als jong meisje al had Heleen veel interesse in alles wat groeide en bloeide. In een hoek van de tuin van haar ouders mocht zij haar eigen planten en bloemen verzorgen. En eerlijk is eerlijk: aan dat stukje tuin werd enorm veel aandacht besteed en dat was te zien. Heleen had duidelijk groene vingers. En dat heeft ze, nu ze volwassen is, nog steeds. De tuin heeft duidelijk haar passie en ze is er, vooral in de zomer, ieder vrij uurtje te vinden.
Rugpijn
Maar waar ze andere jaren altijd reikhalzend uitkeek naar de start van het nieuwe buitenseizoen waarin ze weer heerlijk met haar handen door de aarde kan wroeten, zag ze er nu tegenop. Eind vorig jaar, vlak voor kerst, was het haar namelijk in de rug geschoten. Ze kon geen stap meer verzetten. Alhoewel ze inmiddels wel weer wat door het huis kon scharrelen, had ze nog steeds veel rugpijn. Ze liep ook helemaal krom en scheef. Ze was bang dat ze haar grootste passie, het werken in de tuin, vaarwel moest zeggen.
Niets hielp
Ze was al bij de huisarts en fysiotherapeut geweest. Dankzij pijnstillers en de nodige behandelingen had ze wel wat minder pijn, maar ze zag zichzelf nog niet gebukt of gehurkt tussen de bloembedden zitten.
Analyse wervelkolom
Via een kennisje is Heleen op een gegeven moment echter bij mij terechtgekomen. Na een uitgebreid kennismakings- en intakegesprek heb ik eerst grondig haar wervelkolom geanalyseerd. Door verkramping van haar spieren was haar rug helemaal scheef gaan staan. Zo’n verkeerde stand zie je ook weleens als één of meerdere organen niet optimaal functioneren. Organen kunnen bijvoorbeeld in onbalans raken door verkeerde voeding of te veel stress. Hier reageren je meridianen of energiebanen op, waarbij bepaalde spieren verkrampen wat de oorzaak kan zijn van een scheefstand in je rug of je wervelkolom.
Ze kon geen stap meer verzetten
In balans
Voor het herstel van Heleens rug heb ik als eerste de belangrijkste meridianen (energiebanen) in balans gebracht. Hierbij ontspanden de verkrampte spieren en kregen organen kans om te herstellen. Ook de druk op bepaalde zenuwwortels werden hierbij minder, waardoor de pijn in de rug afzwakte. De behandeling zelf is volledig pijnloos en absoluut niet belastend. Integendeel: veel cliënten vinden het heel rustgevend en kunnen de diepe ontspanning weer ervaren. Aanvullend worden de organen ondersteund door specifiek uitgezochte homeopathie, die zorgen voor het herstel van de rug en het behoud van het positieve resultaat voor een lange termijn.
Zwarte randjes
Vorige week was Heleen hier voor haar laatste behandeling. Ik moest glimlachen toen ik haar handen zag. Ze had duidelijk in de tuin gewerkt want onder haar nagels zaten kleine restjes zand. Heleen was opgewekt. Ja, inderdaad. Ze had voor het eerst weer even lekker in de aarde zitten wroeten. En dat had ze gelukkig helemaal pijnvrij kunnen doen! Ze kan niet wachten tot het tuinseizoen weer écht begint.
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
We leven in een maatschappij waarin we onder druk komen te staan, door werk, relatie, enzovoorts. Hierdoor kunnen we uit balans raken. Door alle hectiek vergeten we onszelf nog wel eens, maar wanneer je lichaam seintjes geeft, bijvoorbeeld door pijn, is het belangrijk om hiernaar te luisteren.
-
Thuiswerken ging van een uitzondering naar de norm, toen iedereen geadviseerd werd zo veel mogelijk de werkvloer te vermijden. De eetstoelen, keukentafels en laptops zijn alleen amper een vervanging voor de kantoorstoelen en bureaus op kantoor. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van rug-, nek- en schouderklachten.
-
‘De pijn schiet vaak als een bliksemschicht door mijn rug’, vertelde Wilma me aan de telefoon. Ze had al heel lang last van die afschuwelijke zenuwpijnen en door de jaren heen was er nog steeds geen heldere diagnose of een oplossing gevonden. Soms ging het een periode goed, maar dan ineens was het er weer.
-
Chris wist aan het eind van de dag meestal niet meer hoe hij staan moest. En dat valt niet mee wanneer je een winkel hebt. Zijn onderrugklachten straalden vaak uit naar zijn benen.
-
Wist je dat vier op de vijf mensen wel eens last van rugklachten heeft? Rugpijn is daarmee één van de meest voorkomende pijnklachten. Klachten in je rug kunnen verschillende oorzaken hebben.
-
Maaike hield altijd al van wandelen. Samen met haar labrador Max maakte ze urenlange tochten door de natuur. Het was voor haar het ultieme ontspannen. ‘Onder het lopen kan ik mijn hoofd leegmaken, en de stilte van de natuur brengt me weer terug naar mezelf.
-
De kerstvakantie lijkt inmiddels alweer eeuwen geleden en de zomervakantie is nog lang niet in zicht. Je hebt je alweer vol je op je werk gestort maar merkt dat de lange dagen in je bureaustoel zijn tol beginnen te eisen.
-
Een chronische ziekte kan de kleinste bewegingen al moeilijk maken. Sporten is dan al helemaal geen optie.
-
Heb jij wel eens last van rugpijn? Grote kans dat je hier ‘ja’ op moet antwoorden. Want uit cijfers van het RIVM blijkt dat tot wel vier op de vijf mensen last heeft van rugklachten.