
Met stresscounseling nooit meer over je grenzen
Stresscoach Marijke de Bos heeft het allemaal zelf meegemaakt. Ze heeft 40 jaar ervaring in de zorg als zorgverlener, leidinggevende, mantelzorger en oma. Ze merkte dat ze, hoewel ze het fijn vond om anderen te helpen, steeds over haar eigen grenzen heen ging. Dit had veel stress als gevolg.
Overzorgen
‘Zorgverleners vergeten zichzelf nogal eens. Ze willen graag zorgen voor anderen en kunnen daardoor ook gemakkelijk ‘overzorgen’. De huidige maatschappelijke veranderingen in de zorg kunnen ook bijdragen aan deze overbelasting. Mantelzorgers hebben daarnaast met een extra belasting te maken, is mijn ervaring. Het gaat tenslotte om familieleden of andere naasten waar ze voor zorgen. Die kunnen ze toch niet in de steek laten? Dit kan leiden tot problemen in de vorm van stress, omdat zorgen voor je naaste een vorm van ‘moeten’ kan worden’, legt Marijke uit.
Stresscounseling voor jou
In een vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreekt stresscoach Marijke wat ze voor jou en jouw stressklachten kan betekenen. ‘Als de cliënt daarna met mij verder wil werken, onderzoeken we samen in enkele consulten wat de werkelijke oorzaken zijn van de stress. Dit doe ik vooral door gerichte vragen te stellen en goed te luisteren, waardoor we tot de kern van het probleem komen.’
Fysieke gesteldheid
Fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Daarom vindt Marijke het belangrijk om bij langdurige stress niet alleen naar de emoties en gedragspatronen te kijken, maar ook naar de fysieke gesteldheid. ‘Wanneer het nodig is, kan ik ook, ter ondersteuning van het proces, kruiden adviseren of ontspanningsadviezen geven. Als onderdeel van mijn aanpak kan ik een astrologische analyse doen, om te kijken welke invloed iemands horoscoop heeft op de huidige situatie.’
‘Samen maken we een realistisch plan waarmee de cliënt de veranderingen kan doorvoeren’
Doorbreken van situaties
Wanneer de cliënten van Marijke zelf inzicht krijgen in de patronen die ze in stand houden en waarom zij deze in stand houden, lukt het hen gemakkelijker om te zien wat er nodig is om deze te doorbreken en de situatie te veranderen. ‘Samen maken we een realistisch plan waarmee de cliënt de veranderingen kan doorvoeren. Uiteraard kan ik, wanneer de cliënt dat wil, hem of haar ondersteunen en volgen in het veranderingsproces door hier aandacht aan te geven en feedback te leveren.’
Extra workshops
Naast stresscounseling biedt Marianne verschillende workshops over stress en astrologie. ‘Samen met een collega organiseer ik volgend jaar juni (2018) een Horoscoop-Opstelling Retraite. Hierin bieden wij vrouwen de gelegenheid om in zes volledig verzorgde dagen, los van hun dagelijkse verplichtingen, aan hun balans te werken in de sfeervolle Oude Pastorie in Malberg in Duitsland.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.