Hand

Is er iets aan de hand?

Tintelingen en een doof gevoel in je vingers, ’s nachts wakker van de pijn? Je hebt mogelijk een Carpaal Tunnel Syndroom…

Het Carpale Tunnel Syndroom (CTS) is een veelvoorkomende beklemming van een handzenuw ter hoogte van de pols. In alle vingers behalve de pink ervaart men tintelingen en een doof gevoel. Er is soms krachtsverlies en patiënten worden ’s nachts wakker van de pijn, moeten dan schudden om de klachten te verlichten en hebben moeite met de fijne motoriek. Het is een diagnose die in Kliniek Voorne Putten bijna dagelijks wordt gesteld. En behalve het vaststellen van de diagnose met een echo tijdens het eerste consult vindt uiteraard ook de eventuele ingreep plaats in de kliniek. Dus geen langdurige trajecten met meerdere bezoeken en onderzoeken, maar een efficiënte manier van benaderen.

De ingreep zelf is overigens minimaal invasief, wat zoveel betekent als een klein litteken in de handpalm, op een plaats waar deze het minst last geeft. Via deze techniek wordt de stugge band die de zenuw afklemt gekliefd, waardoor deze weer de ruimte krijgt om te herstellen. De tintelingen verdwijnen, het gevoel komt terug en uiteindelijk zal ook de kracht weer beter worden.

Uniek in Nederland

Kliniek Voorne Putten is gespecialiseerd in dit soort ingrepen aan de hand. Dus niet alleen CTS, maar ook trigger fingers en koetsiershand (Dupuytren) worden dagelijks behandeld. Wat betreft Dupuytren is Kliniek Voorne Putten NCPC zelfs uniek in Nederland. Nergens anders worden zoveel verschillende technieken voor behandeling aangeboden als daar. Of het nu gaat om een eenvoudige naaldtechniek of een uitgebreide operatie: je kunt bij het NCPC terecht. Tegenwoordig kan met een relatief eenvoudige techniek, de naald-aponeurotomie, de streng door de huid heen onder plaatselijke verdoving worden doorgeprikt, waardoor de vinger weer recht komt. Ook hier bestaat de kans op terugkeer, maar door een injectie met bloedplaatjes van de patiënt zelf neemt deze kans af. Hierdoor kan de patiënt al de dag na de ingreep weer bijna alles doen en hoeft die dus niet te wachten tot de operatiewonden genezen zijn.

De ingreep is minimaal invasief

Meer dan 1000 patiënten

Bij het Nederlands Centrum voor Plastische Chirurgie (NCPC), locaties Kliniek Alphen en Voorne Putten, wordt deze techniek al jaren exclusief aangeboden. Al meer dan 1000 patiënten hebben deze ingreep ondergaan en de populariteit hiervan groeit ook. Juist omdat de afwijking genetisch is, komen vrij snel na een behandeling familieleden van de patiënten (die ook Dupuytren hebben) langs om zich te laten voorlichten en behandelen met deze methode.

Bel gerust

De wachttijd is minimaal en patiënten kunnen er dan ook veel sneller terecht dan in een ziekenhuis. Met alle zorgverzekeraars zijn er contracten voor verzekerde zorg, net als in het ziekenhuis. Kortom: als je iets ‘aan de hand hebt, bel gerust voor een afspraak en laat je via je huisarts verwijzen naar een van de twee vestigingen.

Datum: 13 april 2022