Hoe vergroot je je veerkracht in uitdagende tijden?
Elk leven kent uitdagingen. We maken allemaal perioden van stress en tegenslag mee. Een verlies, een ongeluk, een verandering: het zijn allemaal ingrijpende gebeurtenissen die van ons een zeker aanpassingsvermogen verlangen. Het vermogen om van stress te herstellen en je aan te passen aan de situatie heet veerkracht. In bijzondere tijden zoals deze, waarin we veel voor onze kiezen krijgen en voor ongekende uitdagingen staan, is veerkracht van groot belang.
Wat is veerkracht?
Veerkracht wordt weleens geïnterpreteerd als ‘uithoudingsvermogen’ of ‘vasthoudendheid’. Mensen denken dat ze moedig moeten zijn, een front moeten opzetten en toegewijd moeten blijven aan hun doelen. Maar veerkrachtig zijn betekent vaak het tegenovergestelde. Het gaat juist om pauze nemen, voelen wat je voelt, rusten en herstellen. Na verloop van tijd veer je dan vanuit die stress of dat verdriet, beetje bij beetje, weer terug.
Omgaan met uitdaging
Zo nu en dan komen er situaties op je pad waarmee je nog niet eerder te maken hebt gehad en waarvoor je nog geen routekaart hebt. De huidige crisis is daarvan een voorbeeld. Er zijn allerlei veranderingen gaande die voor nieuwe uitdagingen zorgen. Dit gaat logischerwijs gepaard met spanningen en angsten. Er is geen goede of verkeerde manier om hiermee om te gaan. Juist het voelen en accepteren van je emoties is een veerkrachtige reactie.
Zelfzorg
Nu je meer thuiszit, kun je het gevoel hebben dat de muren op je afkomen en je er alleen voor staat. Isolatie kan angst, spanning en onzekerheid vergroten. Door het gebrek aan een schema loop je bovendien het gevaar dat je vast komt te zitten in een cyclus van slechte keuzes en oude gedragspatronen. Het valt dan niet mee om goed voor jezelf en de mensen om je heen te zorgen. Niet alleen is het op peil houden van je gezondheid belangrijk, maar ook alle andere levensgebieden moeten in balans zijn: van je werk, familie en relaties tot je financiën.
Juist het voelen en accepteren van je emoties is een veerkrachtige reactie
Veerkracht ontwikkelen
Veerkracht is een soort spier, die iedereen kan leren ontwikkelen. Dat begint bij het creëren van een nieuwe balans, waar vanuit je kunt kiezen wat je wilt en vanuit je eigen waarden gaat leven. Onderstaande oefening helpt je om hierin meer inzicht te krijgen:
- Kijk eens naar je leven vóór corona en bedenk welke vijf dingen je absoluut niet mist en schrijf deze voor jezelf op.
- Kijk dan eens naar hoe het leven tijdens corona voor je is en schrijf vijf dingen op die je nu enorm goed doen.
Verbinding vinden
In een tijd waar we minder contact hebben, en het contact wat er is vaak zakelijk of praktisch is, hebben mensen behoefte aan echte verbinding en een goed gesprek. We zijn immers sociale wezens en verbinding is voor ons een echte basisbehoefte. Online coaching kan je helpen om weer nieuwe manieren van verbinding te vinden. De coach kijkt betrokken met je mee, biedt een luisterend oor en houdt je een spiegel voor, zodat je weer stappen vooruit kunt zetten.
Op Jezelf Bouwen
Naast 1-op-1-coaching geeft de online training Op Jezelf Bouwen je inzichten en creatieve ideeën om weer nieuwe kansen en mogelijkheden te zien. Hiermee bouw je meer ritme en veerkracht op, zodat je ondanks perioden van stress, trauma en crisis bij jezelf kunt blijven en zelfs je beste zelf kunt zijn.
Over Maroesja Grabijn
Wil je zelf ervaren hoe je veerkracht na rust en herstel weer groter wordt? Lichaamsgericht therapeut en coach Maroesja Grabijn reikt je handige oefeningen en tools aan om je veerkracht te vergroten en meer in contact te zijn met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Zo leer je om met meer veerkracht alle ballen in de lucht te houden en om te gaan met onzekerheid.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.