Logopedische zorg is er voor iedereen
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar. Problemen in de spraak-/ taalontwikkeling zijn dan vaak de reden voor behandeling. Het jonge kind en zijn ouders worden ondersteund in de vroege ontwikkeling van de communicatie.
Articuleren
Het jonge kind mag articulatiefouten maken, maar rond de leeftijd van 4 jaar horen articulatiefouten afgenomen te zijn. Heeft een kind ouder dan 4 jaar problemen bij het uitspreken van klanken, dan is een verwijzing naar de logopedist belangrijk voor onderzoek.
Taal
Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben baat bij logopedie op verschillende momenten in hun taalontwikkeling. De logopedist bekijkt in samenwerking met de ouders en het kind welk doel gesteld wordt. Vaak wordt de school hierbij betrokken.
Eten en drinken
Voor jonge kinderen van 0 tot 2½ jaar is er specifieke logopedische ondersteuning op het gebied van eten en drinken. Dit heet ‘preverbale logopedie’.
Op alle leeftijden kan er een probleem zijn met de stem
Mondgedrag
Bij afwijkend mondgedrag wordt een goede tongplaatsing aangeleerd en wordt de lipkracht versterkt. Op de leeftijd tussen de 10 en 14 jaar wordt afwijkend mondgedrag vaak behandeld vanwege het plaatsen van een beugel. Een juiste manier van slikken zorgt ervoor dat de gebitselementen op hun plaats blijven en een goede neusademhaling tot stand wordt gebracht.
Stem
Op alle leeftijden kan er een probleem zijn met de stem. Voor kinderen en volwassenen met stemklachten is het advies niet lang te wachten om een verwijzing te vragen naar een logopedist.
Vrouwelijker spreken
Transvrouwen van alle leeftijden hebben het verlangen om vrouwelijk te spreken en te communiceren. Er wordt gewerkt aan kopresonans en het toepassen van een lichte en zachtere stem met een goede articulatie voor een verhoging van de stem op een gezonde manier. Tijdens de begeleiding wordt er aandacht besteed aan het gebruik van meer kopresonans, het toepassen van een lichte en zachtere stem met een goede articulatie, het gebruik van een afwisselende intonatie en het toepassen van de non-verbale aspecten van een vrouwelijke stem. Denk aan lachen, kuchen, hoesten en het gebruik van expressie.
Niet-aangeboren hersenletsel
Logopedie kan hulp bieden na het doormaken van niet-aangeboren hersenletsel, zoals een CVA. De meest voorkomende problemen zijn bekend onder de verzameltermen ‘afasie’, ‘apraxie van de spraak’ en ‘dysartrie’. Logopedie richt zich op het optimaliseren van de communicatie met de directe omgeving en het voorkomen van het zich verslikken in eten en drinken.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Geen contact kunnen maken met je kind is voor een ouder een lastige beproeving. Je kunt er erg onzeker van worden en de schuld bij jezelf zoeken. Wanneer je kind na een lange periode van onzekerheid dan de diagnose autisme krijgt, volgt een aanpassingsperiode. Het valt vaak niet mee om om de belevingswereld van je kind te begrijpen en te communiceren met je non-verbale kind.
-
Zo’n twee tot zes procent van de schoolgaande kinderen heeft ermee te maken: ADHD. Meestal wekt dit een beeld op van hyperactieve kinderen die hun aandacht maar niet bij de les kunnen houden. Het drukke gedrag dat hiermee gepaard gaat wordt vaak niet begrepen en zelfs bestraft.
-
Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je een schorre stem hebt. Bijvoorbeeld omdat je herstellende bent van een verkoudheid, de avond ervoor een iets te leuk feestje hebt gehad of de longen uit je lijf hebt geschreeuwd bij het toejuichen van jouw favoriete voetbalclub.
-
Als ouder wil je het liefst zo snel mogelijk kunnen communiceren met je kind. Zo is de betekenis achter de tranen van je kind niet alleen maar giswerk en kun je je kind beter helpen.
-
Communicatie maakt een groot deel uit van het dagelijks leven. Duidelijk en verstaanbaar communiceren is dus van levensbelang.
-
Heeft jouw kind vaak moeite om op een bepaald woord te komen, vertelt het vaak hetzelfde verhaal of maakt het veel fouten in zinnen?
-
Wanneer je als kind of volwassene te maken krijgt met een stoornis in een alledaagse bezigheid zoals spreken, ademen of horen, kan dit erg ingrijpend en belemmerend zijn.
-
Bij kinderen met Downsyndroom verloopt de taalontwikkeling trager. Daarom heeft logopedie al vanaf het eerste levensjaar een belangrijke meerwaarde.