Weg met vermoeidheid, ga weer vol energie door het leven
Heb je last van vermoeidheidsklachten (chronische vermoeidheid, ME) en kan de reguliere geneeskunde je niet echt verder helpen, dan zou je eens een afspraak kunnen maken bij een orthomoleculair therapeut. ‘Ortho- wátte?’ Schrik niet van deze moeilijke woorden; hier volgt een lesje.
Juiste moleculen
Het woord ‘ortho’ is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘juist’. ‘Moleculair’ slaat op ‘wat betreft moleculen’. Voeding is bedoeld om je lichaam de juiste moleculen te geven, in de juiste hoeveelheden en in de juiste verhoudingen. Het juiste voedingspatroon beschermt je tegen ziektes en houdt je in goede gezondheid.
Vermoeidheid die blijft
Voeding is de brandstof van je lijf. Het kan zijn dat je te weinig brandstof opneemt of dat jij de brandstof opneemt die eigenlijk verkeerd voor je is. Je kunt dan nóg zo goed bezig zijn in de sportschool en elke dag zorgen dat je genoeg slaapt: wanneer je voeding niet goed is, dan is de kans groot dat je zo moe blijft. Misschien neem jij de voeding tot je waar je moe van wordt, zoals voeding die de darmen irriteert en daardoor veel energie vraagt van je lichaam. Zelfs in het geval dat je al best verantwoord en biologisch eet, kan het zijn dat je te weinig mineralen en vitaminen binnenkrijgt.
Orthomoleculaire therapie helpt je de oorzaak van je vermoeidheid te achterhalen
Voeding verbeteren
Wanneer je weet aan welke voedingswaarden jij een tekort hebt, krijg je te horen voor welke voeding voor jou het beste geschikt is en eventueel kunnen we dit aanvullen met voedingssupplementen. Elk lichaam is natuurlijk anders, dus de optimale voedingssamenstelling verschilt per persoon. Een orthomoleculair therapeut kan je helpen om een voedingsplan op te stellen dat bij jou past en waarmee je meer energie krijgt.
Hoe ziet het consult eruit?
Bij orthomoleculair therapeut Sabine Slob leer je onder begeleiding je huidige voedingspatroon om te zetten naar een evenwichtig, compleet voedingspatroon. Tijdens de eerste intake vertel je waarom je niet lekker in je vel zit en bekijken jullie je huidige voedings- en levensstijl.
Analyse
Daarna wordt een ‘levendbloedanalyse’ gedaan. Deze analyse van de bloedcellen laat zien welke voedingstekorten er zijn en welke organen extra aandacht nodig hebben. Bij vermoeidheidsklachten is zo’n analyse extra leerzaam: hiermee kunnen oorzaken worden blootgelegd waar je anders misschien niet aan zou denken.
Voedingsadvies op maat
Aan de hand van de bloedwaarden en andere gezondheidsgegevens wordt vervolgens het voedingsadvies opgesteld. Het doel van orthomoleculair therapeut Sabine Slob is dat jij weer vol energie en klachtenvrij door het leven kunt gaan.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.