stress

De ene stress is de andere niet

Wat betekent het om een holistisch chiropractor of therapeut te zijn? Het betekent dat we het hele spectrum van de persoon aanspreken, niet alleen de klacht. We analyseren lichaam, geest, en ziel van een persoon om de specifieke onderliggende uitdagingen, die de symptomen creëren, aan te gaan. Door het geheel aan te pakken, kunnen we ondersteunen bij het verbeteren van alle aspecten van de gezondheid en het welzijn van een persoon.

Dr. Matthew Breske
Founder of Center Point Meditation

Klachten

Het eerste wat moet worden begrepen, is hoe iemand klachten krijgt zoals pijn, spanning, ongemak, angst en depressie. Het eenvoudige antwoord is: stress. Maar wat is de definitie van ‘stress’? Stress komt in drie primaire vormen: fysieke, chemische en mentale stress.

Lichamelijke stress

Lichamelijke stress is te herkennen aan:

 • hebben we gedeeltelijk zelf onder controle. Dit kan worden gewijzigd wanneer de persoon identificeert dat dit een probleem is.
 • kunnen je dagelijkse fysieke werkhouding en activiteiten zijn, die niet in een staat van balans verkeren.
 • kan een teveel aan fysieke activiteit zijn (bijvoorbeeld: te veel tillen en buigen).
 • kan onze dagelijkse (verkeerde) langdurige zithouding zijn.
 • kan een (verkeerde) slaaphouding zijn.
 • heeft als symptoom: niet voldoende fysieke kracht en uithoudingsvermogen hebben om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Door een teveel aan fysieke stress en activiteit ontstaat onbalans en raken de zenuwen geïrriteerd. Dit veroorzaakt verschillende klachten, waaronder pijn. Chiropractie herstelt deze balans, waardoor het lichaam op het hoogste niveau kan functioneren en als gevolg daarvan worden de klachten van de persoon verminderd.

Chemische stress

Chemische stress is te herkennen aan:

 • heb je zelf in de hand door die te vermijden of aan te passen.
 • wordt veroorzaakt door wat je in jouw lichaam opneemt dat stress kan veroorzaken, zoals bewerkt voedsel, dranken, supplementen, medicijnen en voedingsstoffen die reacties (ook allergische) in het lichaam veroorzaken. Alcohol, tabak en medicijnen zijn daar onderdeel van.
 • wordt ook veroorzaakt door wat je op je lichaam aanbrengt, zoals cosmetica, zeep en wasmiddelen.

Veel onnatuurlijke dingen worden dagelijks in of op ons lichaam geplaatst. Dit kan ervoor zorgen dat het lichaam gestrest raakt, en dan moet het harder werken om de gifstoffen te verwerken die aan het systeem worden toegevoegd. Wanneer het lichaam moet werken om deze gifstoffen te bestrijden en de orgaansystemen harder moeten werken, verliest het hele systeem zijn homeostase, oftewel evenwicht. Dit resulteert in lichamelijke klachten zoals pijn. Met chiropractie wordt aandacht besteed aan de chemische stress die het lichaam ervaart, zodat het lichaam weer in evenwicht kan worden gebracht en de klachten kunnen worden verminderd of geëlimineerd.

Door een teveel aan fysieke stress ontstaat onbalans en raken de zenuwen geïrriteerd

Mentale stress

Mentale stress is te herkennen aan:

 • omvat alle gedachten en gevoelens die we hebben.
 • verschilt van de andere twee vormen doordat deze niet onder onze controle valt. Gedachten en gevoelens zijn steeds aanwezig, of we dat nu willen of niet. Ze zijn altijd actief.

Overmatige gedachten over het verleden, het heden of de toekomst zullen uiteindelijk spanning in het lichaam veroorzaken, wat leidt tot angst, chronische pijn of depressie.
Ons gevoelssysteem is meer dan de emoties die we hebben. ‘Emoties’ omvatten ook onze instinctieve en empathische gevoelens. Deze worden gezamenlijk onze ‘intuïtie’ genoemd. Hooggevoelige mensen hebben intuïtieve gevoelens die overactief zijn. Dit resulteert in overmatige spanning in het lichaam en veroorzaakt uiteindelijk pijn. Al onze gedachten en gevoelens vullen voortdurend onze zogenaamde ‘spanningsbeker’. Wanneer deze beker vol is, neemt het vermogen van ons lichaam om zichzelf te helen af, en het lichaam zal ongemak ervaren. Het is dus heel belangrijk dat we deze spanningsbeker dagelijks leren legen.

Het draait allemaal om balans

In veel opzichten is evenwicht nodig om een gezond lichaam, geest en ziel te hebben.

 • Fysiek evenwicht tussen activiteit en rust.
 • Een uitgebalanceerd dieet dat jouw lichaam alle juiste voedingsstoffen geeft om het zelfhelend proces te activeren en te ondersteunen.
 • Een evenwicht tussen jouw gedachten en jouw gevoelens (tussen logica en intuïtie).
 • Een balans tussen de linkerkant van het lichaam en de rechterkant.
 • Een balans tussen de bovenste helft en de onderste helft van het lichaam.
 • Een balans tussen de voorkant en de achterkant van het lichaam.
 • Een balans tussen de integriteit en spanning die nodig is om jouw lichaam bij elkaar te houden en de flexibiliteit om je lichaam zonder beperkingen te laten bewegen.
 • Een balans in de chakra’s en andere energiecentra van het lichaam.

Betere kwaliteit van leven

De chiropractors en therapeuten van Rugkliniek Eindhoven zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen om de balans te vinden die nodig is in het leven om een verbeterde kwaliteit van leven te hebben. Door alle dingen die uit balans zijn in evenwicht te brengen, zullen cliënten een gezonder lichaam, geest, en ziel hebben. Om eenieder zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, heeft de Rugkliniek Eindhoven twee chiropractors, een holistisch therapeut, een Counselor in practical psychology en een massagetherapeut in het team. Wij staan klaar om jou te helpen!

Datum: 30 januari 2020