Stemklachten? Leer je stem optimaal te gebruiken!
Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je een schorre stem hebt. Bijvoorbeeld omdat je herstellende bent van een verkoudheid, de avond ervoor een iets te leuk feestje hebt gehad of de longen uit je lijf hebt geschreeuwd bij het toejuichen van jouw favoriete voetbalclub. Maar wanneer je je stem langere tijd verkeerd gebruikt, kunnen er ook langdurige stemproblemen ontstaan. Jumelet Logopedie kan je dan helpen om je stem optimaal te leren gebruiken.
Stemklachten
Door stemmisbruik kunnen er vormveranderingen aan de stembanden ontstaan. De juiste volume is daarom van belang: te hoog, te laag, te hard of te zacht praten kan allemaal leiden tot stemklachten. Je stem klinkt dan niet meer helder, maar schor, hees of krakerig. Ook kinderen kunnen stemproblemen ontwikkelen door hun stem verkeerd te gebruiken. Zo beschadigen ze hun stem door te roepen, krijsen, gillen, fluisteren of door gekke stemmetjes op te zetten.
Spraakzaam beroep
Bestaat jouw beroep uit veel praten of zingen? Een goede ‘stemhygiëne’ is dan erg belangrijk. Dat betekent dat je goed voor je stem en keel zorgt. Wanneer je je stem op de verkeerde manier gebruikt, kun je hier aan het einde van de dag behoorlijk last van krijgen. Je stem raakt dan vermoeid en kan pijnlijk aanvoelen. Mensen die voor de klas staan, gebruiken hun stem bijvoorbeeld continu om dingen uit te leggen, maar ook om de orde te bewaren. Als je vaak je stem moet verheffen, kunnen stemklachten op den duur blijven bestaan.
Leefgewoonten
Naast stemmisbruik, spelen je leefgewoonten een rol. Zo krijg je vaak last van je keel wanneer je weinig vocht binnen krijgt of gerookt hebt, want door uitdroging van het slijmvlies raakt het makkelijker beschadigd. Heb je last van brandend maagzuur? Dit kan het slijmvlies en de stembanden ook aantasten. Laat daarom altijd de oorzaak vaststellen door een arts en bespreek je klachten met een diëtist. Een aanpassing in je dieet maakt vaak een groot verschil.
Blijf ademhalen
Stemproblemen kunnen ook ontstaan door je houding, ademhaling en spanning. Wanneer een van deze factoren uit balans is, heeft dit invloed op je stem. Spanning in het lichaam bereikt ook het strottenhoofd, waar de stembanden zich bevinden. Een ontspannen houding is dus belangrijk, net als de ademhaling. Om stemgeluid te produceren, is er namelijk lucht nodig. Als je ademhaling wordt beperkt, bijvoorbeeld door blootstelling aan gassen, dampen en rook, kan dit irritatie tot gevolg hebben.
Stemklachten kunnen ontstaan door verkeerd stemgebruik
Stemhygiëne
Zoals gezegd is een gezonde leefstijl van belang bij de zorg voor je stem en keel. Dat betekent dat je voldoende water drinkt en alcohol, sigaretten en koffie zo veel mogelijk laat staan. Zorg daarnaast dat je regelmatig door je neus ademhaalt terwijl je praat. Als je last hebt van een allergie, infectie of verkoudheid, kunnen je stembanden opzwellen. Probeer je stem dan ook niet te belasten of forceren bij heesheid. Door veel te kuchen en je keel hard te schrapen, raken de stembanden beschadigd.
Spreken voor groepen
Moet je veel praten? Zorg dan dat je je stem niet overbelast en voldoende stemrust neemt. En sta je voor een grote groep, gebruik dan altijd een microfoon of stemversterker. Let erop dat je rustig spreekt, in een ontspannen tempo en een normaal volume. Kortom: praat niet te veel en te luid wanneer je stem dit niet aankan om problemen te voorkomen!
Over Jumelet Logopedie
Last van stemklachten? Om erachter te komen of je je stem verkeerd gebruikt, kan dit eerst vastgesteld worden door een keelspiegeltje te gebruiken of via een slangetje door de neus. De logopedist leert je vervolgens oefeningen aan waarmee je je ademhaling, houding en stemgebruik verbetert. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op met Jumelet Logopedie. Wij helpen je graag verder.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Je mondspieren zijn de hele dag in beweging. Je ademt, kauwt, slikt en praat aan een stuk door. Dit gaat als vanzelf. Je staat er eigenlijk niet bij stil en vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen.
-
Geen contact kunnen maken met je kind is voor een ouder een lastige beproeving. Je kunt er erg onzeker van worden en de schuld bij jezelf zoeken. Wanneer je kind na een lange periode van onzekerheid dan de diagnose autisme krijgt, volgt een aanpassingsperiode. Het valt vaak niet mee om om de belevingswereld van je kind te begrijpen en te communiceren met je non-verbale kind.
-
Zo’n twee tot zes procent van de schoolgaande kinderen heeft ermee te maken: ADHD. Meestal wekt dit een beeld op van hyperactieve kinderen die hun aandacht maar niet bij de les kunnen houden. Het drukke gedrag dat hiermee gepaard gaat wordt vaak niet begrepen en zelfs bestraft.
-
Als ouder wil je het liefst zo snel mogelijk kunnen communiceren met je kind. Zo is de betekenis achter de tranen van je kind niet alleen maar giswerk en kun je je kind beter helpen.
-
Communicatie maakt een groot deel uit van het dagelijks leven. Duidelijk en verstaanbaar communiceren is dus van levensbelang.
-
Heeft jouw kind vaak moeite om op een bepaald woord te komen, vertelt het vaak hetzelfde verhaal of maakt het veel fouten in zinnen?
-
Wanneer je als kind of volwassene te maken krijgt met een stoornis in een alledaagse bezigheid zoals spreken, ademen of horen, kan dit erg ingrijpend en belemmerend zijn.
-
Bij kinderen met Downsyndroom verloopt de taalontwikkeling trager. Daarom heeft logopedie al vanaf het eerste levensjaar een belangrijke meerwaarde.