stemklachten

Stemklachten? Leer je stem optimaal te gebruiken!

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je een schorre stem hebt. Bijvoorbeeld omdat je herstellende bent van een verkoudheid, de avond ervoor een iets te leuk feestje hebt gehad of de longen uit je lijf hebt geschreeuwd bij het toejuichen van jouw favoriete voetbalclub. Maar wanneer je je stem langere tijd verkeerd gebruikt, kunnen er ook langdurige stemproblemen ontstaan. Jumelet Logopedie kan je dan helpen om je stem optimaal te leren gebruiken.

Stemklachten

Door stemmisbruik kunnen er vormveranderingen aan de stembanden ontstaan. De juiste volume is daarom van belang: te hoog, te laag, te hard of te zacht praten kan allemaal leiden tot stemklachten. Je stem klinkt dan niet meer helder, maar schor, hees of krakerig. Ook kinderen kunnen stemproblemen ontwikkelen door hun stem verkeerd te gebruiken. Zo beschadigen ze hun stem door te roepen, krijsen, gillen, fluisteren of door gekke stemmetjes op te zetten.

Spraakzaam beroep

Bestaat jouw beroep uit veel praten of zingen? Een goede ‘stemhygiëne’ is dan erg belangrijk. Dat betekent dat je goed voor je stem en keel zorgt. Wanneer je je stem op de verkeerde manier gebruikt, kun je hier aan het einde van de dag behoorlijk last van krijgen. Je stem raakt dan vermoeid en kan pijnlijk aanvoelen. Mensen die voor de klas staan, gebruiken hun stem bijvoorbeeld continu om dingen uit te leggen, maar ook om de orde te bewaren. Als je vaak je stem moet verheffen, kunnen stemklachten op den duur blijven bestaan.

Leefgewoonten

Naast stemmisbruik, spelen je leefgewoonten een rol. Zo krijg je vaak last van je keel wanneer je weinig vocht binnen krijgt of gerookt hebt, want door uitdroging van het slijmvlies raakt het makkelijker beschadigd. Heb je last van brandend maagzuur? Dit kan het slijmvlies en de stembanden ook aantasten. Laat daarom altijd de oorzaak vaststellen door een arts en bespreek je klachten met een diëtist. Een aanpassing in je dieet maakt vaak een groot verschil.

Blijf ademhalen

Stemproblemen kunnen ook ontstaan door je houding, ademhaling en spanning. Wanneer een van deze factoren uit balans is, heeft dit invloed op je stem. Spanning in het lichaam bereikt ook het strottenhoofd, waar de stembanden zich bevinden. Een ontspannen houding is dus belangrijk, net als de ademhaling. Om stemgeluid te produceren, is er namelijk lucht nodig. Als je ademhaling wordt beperkt, bijvoorbeeld door blootstelling aan gassen, dampen en rook, kan dit irritatie tot gevolg hebben.

Stemklachten kunnen ontstaan door verkeerd stemgebruik

Stemhygiëne

Zoals gezegd is een gezonde leefstijl van belang bij de zorg voor je stem en keel. Dat betekent dat je voldoende water drinkt en alcohol, sigaretten en koffie zo veel mogelijk laat staan. Zorg daarnaast dat je regelmatig door je neus ademhaalt terwijl je praat. Als je last hebt van een allergie, infectie of verkoudheid, kunnen je stembanden opzwellen. Probeer je stem dan ook niet te belasten of forceren bij heesheid. Door veel te kuchen en je keel hard te schrapen, raken de stembanden beschadigd.

Spreken voor groepen

Moet je veel praten? Zorg dan dat je je stem niet overbelast en voldoende stemrust neemt. En sta je voor een grote groep, gebruik dan altijd een microfoon of stemversterker. Let erop dat je rustig spreekt, in een ontspannen tempo en een normaal volume. Kortom: praat niet te veel en te luid wanneer je stem dit niet aankan om problemen te voorkomen!

Over Jumelet Logopedie

Last van stemklachten? Om erachter te komen of je je stem verkeerd gebruikt, kan dit eerst vastgesteld worden door een keelspiegeltje te gebruiken of via een slangetje door de neus. De logopedist leert je vervolgens oefeningen aan waarmee je je ademhaling, houding en stemgebruik verbetert. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op met Jumelet Logopedie. Wij helpen je graag verder.

Datum: 25 juni 2020