
Logopedische zorg is er voor iedereen
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar. Problemen in de spraak-/ taalontwikkeling zijn dan vaak de reden voor behandeling. Het jonge kind en zijn ouders worden ondersteund in de vroege ontwikkeling van de communicatie.
Articuleren
Het jonge kind mag articulatiefouten maken, maar rond de leeftijd van 4 jaar horen articulatiefouten afgenomen te zijn. Heeft een kind ouder dan 4 jaar problemen bij het uitspreken van klanken, dan is een verwijzing naar de logopedist belangrijk voor onderzoek.
Taal
Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben baat bij logopedie op verschillende momenten in hun taalontwikkeling. De logopedist bekijkt in samenwerking met de ouders en het kind welk doel gesteld wordt. Vaak wordt de school hierbij betrokken.
Eten en drinken
Voor jonge kinderen van 0 tot 2½ jaar is er specifieke logopedische ondersteuning op het gebied van eten en drinken. Dit heet ‘preverbale logopedie’.
Op alle leeftijden kan er een probleem zijn met de stem
Mondgedrag
Bij afwijkend mondgedrag wordt een goede tongplaatsing aangeleerd en wordt de lipkracht versterkt. Op de leeftijd tussen de 10 en 14 jaar wordt afwijkend mondgedrag vaak behandeld vanwege het plaatsen van een beugel. Een juiste manier van slikken zorgt ervoor dat de gebitselementen op hun plaats blijven en een goede neusademhaling tot stand wordt gebracht.
Stem
Op alle leeftijden kan er een probleem zijn met de stem. Voor kinderen en volwassenen met stemklachten is het advies niet lang te wachten om een verwijzing te vragen naar een logopedist.
Vrouwelijker spreken
Transvrouwen van alle leeftijden hebben het verlangen om vrouwelijk te spreken en te communiceren. Er wordt gewerkt aan kopresonans en het toepassen van een lichte en zachtere stem met een goede articulatie voor een verhoging van de stem op een gezonde manier. Tijdens de begeleiding wordt er aandacht besteed aan het gebruik van meer kopresonans, het toepassen van een lichte en zachtere stem met een goede articulatie, het gebruik van een afwisselende intonatie en het toepassen van de non-verbale aspecten van een vrouwelijke stem. Denk aan lachen, kuchen, hoesten en het gebruik van expressie.
Niet-aangeboren hersenletsel
Logopedie kan hulp bieden na het doormaken van niet-aangeboren hersenletsel, zoals een CVA. De meest voorkomende problemen zijn bekend onder de verzameltermen ‘afasie’, ‘apraxie van de spraak’ en ‘dysartrie’. Logopedie richt zich op het optimaliseren van de communicatie met de directe omgeving en het voorkomen van het zich verslikken in eten en drinken.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Druk, druk, druk. Het leven van een werkende moeder bestaat uit veel verschillende taken: de kinderen naar school brengen, snel doorcrossen naar het werk en bij thuiskomst meteen eten klaarmaken. Het is erg moeilijk om momenten van rust te vinden tussen de vele dagelijkse taken door.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.
-
Je wilt graag je leven op orde hebben. Daarom besluit je jezelf elke zondag avond eens goed te verzorgen, zodat je helemaal op en top de week kunt beginnen. Je doet een maskertje op, gevolgd door een warm bad en tot slot smeer je jezelf lekker in met een luxe lotion.
-
Na een dag uren te hebben gewandeld, kan het voelen alsof je benen nog net niet loslaten en je je voeten praktisch mee moet slepen. Dat is gewoon vermoeidheid. Zeker als je net die nieuwe schoenen hebt aangedaan die dag, kunnen je voeten best even zeer doen.