Help, mijn kind kan nog steeds niet praten!
Als ouder wil je het liefst zo snel mogelijk kunnen communiceren met je kind. Zo is de betekenis achter de tranen van je kind niet alleen maar giswerk en kun je je kind beter helpen. In de loop van de tijd leer je de taal en non-verbale signalen van je kind wel een beetje begrijpen, maar woorden zijn toch effectiever. Niet alleen in de communicatie met jou, maar ook met anderen.
Spraakachterstand
Het is dan ook de angst van elke ouder: een kind dat nog niet kan praten. Op wat gebrabbel en halve klanken na, lukt het je kind niet om verbaal te communiceren. Je merkt dat je kind moeite heeft om bepaalde klanken te vormen en gevoelens onder woorden te brengen en daarin achterloopt op zijn of haar leeftijdsgenoten. Marloes (34) liep tegen dit probleem aan met haar zoontje Teun (4).
Eigen tempo volgen
‘Al vanaf het begin was het lastig om met Teun te communiceren’, vertelt ze. ‘Hij was laat met het zeggen van zijn eerste woordje en hij sprak woorden eigenlijk maar half uit. Hij liet bijvoorbeeld klanken weg, verving ze door andere klanken of sprak dingen verkeerd uit. Toch probeerde ik mijn zorgen opzij te zetten. Ik wilde hem niet gelijk laten afstempelen en hem de kans geven om zijn eigen tempo te volgen.’
Moeizame communicatie
‘Toen hij op school begon, hadden de juffen moeite om hem te verstaan en begrijpen. Teun kon zichzelf niet goed uiten en ik zag aan hem dat hij daar moeite mee had. Als iemand hem niet begreep, dan kon hij erg gefrustreerd raken en tot uitbarsting komen. Vriendjes maken werd zo lastiger en ook het leren ging hem niet bepaald makkelijk af. De uitleg van juffen werd nooit helemaal goed opgenomen. Daardoor verliep de communicatie op school moeizaam. Hij begon zich terug te trekken en op een gegeven moment deed hij steeds minder zijn best om zichzelf verstaanbaar te maken.’
We gaan op zoek naar een oplossing die aansluit bij het kind
Testproces
‘We hebben eerst een gehoortest laten doen en laten testen of Teun een stoornis had. Hier bleek niets mis te zijn. Vervolgens zijn we bij de logopedisten van Jumelet Logopedie terechtgekomen om de oorzaak te achterhalen. We kwamen er toen achter dat Teuns hersenen op een andere manier omgaan met informatie en daarom baat hebben bij een andere vorm van leren. Samen zijn we toen op zoek gegaan naar een beter passende methode om de taalontwikkeling te bevorderen en klankvorming aan te leren.’
Beter leren
‘Door meer aandacht te geven en aan te sluiten bij Teuns unieke manier van leren, bloeide hij helemaal op. Hij had eindelijk het gevoel dat hij begrepen werd en ik zag niet alleen verbetering in hoe hij dingen uitsprak, maar ook hoe hij met anderen omging. Mijn zoontje heeft meer zelfvertrouwen gekregen, durft weer naar mensen toe te stappen en te communiceren. Ik ben Jumelet Logopedie dan ook zeer dankbaar. De behandeling heeft écht een wereld van verschil gemaakt!’
Over Jumelet Logopedie
Kun jij lastig communiceren met je kind? Of je kind nu problemen heeft met spraak en stotteren, taal of gehoor, bij Jumelet Logopedie kun je terecht voor verschillende behandelingen om communicatie- en taalproblemen te verbeteren. We gaan dan op zoek naar de oorzaak van het probleem en een oplossing die aansluit bij het kind. Meer weten? Neem gerust contact op en ontdek de mogelijkheden!
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Geen contact kunnen maken met je kind is voor een ouder een lastige beproeving. Je kunt er erg onzeker van worden en de schuld bij jezelf zoeken. Wanneer je kind na een lange periode van onzekerheid dan de diagnose autisme krijgt, volgt een aanpassingsperiode. Het valt vaak niet mee om om de belevingswereld van je kind te begrijpen en te communiceren met je non-verbale kind.
-
Zo’n twee tot zes procent van de schoolgaande kinderen heeft ermee te maken: ADHD. Meestal wekt dit een beeld op van hyperactieve kinderen die hun aandacht maar niet bij de les kunnen houden. Het drukke gedrag dat hiermee gepaard gaat wordt vaak niet begrepen en zelfs bestraft.
-
Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je een schorre stem hebt. Bijvoorbeeld omdat je herstellende bent van een verkoudheid, de avond ervoor een iets te leuk feestje hebt gehad of de longen uit je lijf hebt geschreeuwd bij het toejuichen van jouw favoriete voetbalclub.
-
Communicatie maakt een groot deel uit van het dagelijks leven. Duidelijk en verstaanbaar communiceren is dus van levensbelang.
-
Heeft jouw kind vaak moeite om op een bepaald woord te komen, vertelt het vaak hetzelfde verhaal of maakt het veel fouten in zinnen?
-
Wanneer je als kind of volwassene te maken krijgt met een stoornis in een alledaagse bezigheid zoals spreken, ademen of horen, kan dit erg ingrijpend en belemmerend zijn.
-
Bij kinderen met Downsyndroom verloopt de taalontwikkeling trager. Daarom heeft logopedie al vanaf het eerste levensjaar een belangrijke meerwaarde.