Laat angst je leven niet beheersen
Je hoort dat ene nummer op de radio en je bent voor even terug in de tijd. Je ervaart weer dat geluk, hebt zin om te dansen, ruikt de zee en voelt opnieuw die vlinders in je buik. Je beleeft als het ware weer heel even die gebeurtenis van toen. Dat is wat muziek bijvoorbeeld met je kan doen. Maar dat geldt niet alleen voor fijne muziek of voor blijde gebeurtenissen, maar ook voor zaken waar je negatievere emoties als angst of verdriet bij hebt ervaren.
Angst
Ervaringen uit het verleden worden verwerkt en opgeslagen en kunnen zo als het ware een blauwdruk worden voor hoe je in de toekomst reageert. Als je bijvoorbeeld bang bent voor honden, heeft dat waarschijnlijk zijn oorsprong in het verleden. Ooit is er iets gebeurd waardoor je schrok van zo’n harige viervoeter. Elke keer als je weer met een hond geconfronteerd wordt, ben je even terug in dat moment. Je voelt de angst, je adem stokt en wil het liefst hard wegrennen.
Een nare ervaring verwerken
EMDR, dat ‘Eyemovement Desensitization and Reprocessing’ betekent, is een goede therapievorm om een nare ervaring te verwerken. Met de EMDR-therapie ga je eenmalig terug naar die nare ervaring, inclusief de behorende beelden, gedachten en gevoelens. EMDR is geen gummetje waarmee je de herinnering of het gebeurde kunt weghalen, maar het haalt wel de scherpe emotie ervan af. Het leert je de dingen weer in perspectief te zien. De herinnering aan de angst die je voelde toen je de nare ervaring kreeg, zal langzamerhand haar kracht en emotionele lading verliezen, waardoor het steeds wat gemakkelijker wordt om eraan terug te denken. EMDR kan helpen bij angsten, fobieën en PTSS, maar ook bijvoorbeeld bij een conversiestoornis.
Verslaving
Een verslaving ontstaat niet zomaar. Er zitten vaak pijn en verdriet achter. Als je de kern van het probleem aanpakt met EMDR, is er een grote kans dat de verslaving overwonnen kan worden.
EMDR-therapie kan je van die angst afhelpen
Emotie-eten
Het onder controle krijgen van ’emotie-eten’ heeft niets te maken met motivatie of doorzettingsvermogen. Er zijn onderliggende oorzaken waardoor het eten tijdelijk voldoening geeft. Deze voldoening is echter niet rationeel te verklaren. Wij zijn meer afhankelijk van onze emoties dan je zou willen toegeven. EMDR is een geweldige therapie om die onderliggende emoties aan te pakken en emotie-eten de baas te worden.
Oplossing op maat
Sociaal-pedagogisch therapeut Mirjam Roemeratoe-Flipse heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van volwassenen en kinderen met een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), maar ook met AD(H)D of autisme. Mirjam werkt ook bij het Medisch Centrum Kinderplein in Rotterdam en de provincie Zeeland, een multidisciplinair medisch centrum (artsenpraktijk) voor kwaliteit van leven. Bovendien ben ik contactpersoon voor de lotgenotencontactgroep van de vereniging Impuls (AD(H)D) en Woortblind. Ieder mens is uniek en daarom geeft Mirjam een oplossing op maat. Ze werkt met verschillende methodes, zoals EMDR, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), NLP, Systeemtherapie en PowerCoaching (waaronder bij AD(H)D). PowerCoaching is een combinatie van psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie en coaching. Hiermee leer je om je zelfstandigheid te vergroten. Ook werkt Mirjam met Re-Attach, een methode om weer rust in je hoofd te brengen.
Vergoeding
EMDR wordt mogelijk deels vergoed uit de aanvullende zorgverzekering. Kom je niet in aanmerking voor een vergoeding, dan is het eventueel mogelijk om bij de gemeente een persoonsgebonden budget (PGB) aan te vragen.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.