rugpijn

Rugpijn? De fysiotherapeut vertelt wat je ertegen kunt doen

Heb jij wel eens last van rugpijn? Grote kans dat je hier ‘ja’ op moet antwoorden. Want uit cijfers van het RIVM blijkt dat tot wel vier op de vijf mensen last heeft van rugklachten. Het is daarmee één van de meest voorkomende pijnklachten en kan enorm vervelend zijn. In sommige gevallen is het zelfs zo belemmerend, dat dagelijkse activiteiten (bijna) niet meer uitgevoerd kunnen worden.

Verschillende typen

In sommige gevallen is rugpijn acuut, wat betekent dat de pijn plotseling en hevig optreedt. Het ‘schiet je in de rug’, vaak doordat je een verkeerde beweging hebt gemaakt of je spieren en gewrichten overbelast hebt. Daarnaast kan rugpijn een chronische vorm aannemen. In dat geval is er meestal geen duidelijke oorzaak aan te tonen, is er sprake van stress en spanning of komt het voort uit minder goede gewoontes in je leefstijl. Hierbij kost het tijd en energie om van de klacht te herstellen.

Soorten rugpijn

Rugklachten bevinden zich vaak bovenin bij de schouders en de nek of juist onderaan in de rug, de zogenaamde lage rugpijn. Veelvoorkomende soorten rugpijn zijn:

 • spit
 • hernia
 • ischias
 • scoliose
 • artrose
 • chronische rugpijn

Expert inschakelen

Om zo snel en effectief mogelijk rugpijn te behandelen en verminderen, is het nuttig om een expert in te schakelen. Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten en kan vaak helpen bij het verbeteren van je beweegbaarheid, en mogelijk zelfs de klachten doen verdwijnen. Welke behandeling bij jouw klacht geschikt is, is afhankelijk van de oorzaak. In het geval van hernia is er iets anders nodig dan wanneer je last hebt van instabiliteit van de onderrug. Een fysiotherapeut kan onder andere gebruik maken van massage, oefentherapie, medical taping, rekoefeningen en manuele therapie.

Wat kun je zelf doen?

Ook kan een fysiotherapeut je adviseren wat je zelf kunt doen om rugklachten te verminderen. Zo zijn er zaken die je thuis kunt veranderen of uitvoeren voor meer soepelheid en minder pijn.

 • Blijf in beweging! Het klinkt misschien vervelend, maar beweging helpt om je spieren soepel te houden. Wissel dit wel af met periodes van rust waarin je spieren kunnen herstellen.
 • Verander van houding. Wanneer je veel tijd zittend doorbrengt, is het verstandig om af en toe van houding te veranderen. Steeds dezelfde houding kan rugpijn namelijk verergeren.
 • Train je buikspieren. Sterke buikspieren versterken de kracht in je onderrug, en kunnen krachtverlies elders in het lichaam opvangen.
 • Verander je slaaphouding. Ga op je zij liggen met een kussen tussen je knieën om de wervelkolom in een neutrale positie te brengen. Lig je liever op je rug? Leg het kussen dan onder je knieën.
 • Kijk eens naar je matras. Een zacht matras is beter voor mensen die vaak last hebben van rugpijn. Laat je hierover adviseren door een expert!

Multi Fysio

Ben jij op zoek naar een praktijk voor fysiotherapie? Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport en bewegen. De praktijk heeft als doel jou te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Hierbij bieden ze een divers personeelsbestand aan, zodat je er voor alle fysiotherapeutische aandoeningen terecht kunt. Zorgverzekeraars hanteren verschillende vergoedingen voor een behandeling fysiotherapie. Multi Fysio heeft vanaf 2020 contracten met alle zorgverzekeraars. Heb je nog vragen of onduidelijkheden omtrent fysiotherapie en vergoedingen? Of wil je weten of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met Multi Fysio? Kijk dan op de website of neem contact op voor meer informatie.

Datum: 17 december 2019