spierklachten

Spierklachten verminderen door massage

Pijnlijke spieren kunnen verschillende oorzaken hebben. Het uitoefenen van een bepaald beroep, een verkeerde (werk) houding, stress, onverwachte of juist een repeterende beweging, (mentale) overbelasting of onderbelasting kunnen voor spanning in de spieren en bindweefsel zorgen. Klachtgerichte massage kan dan uitkomst bieden.

Klachten

Klachten ontstaan vaak door een samenloop van meerdere veroorzakers ofwel stressoren tegelijk. In de intake gaat massagetherapeut Marije van Leeuwen-Goedhart proberen om deze veroorzakers samen te voegen, waardoor zij de klachten gericht kan behandelen. Marije creëert samen met jou de ideale voorwaarden om het zelfherstel van het lichaam te bevorderen.

Losmaken

Een klachtgerichte massage bestaat uit het losmaken van de spieren en het bindweefsel, alsmede het verbeteren van de doorbloeding, ontspanning en mobiliteit van de belangrijkste weefselstructuren die met de klacht samenhangen. Hierbij kun je denken aan de huid, het bindweefsel, de fascie, spieren en gewrichten.

Massage

Bij een klachtgerichte massage wordt er gemasseerd naar aanleiding van een specifieke (pijn)klacht. De klacht staat centraal, maar het kan ook zo zijn dat ook een ander gebied meegemasseerd wordt. Er wordt verder gekeken dan alleen het klachtgebied: alle onderdelen van het lichaam staan met elkaar in verbinding.

Massage bevordert het zelfherstel van je lichaam

Een momentje voor jezelf

Twijfel je over je klacht of ben je die zeurende schouders, hoofdpijn, SI-klachten, stramme armen en slechte nachtrust beu, of wil je juist liever een ontspanningsmassage om even de spanning met warme olie van je af laten glijden, de stress uit je hoofd voelen gaan met een hoofdmassage of je voeten weer voelen tintelen met een drukpuntmassage? Ook dat kan juist lekker zijn in tijden van hectiek, stress en disbalans. In combinatie met een klachtgerichte massage is dat effectief en een momentje voor jezelf in drukke tijden.

Massage voor iedereen

Marije: ‘Massage is voor mij een onderdeel van het dagelijks leven. Aanraken is in mijn ogen belangrijk: belangrijk in de vorm van aandacht (hand op iemands schouder), troosten (arm om iemand heen) of een simpele aanraking om iemand te laten blijken dat je deze waardeert. Aanraken kan veel met een persoon doen: het kan met een stevige aanraking knopen en spieren ontspannen en het kan met een rustige aanraking mensen ontspannen, zodat het hoofd leeggemaakt kan worden om bijvoorbeeld stress los te laten. Een massage moet dan ook voor iedereen een mogelijkheid zijn: voor iemand die in een burn-out zit, een moeder, vader, opa, oma, iemand die zwaar lichamelijk werk doet, fulltime werkt, student of iemand die van het leven geniet. Massage is altijd fijn, nodig en ontspannend voor het lichaam en/of geest.’

3 tips

Voor als je vaak achter een bureau werkt:

  • Doe elke dag regelmatig de appelplukoefening.
  • Zet je voeten plat op de grond tijdens het werken.
  • Probeer minstens elke 2 uur even te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan een loopje naar het kopieerapparaat, een glaasje water halen, even een trap op en af lopen, naar het toilet gaan, en doe ondertussen gelijk wat rek- en strekoefeningen…
Datum: 26 oktober 2018