Oro-myofunctionele therapie: wat is het en wat doet het?
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen. Toch kan het voorkomen dat je jezelf verkeerde mondgewoonten hebt aangeleerd, zoals mondademen, duimen of slissen. Hierdoor kan het evenwicht tussen de spieren in en rondom de mond verstoord raken, met allerlei problemen als gevolg. Oromyofunctionele therapie ondersteunt hierbij.
Wat is oro-myofunctionele therapie?
Het is een hele mond vol: oro-myofunctionele therapie (OMFT). Kort gezegd komt het neer op het functioneren van de mondspieren. ‘Oro’ staat namelijk voor ‘orofaciaal’ en heeft betrekking tot de mond en het gelaat en ‘myo’ is het Griekse woord voor ‘spieren’. OMFT is een oefentherapie, met als doel om afwijkend mondgedrag af te leren en nieuw mondgedrag aan te leren dat vervolgens automatisch wordt toegepast in het dagelijks leven.
Afwijkend mondgedrag
Onder afwijkend mondgedrag worden gewoonten als mondademen, verkeerd slikken of duimzuigen verstaan. Dit kan leiden tot een verkeerde tongligging, wat de uitspraak vaak verstoort. Vaak worden de letters t, d, n, l, s en z foutief uitgesproken doordat de tong tegen of tussen de tanden komt, dit klinkt dan als ‘slissen’. Ook kan het vergroeiingen in de kaken en tanden in de hand werken, doordat de tong bijvoorbeeld de tanden naar voren duwt of juist tussen de tanden duwt, waardoor tanden scheef gaan staan. Duimzuigen kan daarnaast leiden tot verslapte lip- en tongspieren.
Verstoord evenwicht
Een verstoring in het evenwicht van de mondspieren heeft al gauw gevolgen voor de ontwikkeling van het gebit en/of de kaken, maar ook voor de spraak. Zo kunnen er afwijkingen als een open beet en spraakstoornissen ontstaan. Mondademen geeft een grotere kans op verkoudheid, oorontstekingen en verslapping van de mondspieren. Ook kunnen afwijkingen van de spieren invloed hebben op de slaapkwaliteit, het kauwen en slikken, de vorm van het gezicht en de lichaamshouding.
Gerichte oefeningen om de spieren van de tong en lippen te trainen
Jong en oud
Door afwijkend mondgedrag vroegtijdig te herkennen en corrigeren, kunnen ergere problemen voorkomen worden. Zo kunnen oro-myofunctionele oefeningen op jonge leeftijd een afwijking in het gebit voorkomen. Maar ook op latere leeftijd kan OMFT ingezet worden, bijvoorbeeld voorafgaand aan een orthodontische behandeling. Zo voorkom je dat afwijkend mondgedrag het effect van een beugel ongedaan maakt.
Gerichte oefeningen
Oro-myofunctionele therapie kan ondersteunen bij spraakmoeilijkheden, moeilijkheden met slikken of eten, mondademen, een verkeerde stand van het gebit, verslapte mondspieren of kaakgewrichtsklachten. Tijdens de therapiesessies doe je gerichte oefeningen om de spieren van de tong en lippen te trainen en ademen door de neus te bevorderen. Ook werk je aan een betere tongpositie en lipsluiting in rust, een beter slikpatroon en een betere uitspraak. De spieren worden tussentijds opgemeten om te kijken of er een verbeterde spierbalans ontstaat.
Over Jumelet Logopedie
Zoek je ondersteuning bij klachten op het gebied van slikken, horen, taal, spraak, adem en stem? Je kunt hiervoor terecht bij de logopedisten Jumelet Logopedie. Zij zijn gespecialiseerd in oro-myofunctionele therapie en stemmen de behandeling altijd af op de persoon. Voor het beste resultaat is het belangrijk om thuis veel te blijven oefenen, onder toezicht van de ouder. Ouder en kind worden hierbij zo goed mogelijk begeleid.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Geen contact kunnen maken met je kind is voor een ouder een lastige beproeving. Je kunt er erg onzeker van worden en de schuld bij jezelf zoeken. Wanneer je kind na een lange periode van onzekerheid dan de diagnose autisme krijgt, volgt een aanpassingsperiode. Het valt vaak niet mee om om de belevingswereld van je kind te begrijpen en te communiceren met je non-verbale kind.
-
Zo’n twee tot zes procent van de schoolgaande kinderen heeft ermee te maken: ADHD. Meestal wekt dit een beeld op van hyperactieve kinderen die hun aandacht maar niet bij de les kunnen houden. Het drukke gedrag dat hiermee gepaard gaat wordt vaak niet begrepen en zelfs bestraft.
-
Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je een schorre stem hebt. Bijvoorbeeld omdat je herstellende bent van een verkoudheid, de avond ervoor een iets te leuk feestje hebt gehad of de longen uit je lijf hebt geschreeuwd bij het toejuichen van jouw favoriete voetbalclub.
-
Als ouder wil je het liefst zo snel mogelijk kunnen communiceren met je kind. Zo is de betekenis achter de tranen van je kind niet alleen maar giswerk en kun je je kind beter helpen.
-
Communicatie maakt een groot deel uit van het dagelijks leven. Duidelijk en verstaanbaar communiceren is dus van levensbelang.
-
Heeft jouw kind vaak moeite om op een bepaald woord te komen, vertelt het vaak hetzelfde verhaal of maakt het veel fouten in zinnen?
-
Wanneer je als kind of volwassene te maken krijgt met een stoornis in een alledaagse bezigheid zoals spreken, ademen of horen, kan dit erg ingrijpend en belemmerend zijn.
-
Bij kinderen met Downsyndroom verloopt de taalontwikkeling trager. Daarom heeft logopedie al vanaf het eerste levensjaar een belangrijke meerwaarde.