Spierklachten verminderen door massage
Pijnlijke spieren kunnen verschillende oorzaken hebben. Het uitoefenen van een bepaald beroep, een verkeerde (werk) houding, stress, onverwachte of juist een repeterende beweging, (mentale) overbelasting of onderbelasting kunnen voor spanning in de spieren en bindweefsel zorgen. Klachtgerichte massage kan dan uitkomst bieden.
Klachten
Klachten ontstaan vaak door een samenloop van meerdere veroorzakers ofwel stressoren tegelijk. In de intake gaat massagetherapeut Marije van Leeuwen-Goedhart proberen om deze veroorzakers samen te voegen, waardoor zij de klachten gericht kan behandelen. Marije creëert samen met jou de ideale voorwaarden om het zelfherstel van het lichaam te bevorderen.
Losmaken
Een klachtgerichte massage bestaat uit het losmaken van de spieren en het bindweefsel, alsmede het verbeteren van de doorbloeding, ontspanning en mobiliteit van de belangrijkste weefselstructuren die met de klacht samenhangen. Hierbij kun je denken aan de huid, het bindweefsel, de fascie, spieren en gewrichten.
Massage
Bij een klachtgerichte massage wordt er gemasseerd naar aanleiding van een specifieke (pijn)klacht. De klacht staat centraal, maar het kan ook zo zijn dat ook een ander gebied meegemasseerd wordt. Er wordt verder gekeken dan alleen het klachtgebied: alle onderdelen van het lichaam staan met elkaar in verbinding.
Massage bevordert het zelfherstel van je lichaam
Een momentje voor jezelf
Twijfel je over je klacht of ben je die zeurende schouders, hoofdpijn, SI-klachten, stramme armen en slechte nachtrust beu, of wil je juist liever een ontspanningsmassage om even de spanning met warme olie van je af laten glijden, de stress uit je hoofd voelen gaan met een hoofdmassage of je voeten weer voelen tintelen met een drukpuntmassage? Ook dat kan juist lekker zijn in tijden van hectiek, stress en disbalans. In combinatie met een klachtgerichte massage is dat effectief en een momentje voor jezelf in drukke tijden.
Massage voor iedereen
Marije: ‘Massage is voor mij een onderdeel van het dagelijks leven. Aanraken is in mijn ogen belangrijk: belangrijk in de vorm van aandacht (hand op iemands schouder), troosten (arm om iemand heen) of een simpele aanraking om iemand te laten blijken dat je deze waardeert. Aanraken kan veel met een persoon doen: het kan met een stevige aanraking knopen en spieren ontspannen en het kan met een rustige aanraking mensen ontspannen, zodat het hoofd leeggemaakt kan worden om bijvoorbeeld stress los te laten. Een massage moet dan ook voor iedereen een mogelijkheid zijn: voor iemand die in een burn-out zit, een moeder, vader, opa, oma, iemand die zwaar lichamelijk werk doet, fulltime werkt, student of iemand die van het leven geniet. Massage is altijd fijn, nodig en ontspannend voor het lichaam en/of geest.’
3 tips
Voor als je vaak achter een bureau werkt:
- Doe elke dag regelmatig de appelplukoefening.
- Zet je voeten plat op de grond tijdens het werken.
- Probeer minstens elke 2 uur even te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan een loopje naar het kopieerapparaat, een glaasje water halen, even een trap op en af lopen, naar het toilet gaan, en doe ondertussen gelijk wat rek- en strekoefeningen…
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Tintelingen en een doof gevoel in je vingers, ’s nachts wakker van de pijn?
-
Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten.
-
Spierpijn: we hebben er allemaal wel eens last van. Van stijve spieren bij het opstaan na een intensieve work-out, dagje klussen of tuinieren, tot aan pijnscheuten na het verrekken van een spier. Maar wanneer je dag na dag spierklachten ervaart, is het een ander verhaal.
-
Matthijs (6) ging altijd met plezier naar school. Tot twee maanden geleden. Hij kon zich ineens slecht concentreren, was snel afgeleid en was vooral moe. De oorzaak was dat hij de laatste tijd slecht sliep. Vrijwel iedere nacht werd hij wakker met hevige pijn in zijn schenen.
-
Voor het eerst sinds lange tijd heb je weer eens fanatiek gesport. Het voelde heerlijk, maar de dag erna is het een stuk minder prettig.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten, kan dit je flink belemmeren in je dagelijks leven. Denk aan onder andere schouder-, rug- of nekklachten.
-
Het gaat maar niet over. Die pijn onderin je rug zit er al lang en het beperkt je soms behoorlijk in je dagelijkse bezigheden. Het is overigens niet alleen je rug die zeer doet, maar het trekt ook helemaal over je bil heen door naar je been.
-
Pijn en ongemak zijn een signaal van jouw lichaam dat er iets aan de hand is. Pas als je naar deze signalen gaat luisteren, kun je er iets aan veranderen. Dagelijks krijg je een bepaalde hoeveelheid spanning te verwerken.